Előző

Bemutatjuk a Szülőszobát

Látogassa meg otthonos Szülőszobánkat a II. számú Női Klinikán! Tegyen egy "virtuális" sétát fényképek és egy rövid videó segítségével a felújított Szülőszobánkban. Ismerkedjen meg a szülés helyszínével, hogy könnyebben felkészülhessen A Nagy Napra! tovább »

Ha nem jön a baba...

Szerencsére manapság igen ritka az, hogy egy párnak nem születhet saját gyermeke! Mégis gyakori, hogy a szülés boldog pillanata sokat várat magára! Amennyiben Ön is így érez, ideje, hogy felkeressen. tovább »
photo

HPV szűrés és védőoltás

Csak néhány éve lett közismert, hogy a méhnyakrákot szinte kivétel nélkül minden esetben a Humán Papilloma Vírus (HPV) okozza. A HPV ráadásul ma az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó, így minden 4-5. nőnél előfordul. Igazán hasznossá vált ennek a vírusnak a szürése illetve a HPV -elleni védőoltás bevezetése. tovább »

Hüvelyi folyásom van. Ez normális?

A panasz háttérében nem minden esetben áll betegség, hiszen mint másban, ebben is nagy egyéni variációk lehetnek. Azonban a női test gyakran jelzi, ha probléma lép fel a működése kapcsán, és ez megjelenhet hüvelyi folyás képében is. Hogy milyen esetekben célszerű nőgyógyászhoz fordulni? tovább »

Mikor eshetek teherbe? Termékeny napok kiszámítása

Azoknak, akik gyermeket szeretnének, illetve azoknak, akik egyelőre nem kívánnak teherbe esni, hasznos a termékeny napok kiszámítása. Akár a fiú vagy a lánygyermek valószínűségét is növelheti! Csak adja meg az utolsó menses első napját és a menstruációs ciklus hosszát… tovább »
photo

Modern fogamzásgátlás

Manapság újabb és újabb fogamzásgátlási módszerek, modernebb készítmények szolgálják a nőket, hogy szabadon élhessék életüket. Az utóbbi években az alacsonyabb hormontartalmú illetve az új mechanizmusú készítmények nyertek teret, ezeket hasonlítjuk itt össze. tovább »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6
Következő

NŐi panaszok

Kismamáknak

Szűrővizsgálatok

Endometriózis

Az endometriózis döntően a  termékeny korú (18-45 éves) nők 10-15%-át érintő kórkép, amely akár rendszeres visszatérő panaszokat is okozhat. Bár lehet tünetmentes is, általában tartós és egyre fokozódó állapotromlással jár, ami nagymértékben rontja az életminőséget. Mivel évek óta vezetek Endometriózis Ambulanciát, egyre több érdekes és egyben súlyos esettel találkozom. A betegség megoldása mindig összetett és személyre szabott kell, hogy legyen. A gyanús tünetek alapján első a kivizsgálás (nőgyógyászati ultrahang, akár kismedencei MR, sebész) és diagnózis felállítása, majd a betegséget szövettanilag is igazoló műtétet legtöbbször gyógyszeres kezelés követi ill. életmódváltoztatás egészíti ki.

MI AZ ENDOMETRIÓZIS?

A kifejezés a méhnyálkahártya latin elnevezéséből, az "endometrium" szóból származik.

Az endometrium a méh üregét borító belső réteg, amely a menstruációs ciklus alatt fokozatosan megvastagszik, majd a menzesz - havi vérzés - alkalmával lelökődik.

Endometriózisnak nevezzük, ha  ez a nyálkahártya a méh üregén kívül a szervezet más részeiben ilyen található. Míg a menstruációkor az endometrium a méh üregéből a vérzéssel távozni tud, a méh üregén kívül elhelyezkedő endometriózisos szövet számára nincs lehetőség a testüregből való kijutásra, s emiatt ott meggyűlik, csomókat képez vagy a hashártya alá, sőt egyes szervekbe törően agresszív módon növekedni kezd. Ilyenkor csomók, foltok, súlyos esetben pedig ciszták (ún. csokoládéciszták) vagy úgynevezett mélyen infiltráló endometriózis alakul ki. A környező területen következményes irritáció, gyulladás és hegképződés alakul ki, a petevezetékek elzáródhatnak és a peteérés folyamatának megzavarásával meddőség alakulhat ki.

A kóros helyen lévő méhnyálkahártya szigetek tehát igen változatos tüneteket okozhatnak. Elvileg a szervezet bármely részén előfordulhatnak, azonban mégis van néhány olyan hely a hasüregben, ahol különösen gyakran kialakulnak. Ilyen hely a kismedencei hashártya, a petefészkek, a petevezetékek, a méh fala és felszíne és a hasüreg legmélyebb pontja. Ritkábban, de súlyosabb tüneteket okozva jelentkeznek a húgyhólyagon, a húgyvezetéken a beleken, a hüvelyben sőt egészen kivételesen a hasüregen kívül is előfordulhatnak.

Az endometriózis lényege tehát, hogy a szervezetben egyébként normálisan meglévő szövet kóros helyen található. Ezek a méhnyálkahártya szigetek ugyanúgy reagálnak a nő szervezetében végbemenő hormonális változásokra, mint maga az endometrium. A menstruációs ciklus során ezek a területek megnagyobbodnak, a bevérezhetnek, így különböző méretű vérrel telt hólyagok, ciszták alakulhatnak ki. Időnként a hólyagok megrepedésével vértartalmuk a hasüregbe jut, így a környező szervek között összenövések alakulhatnak ki.

MILYEN TÜNETEKET OKOZHAT?

Az endometriózis leggyakoribb tünete a fájdalom, amely jellemzően a menstruációkor jelentkezik. A fájdalom különösen kellemetlen lehet közösülés közben. Endometriózisos pácienseknél gyakori a cisztaképződés a petefészekben, a vérzészavar és a meddőség. Mindezek ellenére terhesség spontán is létrejöhet, az endometriózis nem jelent tehát feltétlenül meddőséget, de sokszor nehezítheti a teherbeesést. A betegségben szenvedők 30-40%-ánál probléma a meddőség, ugyanakkor a gyermektelenségnek sok egyéb oka is lehet. Bővebben a meddőségről »

A panaszokra általánosságban jellemző, hogy erősségük összefüggést mutat a menstruációs ciklussal: menzesz alatt és közvetlenül előtte kifejezettebbek. A fájdalom mértéke nem feltétlenül áll arányban az endometriózis kiterjedésével. Néha egészen apró elváltozás okoz komoly panaszokat, máskor jelentős endometriózis mellett is teljesen panaszmentes a páciens. Súlyos esetben a panaszok már nem csak a menzeszhez köthetően érezhetők.

KIVIZSGÁLÁS

Az endometriózis  az általános nőgyógyászati vizsgálat és a nőgyógyászati ultrahang vetheti fel, mert a nagyobb endometriotikus csomó vagy ciszta nőgyógyászati vizsgálatnál esetleg tapintható és specialista által végzett nőgyógyászati ultrahang vizsgálat sok esetben megerősítheti a feltételezést. Az endometriózis diagnózisát azonban csakis a műtét során eltávolított minta szövettani vizsgálata alapján lehet 100%-ban kimondani, addig csak gyanúról beszélhetünk.

A gyanút erősítheti az emelkedett CA125 tumormarker szint is. Bővebben erről

A szövettanilag igazol esetekben az egyébként kifejezetten drága gyógyszeres kezelés támogatott áron válik elérhetővé. A műtét során nemcsak az endometriózist, de a hasonló panaszokat okozó egyéb kórképeket is lehet igazolni vagy kizárni.
Bővebben a nőgyógyászati műtétekről »

KEZELÉSE MŰTÉTTEL VAGY GYÓGYSZERREL

Enyhébb esetekben sikereket lehet elérni a megfelelő hormonális fogamzásgátló szedésével.

Mivel a biztos diagnózishoz a műtét, döntően a hastükrözés ad lehetőséget, kifejezett panaszok vagy klinikailag tapasztalt eltérések, azaz ciszták, csomók esetén nehéz a műtét elkerülése. Különösen előtérbe kerül a műtét meddőség vagy sikertelen terhesség esetében. Az igazi kihívás a mélyen infiltráló endometriózis jelenti, melynek műtéte előtt a agasabb kockázatok miatt részletesebb kivizsgálás és betegtájékoztatás szükséges.

Mivel a hastükrözés az utóbbi évtizedben elterjedt műtétté vált és nem mellesleg a műtét altatási kockázatai is igen alacsonyak manapság, a hastükrözés indokolt esetekben egy abszolút vállalható és egyben szükséges megoldás. Mivel munkahelyemen aktív tagja vagyok az endometriózis legsúlyosabb formáit is operáló endoszkópos csapatnak, ezért napi gyakorisággal, rutinszerűen veszek részt operatőrként vagy asszisztensként endometriózis miatti műtétekben.

Az endometriózisos páciens kezelése mindig összetett. A műtéttel felállított diagnózis után, egyénre szabottan kell dönteni a továbbiakról.

Figyelembe kell venni:

  • az életkort
  • a meglévő gyermekeket
  • a gyermekvállalási szándékot
  • a betegség kiterjedését (stádiumát)
  • a panaszok dominanciáját (fájdalom/meddőség)
  • a korábbi műtétek és kezelések sikerességét
  • páciens kívánságát

A kezelés megkezdése előtt az első eldöntendő kérdés a gyermekvállalásra vonatkozik, mert amennyiben a páciens rövid időn belül nem akar terhességet, akkor hormonális gyógyszerekkel lehet a peteérés gátlásával, ezáltal a menstruációs ciklusok gátlásával az endometriózis tüneteit csökkenteni, terjedését gátolni. Ez megelőzheti a fájdalom rosszabbodását, illetve a meddőség kialakulását is.

A gyógyszeres terápiaként a gyulladáscsökkentő szerek, fájdalomcsillapítók, görcsoldók és a különböző hormonkészítmények alkalmazhatók. A hormonális gyógyszerek között tablettás és injekciós kiszerelés is kapható.

Új endometriózis gyógyszerek:

Amellett, hogy az elmúlt években bevezetett gyógyszerekkel is rengeteg tapasztalatunk van, egyik munkahelyemen klinikai centrumként mindig a legújabban kifejlesztett készítmények is elérhetőek. Ha Ön részt szeretne venni gyógyszervizsgálatban, személyesen érdeklődhet a mindenkori aktuális lehetőségekről.

Sajnos azonban a gyógyszeres kezelés, mellyel a kezelés idejére ezáltal biztosítható az endometrium szigetek sorvadása, sokszor igen komoly mellékhatásokkal járhat (pl., átmenetileg mesterségesen létrehozott klimax), de a kezelés után jelentősen javulhat a teherbe esés esélye.

Aki terhességet szeretne, annak viszont mihamarabb érdemes kivizsgáltatnia magát, mert endometriózisban lassabban jön a várt terhesség. Utóbbi esetekben a laparoszkópos műtét és a gyógyszeres kezelés segít, mert műtét+kezelés után jelentősen javul a teherbe esés lehetősége. Műtétek közül a laparoszkópiás / hastükrözés útján történő megoldás az elsődlegesen választandó. Bővebben az endometriózis műtéti megoldásáról »

Összességében kijelenthetjük, hogy az endometriózis jól kezelhető betegség, de a teljes gyógyuláshoz komplex terápiára és endometrózis kezelésben jártas szakemberre van szükség. A pontos módszerekről és az egyénre szabott kezelési lehetőségekről bővebben személyesen kaphat felvilágosítást. 


BEJELENTKEZÉS:

+36 1 456 78 99

 

Rendelő

Bp. VII. kerület
Madách Imre út 11.

(kapucsengő: 13)

weboldal

Bejelentkezés

Online bejelentkezéshez kattintson ide

telefonszám:

+36 1 456 78 99

(munkanapokon: 08-20 óráig)