Előző

Bemutatjuk a Szülőszobát

Látogassa meg otthonos Szülőszobánkat a II. számú Női Klinikán! Tegyen egy "virtuális" sétát fényképek és egy rövid videó segítségével a felújított Szülőszobánkban. Ismerkedjen meg a szülés helyszínével, hogy könnyebben felkészülhessen A Nagy Napra! tovább »

Ha nem jön a baba...

Szerencsére manapság igen ritka az, hogy egy párnak nem születhet saját gyermeke! Mégis gyakori, hogy a szülés boldog pillanata sokat várat magára! Amennyiben Ön is így érez, ideje, hogy felkeressen. tovább »
photo

HPV szűrés és védőoltás

Csak néhány éve lett közismert, hogy a méhnyakrákot szinte kivétel nélkül minden esetben a Humán Papilloma Vírus (HPV) okozza. A HPV ráadásul ma az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó, így minden 4-5. nőnél előfordul. Igazán hasznossá vált ennek a vírusnak a szürése illetve a HPV -elleni védőoltás bevezetése. tovább »

Hüvelyi folyásom van. Ez normális?

A panasz háttérében nem minden esetben áll betegség, hiszen mint másban, ebben is nagy egyéni variációk lehetnek. Azonban a női test gyakran jelzi, ha probléma lép fel a működése kapcsán, és ez megjelenhet hüvelyi folyás képében is. Hogy milyen esetekben célszerű nőgyógyászhoz fordulni? tovább »

Mikor eshetek teherbe? Termékeny napok kiszámítása

Azoknak, akik gyermeket szeretnének, illetve azoknak, akik egyelőre nem kívánnak teherbe esni, hasznos a termékeny napok kiszámítása. Akár a fiú vagy a lánygyermek valószínűségét is növelheti! Csak adja meg az utolsó menses első napját és a menstruációs ciklus hosszát… tovább »
photo

Modern fogamzásgátlás

Manapság újabb és újabb fogamzásgátlási módszerek, modernebb készítmények szolgálják a nőket, hogy szabadon élhessék életüket. Az utóbbi években az alacsonyabb hormontartalmú illetve az új mechanizmusú készítmények nyertek teret, ezeket hasonlítjuk itt össze. tovább »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6
Következő

NŐi panaszok

Kismamáknak

Szűrővizsgálatok

Tumormarker vizsgálatok

A vérből meghatározható tumormarkerek segítenek a jó és rosszindulatú kórképek elkülönítésében.

Magas tumormarker érték esetén a rosszindulatú betegség valószínűsége magasabb, de akkor sem 100%. Találkoztunk már extrém magas, 400 feletti CA125 lértéket is jóindulatú nőgyógyászati kórképnél, például endometriózisnál.

Azonban a magas tumormarker szint óvatosságra int. Ha a képalkotó berendezéssel (nőgyógyászati ultrahanggal, CT-vel vagy MR-rel) látott kép is eleve gyanús, akkor a műtét szinte elkerülhetetlen.

A tumormarkerek alkalmasak még igazolt daganatos betegek kezelése során a betegség állapotának meghatározásához. Folyamatosan emelkedő tumormarker szint rosszabbodást, azaz a daganatos betegség előrehaladtát jelzi. Változatlan vagy csökkenő tumormarker szint a betegség gyógyulását és az eredményes kezelést jelezheti. 

CA 125 - tumormarker

35 feletti érték gyanús, de nem feltétlenül jelent biztosan daganatot, hiszen jóindulatú betegségben, például endometriózisban is találkozhatunk igen magas értékekkel.

HE-4 tumormarker Újdonság!

Még nagyobb valószínűséggel segíthet a petefészekrák kizárásában! Olyan esetekben is hasznos, ahol a CA125 emelkedett, de ennek hátterében jóindulatú betegséget (például endometriózist) sejtünk. A HE-4 vizsgálatot CA-125-tel együtt végezzük, mert az eredmény így a legpontosabb. A vérvételnél jelezni kell, hogy a páciens rendszeresn menstuál-e, pre- vagy postmenopausában van. Ez alapján a daganat rosszindulatúságának az esélyét is ki lehet számolni. Ezt hívják malignitási rizikónak is (ROMA index). A vizsgálat korai stádiumban szűrésre is alkalmas, segít a differenciáldiagnosztikában és alkalmas a terápia sikerességének követésére is. Ez a speciális vizsgálat sajnos nem ingyenes, de igen hasznos a további kezelés szempontjából.

B-HCG

A terhességi teszt is ezt a hormont mutatja, ki, amelynek extrém magas szintje terhességi szövetből kiinduló súlyos betegséget vagy rosszindulatú daganat lehetőségét veti fel.

Mindezen vizsgálatok elérhetők a Madách 11 Rendelőben.

Bejelentkezés:

+36 1 456 78 99