Előző

Bemutatjuk a Szülőszobát

Látogassa meg otthonos Szülőszobánkat a II. számú Női Klinikán! Tegyen egy "virtuális" sétát fényképek és egy rövid videó segítségével a felújított Szülőszobánkban. Ismerkedjen meg a szülés helyszínével, hogy könnyebben felkészülhessen A Nagy Napra! tovább »

Ha nem jön a baba...

Szerencsére manapság igen ritka az, hogy egy párnak nem születhet saját gyermeke! Mégis gyakori, hogy a szülés boldog pillanata sokat várat magára! Amennyiben Ön is így érez, ideje, hogy felkeressen. tovább »
photo

HPV szűrés és védőoltás

Csak néhány éve lett közismert, hogy a méhnyakrákot szinte kivétel nélkül minden esetben a Humán Papilloma Vírus (HPV) okozza. A HPV ráadásul ma az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó, így minden 4-5. nőnél előfordul. Igazán hasznossá vált ennek a vírusnak a szürése illetve a HPV -elleni védőoltás bevezetése. tovább »

Hüvelyi folyásom van. Ez normális?

A panasz háttérében nem minden esetben áll betegség, hiszen mint másban, ebben is nagy egyéni variációk lehetnek. Azonban a női test gyakran jelzi, ha probléma lép fel a működése kapcsán, és ez megjelenhet hüvelyi folyás képében is. Hogy milyen esetekben célszerű nőgyógyászhoz fordulni? tovább »

Mikor eshetek teherbe? Termékeny napok kiszámítása

Azoknak, akik gyermeket szeretnének, illetve azoknak, akik egyelőre nem kívánnak teherbe esni, hasznos a termékeny napok kiszámítása. Akár a fiú vagy a lánygyermek valószínűségét is növelheti! Csak adja meg az utolsó menses első napját és a menstruációs ciklus hosszát… tovább »
photo

Modern fogamzásgátlás

Manapság újabb és újabb fogamzásgátlási módszerek, modernebb készítmények szolgálják a nőket, hogy szabadon élhessék életüket. Az utóbbi években az alacsonyabb hormontartalmú illetve az új mechanizmusú készítmények nyertek teret, ezeket hasonlítjuk itt össze. tovább »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6
Következő

NŐi panaszok

Kismamáknak

Szűrővizsgálatok

Thrombóziskockázat vizsgálata

A thrombózis, vagyis az érelzáródás világszerte gyakori megbetegedés.

Főleg a lábszár nagy visszereiben alakulhat ki, és a vérrög elzárhatja a vér útját, amely így súlyos vérellátási zavarhoz vezethet. Ha a vérrög leszakad és továbbsodródik, bekerülhet a tüdőbe, agyba, egyéb szervekbe és további veszélyes komplikációkat embóliát okozhat.

Mindenkinél lehet következtetni a thrombózis kockázatára a testalkat, az életmód, az alapbetegségek és a családi betegsgek segítségével, de bizonyos állapotok fokozhatják ezt a kockázatot.

Fogamzásgátló tabletta szedése, a terhesség, szülés, dohányzás, balesetek, gyógyszerek, műtétek, tartós fekvés vagy ülés, de akár egy hosszú repülőút is hajlamosít thrombózisra. Mivel ez bárkivel megtörténhet érdemes tudni, hogy vvajon a szülöktől nem örököltünk-e fokozott thrombózis hajlamot. Ezek az öröklött tényezők akár sokszorosára is emelhetik a kockázatot.

Közülük a legfontosabb az V. véralvadási faktor úgynevezett Leiden mutációja, amely az átlagnépesség 10%-ánál, míg a trombózisos betegek 20-30%-ánál mutatható ki. Az öröklődő trombózishajlam mintegy 80%-ban ehhez az elváltozáshoz kapcsolható. A hajlamot apai és anyai oldalról is örökölhetjük. Ha csak egyik oldalról örököljük, akkor 8-szoros, ha mindkét oldalról, 80-szoros kockázatot hordozunk mélyvénás trombózisra az átlag népességhez képest, még akkor is, ha semmilyen más további kockázati tényező nem áll fenn.

A női hormonok trombóziskészséget fokozó hatása miatt a fogamzásgátló tablettát szedő nők minden egyéb hajlamosító tényezőtől függetlenül is mintegy 4-szer gyakrabban kapnak vénás trombózist, mint a fogamzásgátlót nem szedők. Ha a fogamzásgátló-szedés mellett valaki örökletesen hajlamos trombózis kialakulására (Leiden-mutáció-hordozó), akkor ez a kockázat az átlagnépességhez viszonyítva 30-szorosára emelkedik! A szakirodalom szerint a Leiden mutáció szerepet játszhat az ismétlődő vetélés, illetve egyes szülészeti szövődmények kialakulásában is.

Szerencsére ma már mód van ennek a genetikai elváltozásnak a gyors kimutatására egyszerű laboratóriumi vizsgálattal. Még csak nem is kell hozzá feltétlenül vért venni; a nőgyógyászati vizsgálat során másodpercek alatt levett minta is megfelel a vizsgálathoz.

A vizsgálat eredménye háromféle lehet: vagy nincs elváltozás (negatív eredmény), vagy pedig a gén két példánya közül az egyiken, illetve mindkettőn Leiden mutáció mutatható ki (pozitív eredmény). Ez az eredmény egy életre szól, nem szükséges megismételni.

A vizsgálatot azoknak érdemes feltétlenül elvégeztetniük, akinél felmerül, hogy örökletes hajlamuk van trombózisra. Erre a következők hívhatják fel a figyelmet:

  • terhesség vagy fogamzásgátló szedése alatt bekövetkezett vénás trombózis
  • fogamzásgátló-szedés előtt – korábbi trombózis vagy családban előfordult trombózisok esetén
  • ismétlődő vetélés bizonyos esetei
  • nem várt szülészeti szövődmények (terhességi toxémia, idő előtti méhlepény-leválás, magzati növekedési elmaradás vagy elhalás)
  • vénás trombózis 50 éves életkor alatt
  • szokatlan helyen bekövetkezett vagy ismétlődő vénás trombózisok
  • vénás trombózis és kifejezett családi halmozódás
  • kóros APC-rezisztenciateszt-eredmény
  • igazoltan Leiden-hordozó családtag

Pozitív eredmény esetén sem kell megijedni! Éppen azért hasznos a vizsgálatot elvégeztetni, mert mutációhordozás esetén így meg lehet tenni a megfelelő óvintézkedéseket a trombózis elkerülésére. Ilyen esetekben vérhigító - alvadásgátló kezelést, életmód-változtatást javasolunk illetve más fogamzásgátlási módot tanácsolunk. 

Ha Ön szeretné tudni, hogy örökölt-e szüleitől fokozott thrombózis hajlamot vagy szeretné ezt egy életre kizárni, akkor csak jelentkeznie kell nőgyógyászati vizsgálatra.


Bejelentkezés:

+36 1 456 78 99