Előző

Bemutatjuk a Szülőszobát

Látogassa meg otthonos Szülőszobánkat a II. számú Női Klinikán! Tegyen egy "virtuális" sétát fényképek és egy rövid videó segítségével a felújított Szülőszobánkban. Ismerkedjen meg a szülés helyszínével, hogy könnyebben felkészülhessen A Nagy Napra! tovább »

Ha nem jön a baba...

Szerencsére manapság igen ritka az, hogy egy párnak nem születhet saját gyermeke! Mégis gyakori, hogy a szülés boldog pillanata sokat várat magára! Amennyiben Ön is így érez, ideje, hogy felkeressen. tovább »
photo

HPV szűrés és védőoltás

Csak néhány éve lett közismert, hogy a méhnyakrákot szinte kivétel nélkül minden esetben a Humán Papilloma Vírus (HPV) okozza. A HPV ráadásul ma az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó, így minden 4-5. nőnél előfordul. Igazán hasznossá vált ennek a vírusnak a szürése illetve a HPV -elleni védőoltás bevezetése. tovább »

Hüvelyi folyásom van. Ez normális?

A panasz háttérében nem minden esetben áll betegség, hiszen mint másban, ebben is nagy egyéni variációk lehetnek. Azonban a női test gyakran jelzi, ha probléma lép fel a működése kapcsán, és ez megjelenhet hüvelyi folyás képében is. Hogy milyen esetekben célszerű nőgyógyászhoz fordulni? tovább »

Mikor eshetek teherbe? Termékeny napok kiszámítása

Azoknak, akik gyermeket szeretnének, illetve azoknak, akik egyelőre nem kívánnak teherbe esni, hasznos a termékeny napok kiszámítása. Akár a fiú vagy a lánygyermek valószínűségét is növelheti! Csak adja meg az utolsó menses első napját és a menstruációs ciklus hosszát… tovább »
photo

Modern fogamzásgátlás

Manapság újabb és újabb fogamzásgátlási módszerek, modernebb készítmények szolgálják a nőket, hogy szabadon élhessék életüket. Az utóbbi években az alacsonyabb hormontartalmú illetve az új mechanizmusú készítmények nyertek teret, ezeket hasonlítjuk itt össze. tovább »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6
Következő

NŐi panaszok

Kismamáknak

Szűrővizsgálatok

Hormontartalmú spirál

Mirena, méhen belüli fogamzásgátlásA spirálnál leírtak mind érvényesek a hormontartalmú méhen belüli eszközre is, de tudni kell, hogy az utóbbi gesztagén hormont tartalmaz, ezért további előnyös hatásai vannak.

A hormontartalmú spirál a normál spirálhoz hasonlóan meggátolja a megtermékenyített petesejt beágyazódását a méh üregébe, de emellett hormontartalma miatt a peteérést is és a méhnyálkahártya megvastagodását is gátolja. Mindezen összetett hatások eredőjeként még hatékonyabbá teszi a fogamzásgátlást. 

A hormontartalmú spirál négy-öt centiméter körüli, lapos, rugalmas műanyagból készült kis szerkezet, melynek anyagába hormonkészítményt építettek be, amelyet folyamatosan 5 éven át ad le. A hormon lassan szívódik fel és eloszlik a méh üregében, ahol kifejti a hatását. A hormon összetétele olyan, hogy a szoptatás alatt is lehet alkalmazni, és mivel a gyógyszerből minimális anyag szívódik fel. Mivel a hatása nagyrészt helyi úton történik, így nem terheli az egész szervezet hormonnal.

A hormontartalmú spirál hormontartalma miatt receptköteles. Ára jelenleg 45 ezer Ft. körül mozog, patikánként eltérő lehet. A gesztagén hormont tartalmazó méhen belüli fogamzásgátló módszer ugyan nem olcsó, de az előnyei tekintetében mindenképpen jó fogamzásgátlónak számít.

A hormontartalmú spirált egy üreges műanyag cső segítségével helyezzük föl a méhszájon át a méh üregébe, majd visszahúzzuk a csövet és a spirál ott marad a helyén. A felhelyezés általában nem jár különösebb fájdalommal, de van, aki menstruációs görcsként éli meg és néhány nőnek kellemetlenséget, enyhébb-erősebb fájdalmat okoz. A hormontartalmú spirál a felhelyezés után akár 5 évig bent maradhat a méhben, de ezt követően elveszíti hatékonyságát, ezért ezután cserélni kell.

A hormontartalmú spirál felhelyezése után pecsételő vérzés jelentkezhet, ha ez nem fokozódik, illetve ha a vérzés pirosasból barnássá válik, akkor  nincsen sürgős teendő. A hormontartalmú spirálmellett ez a vérzés kezdetben jellemző, de néhány hét-hónap alatt a vérzés általában megszűnik. Az első három hónapban azonban még a méhnyálkahártyára való hatását nem tudja teljesen kifejteni. Ezért az első három hónapban előfordulhat közti vérzés, ami akár olyan is lehet, hogy az egész három hónap alatt barnáspirosas vérzés jelentkezik. Ez igen kellemetlen sokszor, ilyenkor nagyon fontos a páciens megnyugtatása, mert a három hónap letelte után a  méhnyálkahártya kellően elvékonyodik, így a gyógyszer teljesen kifejti hatását, és természetesen a menstruációs vérveszteség is lecsökken és megszűnik a barnás közti vérzés is. Bővebben a nőgyógyászati vérzészavarokról » A hormontartalmú spirált ezért lehet idősebb korban is használni, akár 40 év felett is akár a változókorban.

A hormontartalmú spirál helyzetét a felrakást követően nőgyógyászati ultrahanggal kell ellenőrizni. A spirálból műanyag zsinór nyúlik ki, amelynek segítségével ellenőrizni lehet, hogy nem lökődött-e ki a szerkezet. Ezt a jelzőszálat sem a nő, sem partnere nem szokta érezni.

A hormontartalmú spirált csak szakorvosnak szabad kiszednie, ő ugyanis méhtükör segítségével óvatosan ki tudja húzni a zsineget. Ez rendszerint gyorsabb és kevésbé fájdalmas, mint a felhelyezés.

A gyógyszer elvileg szült nőknek javasolt. Azoknak, akik még nem szültek, de és a fogamzásgátló tabletta szedésével nem akarnak bajlódni, illetve egy pár évig biztosan nem kezdenek gyermekvállalásba a hormontartalmú spirál nem szült nőknek, lehet a megoldás.

Természetesen a hormontartalmú spirál felhelyezését követően, ha bármikor meggondolja magát a páciens és gyermeket szeretne el lehet távolítani a készítményt, és a gyermekvállalásba bele lehet kezdeni, nem szükséges türelmi idő. A születendő gyermekre nem lesz hatással a korábbi hormontartalmú spirál jelenléte. Nemcsak szült nőknek lehet alkalmas a gyógyszer. Olyan esetekben, amikor a fogamzásgátló tabletta szedése ellenjavallt, vagy pedig a páciens nem tudja megszokni a rendszeres tablettaszedést, akkor kellő orvosi ellenőrzés mellett fel lehet helyezni hormontartalmú spirált is a nem kívánt terhesség elleni védelem céljából.

A gyógyszernek nemcsak fogamzásgátló hatása van. Mivel a méhben fejti ki hatását, tehát a méh üregében viszonylag nagy koncentrációban van a hormon. Így egyéb jótékony hatása lesz. A készítmény gátolja a miómák, a jóindulatú méhdaganatok kialakulásának kockázatát, de a kialakult miómák növekedését is megakadályozhatja, illetve a méretüket csökkentheti. A méhnyálkahártya elvékonyodása miatt pedig a változókori vérzés zavarokat akadályozza meg és természetesen a méhtestrák előfordulási arányát is csökkenti.

A hormontartalmú spirál felhelyezése negatív citológia birtokában a nőgyógyászati vizsgálat során kerül behelyezésre a menses 3-5. napja között vagy a szülés/császármetszés után 6 héttel a gyermekágyas szak végén. Azért ekkor, mert ilyenkor nyitva a méhszáj. Megjegyzem, hogy a Mirenát szoptatós anyák is használhatják, mert hormontartalma nem jut be a tejbe. Ez ugyanolyan biztonságos, mint a szoptatás mellett szedhető tabletta a gesztagén tartalmú mini tabletta. Bővebben a szoptatásról »

A hormontartalmú spirál előnyei a spirálhoz képest

 • A spirálnál hatásosabban akadályozza meg a teherbe esést, és ha föltették, azonnali és folyamatos biztonságot jelent.
 • Nem kell megszakítani a szeretkezést a védekezéshez, illetve nem kell új eszközt beszerezni, legfeljebb 5 évenként.
 • Ha az árát összehasonlítjuk a naponta szedett tablettával, akkor kiszámíthatjuk, hogy több évre alkalmazva olcsóbb is lehet!
 • Nem befolyásolja az anyatej-kiválasztást, és nem borítja fel a természetes hormonháztartást, a későbbi fogamzó képességre sem ártalmas.
 • Változókori vérzési rendellenesség, mióma, vastag méhnyálkahártya esetén további jótékony hatása, hogy hormonálisan csökkenti a panaszok gyakoriságát. A méhnyálkahártyát nem engedi megvastagodni, így az elhúzódó, visszatérő vérzészavar és egyúttal a hormonfüggő méhtestrák kialakulása is gátolt. Nem káros az emlőkre, a petefészkekre és nem okoz hízást. 

A hormontartalmú spirál hátrányai megegyeznek a NORMÁL spirál hátrányaival

 • Egyetlen plusz, említésre méltó, hogy a felhelyezés után elhúzódó, de gyenge vérzés jelentkezhet, amely a méhnyálkahártya elvékonyodásáig tart.
 • Másrészről egyeseknél a menses teljesen elmaradozhat. Ennek semmiféle hátránya nincsen, de furcsa lehet
 • Súlyos szövődmények igen ritkán fordulnak elő a spirál használata miatt. De van rá példa, hogy vagy a behelyezésnél, vagy későbbi elmozdulás következtében sérül a méh, és ugyanúgy, mint bármely spirálnál, kezeletlen hüvelygyulladás esetén kismedencei fertőzés alakulhat ki. Ez időben kezelve megelőzhető.
 • Gyakrabban fordul elő méhen kívüli terhesség a spirált használó nőknél, ez gyakran végződik spontán vetéléssel. Ha kiderül a terhesség, a spirált vagy hurkot azonnal el kell távolítani.
 • Egyes férfiaknak kényelmetlen érzést okoz a spirál közösülés közben, bár ezen segíthet az orvos a zsineg megrövidítésével.
 • Előfordulhat kilökődés, ezért érdemes rendszeresen ellenőrizni a zsineget. Ha a szál felkunkorodna a méhnyakba, az orvosnak kell helyre tennie.

Magyarországon a már szült nők között a hormontartalmú spirál egy ajánlott, középhosszú távú fogamzásgátlási módszer. Mivel kettős védelmet ad, akár hosszú távú megoldást is jelenthet. 


Bejelentkezés:

+36 1 456 78 99


Új rendelő

Örömmel értesítem kedves Pácienseimet, hogy magánrendelésem helyszíne 2015. február 10-től
az újonnan megnyílt Madách 11 Rendelő,
melynek címe:

Bp. VII. kerület
Madách Imre út 11.

(kapucsengő: 13)

Telefonos bejelentkezés

munkanapokon: 08-20 óráig:

új telefonszám:

+36 1 456 78 99