Előző

Bemutatjuk a Szülőszobát

Látogassa meg otthonos Szülőszobánkat a II. számú Női Klinikán! Tegyen egy "virtuális" sétát fényképek és egy rövid videó segítségével a felújított Szülőszobánkban. Ismerkedjen meg a szülés helyszínével, hogy könnyebben felkészülhessen A Nagy Napra! tovább »

Ha nem jön a baba...

Szerencsére manapság igen ritka az, hogy egy párnak nem születhet saját gyermeke! Mégis gyakori, hogy a szülés boldog pillanata sokat várat magára! Amennyiben Ön is így érez, ideje, hogy felkeressen. tovább »
photo

HPV szűrés és védőoltás

Csak néhány éve lett közismert, hogy a méhnyakrákot szinte kivétel nélkül minden esetben a Humán Papilloma Vírus (HPV) okozza. A HPV ráadásul ma az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó, így minden 4-5. nőnél előfordul. Igazán hasznossá vált ennek a vírusnak a szürése illetve a HPV -elleni védőoltás bevezetése. tovább »

Hüvelyi folyásom van. Ez normális?

A panasz háttérében nem minden esetben áll betegség, hiszen mint másban, ebben is nagy egyéni variációk lehetnek. Azonban a női test gyakran jelzi, ha probléma lép fel a működése kapcsán, és ez megjelenhet hüvelyi folyás képében is. Hogy milyen esetekben célszerű nőgyógyászhoz fordulni? tovább »

Mikor eshetek teherbe? Termékeny napok kiszámítása

Azoknak, akik gyermeket szeretnének, illetve azoknak, akik egyelőre nem kívánnak teherbe esni, hasznos a termékeny napok kiszámítása. Akár a fiú vagy a lánygyermek valószínűségét is növelheti! Csak adja meg az utolsó menses első napját és a menstruációs ciklus hosszát… tovább »
photo

Modern fogamzásgátlás

Manapság újabb és újabb fogamzásgátlási módszerek, modernebb készítmények szolgálják a nőket, hogy szabadon élhessék életüket. Az utóbbi években az alacsonyabb hormontartalmú illetve az új mechanizmusú készítmények nyertek teret, ezeket hasonlítjuk itt össze. tovább »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6
Következő

NŐi panaszok

Kismamáknak

Szűrővizsgálatok

Nőgyógyászati ultrahang vizsgálat

A mai modern nőgyógyászati ellátásban már nélkülözhetetlen szerepet tölt be az ultrahang. Legyen szó egy terhesség korai megállapításáról, egy kézzel tapintható képlet vizsgálatáról vagy akár csak kiterjesztett szűrővizsgálatról, az ultrahang kiemelt fontosságú.

A női nemi szervek elhelyezkedéséből adódik, hogy nem csak hasi, hanem legtöbbször a hüvelyen át végzett ultrahang is kivitelezhető. A hüvelyen át végzett nőgyógyászati ultrahang sokkal részletgazdagabb képet ad, ezáltal pontosabb diagnózishoz vezet. Fontos megjegyezni, hogy szüzeknél ez a típusú vizsgálat nem kivitelezhető, helyette a hasi ultrahangot kell előnyben részesíteni.

A hüvelyi ultrahang vizsgálatot a fehérnemű levételét követően háton fekve, felhúzott, ellazított lábak mellett végezzük. A vizsgálófejre zselét és egy steril óvszert húzunk minden esetben, hogy a fertőzést megakadályozzuk. A vizsgálófej végének a mérete a pénisz méretének felel meg, ezért alap esetben a műszer behelyezése nem okoz problémát. Itt is meg kell jegyezni, hogy minél jobban lazít a páciens annál könnyebb a vizsgálat. A fej mozgatásával a teljes kismedence nagy biztonsággal áttekinthető. Érzékenység csak betegség esetén szokott fellépni, ezt mindig jelezni, kell, mert segíthet a diagnózoisban.

A hasi nőgyógyászati ultrahang viszont sok esetben kiegészítheti a hüvelyi ultrahangot. Ha hasi ultrahangot végzünk, segít, ha a húgyhólyag telt, ezért vizsgálat előtt nem célszerű pisilni. A hasi ultrahangot háton fekvő helyzetben, nyújtott lábakkal végezzük. Egy zselés anyaggal kenjük be a hasat, amely javítja a képminőséget, és a vizsgálófejet a hason mozgathatva egy képernyőn válnak láthatóvá a belső szervek.

Ultrahanggal vizsgálható a méh, a petefészkek, a petevezetékek, a húgyhólyag, a hasüreg legmélyebb területe, a belek egy része és a vesék is. Így lehetőség van számos nőgyógyászati betegség kizárására illetve megerősítésére. Többek között peteérés, mióma, méhtest polip, petefészek ciszta, petefészek daganat illetve bizonyos gyulladásos betegségek mellett akár a terhesség korai megállapítására is mód van. Bővebben a terhességi ultrahangról

Az ultrahang során 1-2 mm pontossággal lemérhetőek a szervek, sőt fénykép is nyomtatható, így később a látott eltérést össze lehet hasonlítani.

Méh

Ha Ön ultrahang vizsgálatot szeretne elvégeztetni, jelentkezzen nőgyógyászati vizsgálatra!


Bejelentkezés:

+36 1 456 78 99