Előző

Bemutatjuk a Szülőszobát

Látogassa meg otthonos Szülőszobánkat a II. számú Női Klinikán! Tegyen egy "virtuális" sétát fényképek és egy rövid videó segítségével a felújított Szülőszobánkban. Ismerkedjen meg a szülés helyszínével, hogy könnyebben felkészülhessen A Nagy Napra! tovább »

Ha nem jön a baba...

Szerencsére manapság igen ritka az, hogy egy párnak nem születhet saját gyermeke! Mégis gyakori, hogy a szülés boldog pillanata sokat várat magára! Amennyiben Ön is így érez, ideje, hogy felkeressen. tovább »
photo

HPV szűrés és védőoltás

Csak néhány éve lett közismert, hogy a méhnyakrákot szinte kivétel nélkül minden esetben a Humán Papilloma Vírus (HPV) okozza. A HPV ráadásul ma az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó, így minden 4-5. nőnél előfordul. Igazán hasznossá vált ennek a vírusnak a szürése illetve a HPV -elleni védőoltás bevezetése. tovább »

Hüvelyi folyásom van. Ez normális?

A panasz háttérében nem minden esetben áll betegség, hiszen mint másban, ebben is nagy egyéni variációk lehetnek. Azonban a női test gyakran jelzi, ha probléma lép fel a működése kapcsán, és ez megjelenhet hüvelyi folyás képében is. Hogy milyen esetekben célszerű nőgyógyászhoz fordulni? tovább »

Mikor eshetek teherbe? Termékeny napok kiszámítása

Azoknak, akik gyermeket szeretnének, illetve azoknak, akik egyelőre nem kívánnak teherbe esni, hasznos a termékeny napok kiszámítása. Akár a fiú vagy a lánygyermek valószínűségét is növelheti! Csak adja meg az utolsó menses első napját és a menstruációs ciklus hosszát… tovább »
photo

Modern fogamzásgátlás

Manapság újabb és újabb fogamzásgátlási módszerek, modernebb készítmények szolgálják a nőket, hogy szabadon élhessék életüket. Az utóbbi években az alacsonyabb hormontartalmú illetve az új mechanizmusú készítmények nyertek teret, ezeket hasonlítjuk itt össze. tovább »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6
Következő

NŐi panaszok

Kismamáknak

Szűrővizsgálatok

Candida szűrés

Szinte minden nő életében előfordul, hogy megváltozik a hüvely váladékozása. Ha ez panaszokkal jár, szúr, viszket, kellemetlen szagú vagy nagyon bőséges, akkor gyulladás lehet a háttérben. Másoknál hosszú időre vissza-visszatérő problémát jelent a hüvelygyulladás, amely komoly odafigyelést vagy gyakori kezelést igényel. Bővebben a hüvelygyulladásról

Már a nőgyógyászati vizsgálat során kiderülhet, hogy esetleg gomba, baktérium vagy egyéb kórokozó által okozott gyulladásról van szó. Esetenként azonban nehéz a kórokozó kimutatása, ilyenkor speciális vizsgálatok, mint például a hüvelyváladék tenyésztése vagy a kórokozó direkt kimutatása segíthetnek.

Leggyakoribb a gombás eredetű hüvelyfertőzés, melyet főként a Candida nevű gomba okoz. Hajlamosíthat rá antibiotikum vagy fogamzásgátló szedés, terhesség, vagy cukorbetegség.

Gombás fertőzés esetén elsősorban helyi, azaz hüvelyi készítményeket adunk, azonban visszatérő esetekben szájon át szedett gyógyszerre is szükség lehet. A partnert is csak visszatérő gyulladás esetén kell kezelni. Más kórokozó együttes fennállásakor kombinált terápiát kell alkalmazni.

Egyeseknél a panaszok azonban túlságosan gyakran térnek vissza, nekik különös figyelmet kell fordítani a személyi higiénére és egészségtudatos életmódot kell folytatniuk, hogy a bajt elkerüljék.

Megelőzésként a tudatos táplálkozásnak nagy jelentősége van. Az ún. Candida diéta alacsony szénhidráttartalmú étrendet jelent. Ennek során kerülni kell a magas cukortartalmú ételeket, azaz az édességeket, a cukros üdítőitalokat, a péksüteményeket, a tésztaféléket. Helyettük a zöldség-gyümölcs és húsételek részesítendők előnyben. Szénhidrát táblázatot lásd itt

A szervezetünkben élő természetes baktériumok egyensúlyának visszaállítása visszaszorítja a gombás fertőzéseket. Az ételek közül ilyen baktériumokat tartalmaznak az élőflórás tejkészítmények, kefírek, joghurtok (például Kaukázusi kefír, Activia) vagy sűrített formában a probiotikus készítmények (pl. Normaflore).

A személyi higiéné során a rendszeres tisztálkodáskor kerülni kell a hüvely szappannal történő kimosását, helyette intim mosakodó gél vagy intim zuhany javasolt. Ilyen készítmény a Lactacyd vagy a Colpo cleaner, azonban az intim zuhany legfeljebb heti 2-3 alkalommal használható, ha túlzásba viszik, az is panaszokat okozhat.

A hüvelybe helyezhető tejsavbacillusok kúraszerű alkalmazása igen jó eredményeket ad, ilyen készítmény a Gynophylus hüvelykapszula vagy a gyógyszertárakban összeállított tejsavbacillus tabletta.

Ha a panaszok a fentiek ellenére is erősödnek érdemes szakemberhez fordulni.


Bejelentkezés:

+36 1 456 78 99