Előző

Bemutatjuk a Szülőszobát

Látogassa meg otthonos Szülőszobánkat a II. számú Női Klinikán! Tegyen egy "virtuális" sétát fényképek és egy rövid videó segítségével a felújított Szülőszobánkban. Ismerkedjen meg a szülés helyszínével, hogy könnyebben felkészülhessen A Nagy Napra! tovább »

Ha nem jön a baba...

Szerencsére manapság igen ritka az, hogy egy párnak nem születhet saját gyermeke! Mégis gyakori, hogy a szülés boldog pillanata sokat várat magára! Amennyiben Ön is így érez, ideje, hogy felkeressen. tovább »
photo

HPV szűrés és védőoltás

Csak néhány éve lett közismert, hogy a méhnyakrákot szinte kivétel nélkül minden esetben a Humán Papilloma Vírus (HPV) okozza. A HPV ráadásul ma az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó, így minden 4-5. nőnél előfordul. Igazán hasznossá vált ennek a vírusnak a szürése illetve a HPV -elleni védőoltás bevezetése. tovább »

Hüvelyi folyásom van. Ez normális?

A panasz háttérében nem minden esetben áll betegség, hiszen mint másban, ebben is nagy egyéni variációk lehetnek. Azonban a női test gyakran jelzi, ha probléma lép fel a működése kapcsán, és ez megjelenhet hüvelyi folyás képében is. Hogy milyen esetekben célszerű nőgyógyászhoz fordulni? tovább »

Mikor eshetek teherbe? Termékeny napok kiszámítása

Azoknak, akik gyermeket szeretnének, illetve azoknak, akik egyelőre nem kívánnak teherbe esni, hasznos a termékeny napok kiszámítása. Akár a fiú vagy a lánygyermek valószínűségét is növelheti! Csak adja meg az utolsó menses első napját és a menstruációs ciklus hosszát… tovább »
photo

Modern fogamzásgátlás

Manapság újabb és újabb fogamzásgátlási módszerek, modernebb készítmények szolgálják a nőket, hogy szabadon élhessék életüket. Az utóbbi években az alacsonyabb hormontartalmú illetve az új mechanizmusú készítmények nyertek teret, ezeket hasonlítjuk itt össze. tovább »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6
Következő

NŐi panaszok

Kismamáknak

Szűrővizsgálatok

Családtervezés – Gyermeket szeretnénk

családtervezésMíg a világ más részén a túlnépesedés okoz gondot, Magyarországon sajnos egyre kevesebb gyermek születik.

Minden egészséges nőnek és férfinak eljön az életében az a pillanat, amikor késztetést érez a családalapításra. Persze a gyermekvállalás ideje mindenkinél más életkorban jön el, időnként váratlanul ér minket a gyermekáldás.

Mivel az utódok teljesen megváltoztatják addigi életünket, erre alaposan fel kell készülni.

Az a nő, aki rendszeresen jár nőgyógyászati vizsgálatra, elvégzi a szükséges szűréseket, probléma esetén késlekedés nélkül keresi fel orvosát, mondhatjuk, hogy maga irányítja az életét. Őt nem éri meglepetés a vérzés kimaradásakor.

Sokkal kevesebb kudarc és komplikáció éri azt a párt, aki előre gondolkodik és tervez. Sokkal boldogabb lehet az élet indulása, ha arra a szülők mind lelkileg, mind testileg felkészültek.

Mikor?

Az emberi élet legmagasztosabb célja a család alapítása, utódok nemzése. Ennek ideje mindenkinél más életkorban jön el. Sokan azt gondolják, hogy túl korán vagy későn vállalkoznak rá, de ezt mindenki maga kell, hogy párjával eldöntse.

A kockázat a 20. és a 35. életév között a legkisebb,  a 18-20. év között, valamint 35-40. éves kor között valamivel magasabb. Hiszen ahány éves az asszony, annyi évesek a petesejtjei is, emiatt az idősebb petesejtek már több ártó környezeti hatást szenvedhettek el, mint a fiatalabbak.

Különösen fontos a családtervezés a 20 év alatti és a 35 év feletti nőknek, illetve azoknak, akiknek az egészségét betegség, korábbi műtét vagy esetleg veszteség érte. A 20. év előtti, illetve a 35. életév utáni gyermekvállalás manapság egyáltalán nem ritka. 

Az apajelölt életkora is lényeges, mert 40 év felett megnő a kóros spermák aránya.

Ha a pár mindkét tagja teljesen rendben van, akkor sem jön létre egy év alatt minden esetben terhesség. Ennek valószínűsége is csupán 80% körül van! Két év próbálkozás után is „csak” 90% az esélye a teherbeesésnek egy teljesen egészséges párnál.

Első szempont tehát a TÜRELEM!

Felkészülés a teherbeesésre

Alkalmassági vizsgálatok értékelése

Amennyiben nincs akadálya a gyermekvállalásnak, rögtön lehet próbálkozni. Korábban több hónapos felkészülési időt írtak elő, de ezzel én nem értek egyet. Ha valaki egészséges, rendszeres nőgyógyászati szűrései során kóros eltérés nem igazolódott és teherbe is tud esni, akkor nem szabad feleslegesen kitolni a gyemekvállalás idejét.

Meglévő betegségek

Érdemes minden esetben kikérdezni orvosunkat, hogy vajon meglévő betegségünk miként befolyásolja a tervezett terhességet. Például magas vérnyomás esetén terhesség alatt olyan vérnyomáscsökkentő gyógyszerre kell átállni, amely nem káros az embriónak. Tablettával kezelt cukorbetegség esetén szinte minden kismama jelöltet inzulinra kell átállítani. Igen fontos a belgyógyászati (szív, tüdő, vesék, bélrendszer, endokrin mirigyek, stb.) sebészeti, szemészeti, urológiai, pszichiátriai (depresszió, pánikbetegség…), a neurológiai (epilepszia), mozgásszervi, traumás és egyéb meglévő betegségek esetén a terhesség kockázatának egyéni elemzése.

Az ivarsejtek védelme

Az ártalmas külső hatásokkal szemben az ondósejtek is érzékenyek. A betegségek, kóros állapotok, vegyi mérgezések főleg az éretlen ondósejteket károsítják, amelyekből 6-8 hét múlva alakulnak ki az érett ondósejtek. Így ezek csak 6-8 héttel a károsodást követően kerülhetnek ki a női szervezetbe. Az ondósejtképződés alatti sejtosztódások szűrőként is felfoghatók, mert a sérült sejtek általában nem jutnak el a megtermékenyítés lehetőségéhez. Az  ondósejtképződés károsodása tehát elsősorban átmeneti meddőséget okoz.

A petesejtképződés alapvetően eltér a  hímivarsejt termelődésétől. A törzspetesejtekből az  éretlen petesejtek már a születés előtt, a méhen belüli életben kialakulnak.

Az újszülött kislányok petefészkében tehát már ott vannak a nemi érést követően megtermékenyítésre kerülő éretlen petesejtek, így ezek súlyosabb fokú pusztulása akár végleges meddőséget is előidézhet.

A felkészülési idő alatt a pár férfi és nő tagjának egyaránt abba kell hagynia a dohányzást és a szeszesitalok fogyasztását, valamint csökkenteni kell az egészségtelen táplálékok fogyasztását.

A fogamzásgátló tabetták szedésének felfüggesztése

Manapság általában a már korábban is nemi életet élő,  és általában fogamzásgátlást alkalmazó személyek vállalkoznak gyermeknemzésre.

A mai tudományos  álláspont szerint a fogamzásgátló tabletták fogamzás előtti alkalmazása a későbbiekben vállalt terhességre semmiféle kedvezőtlen hatással nincs.

Szintén tévhit, hogy a szervezetet méregteleníteni kell a szedett fogamzásgátlóktól. A mai modern fogamzásgátlók hormontartalma a lehetséges minimálisra van leszorítva. Gondoljunk bele, ha egy tabletta kimarad vagy késve kerül a szervezetbe, a hormonszint olyan mértékben lecsökken, hogy abban a ciklusban egyéb kiegészítő fogamzásgátlást kell alkalmazni a ne kívánt terhessé ellen.

Ha valaki tabletta mellett esik mégis teherbe, a mai fogamzásgátló tabletták többsége nem károsítja az embriót, emiatt nem kell terhességet megszakítani, így a teresség tovább viselhető (persze a tabletta elhagyásával).

Sőt, tapasztalat szerint a fogamzásgátló tabletták elhagyása utáni 2-3 ciklusban az addig gátolt petefészek kissé túlműködik, és ez megkönnyíti a teherbeesést.

Egyes esetekben azonban a női szervezetnek bizonyos időre van szüksége a belső hormonszabályozás helyreállításához. Viszont ha ez  bekövetkezik, akkor az ilyen terhességekben már nincs ok az aggodalomra.

A spirált azonban a tervezett fogamzás előtt pár hónappal azonban javasolt eltávolíttatni, hogy a méhnyálkahártya regenerálódni tudjon.

Magzatvédő vitamin a fogamzás körüli időszakban

Mire a kismama megtudja, hogy valóban várandós, az embrió általában már 2-3 hete a méh üregében fejlődik. Ahhoz, hogy az embrió ezen rövid, de kulcsfontosságú időszakban is megkapja a szükséges vitaminokat és nyomelemeket, praktikus a magzatvédő vitamin előzetes szedése.

Ha sikerülne – megfelelő felvilágosítással – a magzatvédő vitamin társadalmi-orvosi hasznosságát elfogadtatni, ez segíthetne  abban, hogy a gyermeket akaró párok minél nagyobb része készítse elő tudatosan a fogamzást.

Kulcsfontosságúnak a szedés elkezdése számít: csak a fogamzás előtt minimum egy hónapos alkalmazása képes az anyai vérben olyan vitamin-koncentrációt biztosítani, amely a  havi vérzés kimaradásakor (vagyis a magzati  fejlődés 15. napjától ) kialakuló fejlődési zavart kivédi. Helyes ezért már a fogamzásra történő felkészülés időszakában szedni, és a tápláléknak e vitaminokkal történő kiegészítését a terhesség 3. hónapjának a végéig folytatni.

A munkahelyi veszélyek

Jelenleg a nemzőképes korú nők többsége dolgozik. A problémát az jelenti, hogy amikor a terhességet felismerik, addigra a magzat már túl van a fejlődésének legveszélyesebb időszakán, a nyolcadik héten.

Mi a megoldás? Mindenekelőtt meg kell határozni azokat a fertőző kórokozókkal, mérgező vegyi anyagokkal, ártalmas sugárzással foglalkozó munkahelyeket, amelyek valóban veszélyt jelentenek a fejlődő magzatra. Ezekről a munkahelyeknek kötelező tájékoztatniuk a dolgozókat, hogy azok el tudják kerülni a veszélyt. 

Fogászati ellenőrzés

Ha a szervezetben gyulladásos góc áll fenn, az nem csak a terhességet veszélyezteti, hanem akár a teherbesés esélyét is csökkentheti, ezzel hozzájárulva a meddőséghez.

Terhesség alatt általános tapasztalat a nők fogainak romlása. Ha az asszony ép, illetve jól karbantartott fogazattal kezdi a terhességet, és megfelelően táplálkozik, akkor  a fogvesztés elkerülhető. A terhesség alatt a magzat az anya által felvett táplálékból általában biztosítani képes csontjainak alapanyagait. Ha a táplálkozás nem megfelelő, és ezek az alapanyagok nem elégségesek, a magzat az anya szervezetéből is elvonhatja ezeket.

Mennyi időt kell várni a szülések között?

Ez annyi családon belüli és kívüli tényezőtől függ, amelyet felsorolni is lehetetlen, de a nemzetközi ajánlások szerint a legkedvezőbb, ha a gyermekek születése között 2-3 év telik el, mivel két ellentétes szempont egyensúlyát kell megtalálni.

A születések közötti túl rövid idő mind az anya, mind a gyermek kockázatát növeli. A gyermek esetében ez leginkább az alacsony születési súlyon, illetve a koraszülésen mérhető le. Ha a kisebb gyermek egy éven belül születik, vagyis a szülés után 3 hónapon belül történt a fogamzás  –  hiszen 9 hónap a terhesség –, akkor négyszer magasabb a koraszülési gyakoriság, és ez sokkal gyakoribb csecsemőhalandósághoz vezet. Ha két éven belül születik a  következő gyermek, valamivel még mindig nagyobb a kockázat. A két évnél hosszabb idő csökkenti az anya  terhességi-szülési és a gyermek általános kockázatát. Ennek megfelelően a később született gyermek súlya a  szokásosnál nagyobb, és kisebb a csecsemő halálozás valószínűsége.

Az előnyök az anya esetében is nyilvánvalóak. A terhesség alatt megváltozik a nők alakja, amely együtt jár a kötőszöveti rostok megnyúlásával. Mintegy 15 hónapra van szükség az eredeti helyzet visszaállításához. Az új terhességet célszerű teljesen helyreállt testalkattal vállalni. Később, tehát öt év után ismét emelkedik mind az  anya, mind a gyermek kockázata.

Pszichológiai tényező

A pszichológiai szempont a testvérek kapcsolatát tükrözi és eltér a biológiaiétól, ugyanis minél  közelebbi életkorúak a testvérek, annál jobb a kapcsolatuk. A testvérek 3 évnél nagyobb korkülönbsége már megnehezíti az egymás közti  bensőséges viszonyukat. A két ellentétes szempont összeegyeztetése céljából szülés után 15 hónapot mindenképpen tanácsos várni a következő terhességgel, de 3 évnél hosszabb időtartam lehetőleg ne legyen a testvérek között. Így adódik az optimálisnak tartott születések közötti 2-3 éves időtartam.

A test felkészítése a terhesség során felmerülő fájdalmak elkerülésére

A terhesség fejlődése során, a magzat növekedésével megváltozik a test egyensúlyi helyzete és eltérő koordinációs állapot jön létre. Ezt a folyamatos változásban lévő állapotot a kismamák különböző módokon próbálják kompenzálni, aminek következtében gyakran szembesülnek hát-, és derékfájdalommal. Ezt terhességi derékfájdalomnak is nevezik, pedig ez a terhelő tényező nem feltétlen velejárója az áldott állapotnak.

Már a gyermekvárás előtti, vagy annak korai szakaszában javasolt, az Alexander-technika gyakorlása, melynek segítségével elsajátítható, a harmonikus, kiegyensúlyozott testhasználat, és amely a későbbiekben stabil alapját képzi a testsúlyközéppont változás problémamentes kiegyenlítésének.

Az alapelvek elsajátítása egy olyan könnyed testhasználatot alakít ki, mely mentesíti a változásban lévő testet a különféle fájdalmaktól, megőrzi annak energikusságát, és megvédi azt az esetleges sérülésektől. Az Alexander-technika megtanít elengedni a felesleges izomfeszültséget, jelentősen javítja a közérzetet és a magabiztosságot. A módszer, a vajúdási és szülési szakaszban is számottevő segítséget nyújt a leendő anyának, hiszen a testtudat fejlődésével hatékonyan tudja majd kontrollálni izmait, elengedni a felesleges feszültséget és átengedni magát a szülés szépségének. Bővebb információk és bejelentkezés: at-studio.hu »

Az optimális fogamzás

A fogamzás napját akkor nevezzük optimálisnak, ha a kívánt terhesség a leggyorsabb idő alatt bekövetkezik, és a magzati ártalom kockázata a legalacsonyabb. A termékeny napok számolásával tehát jelentősen javíthatjuk az esélyeket. Lásd termékeny napok kiszámítása.

A terhesség korai felismerése

A rendszeres nemi életet élő pároknál a fogamzás napját megmondani még akkor is igen nehéz, ha az együttlétek pontos idejét tudjuk. Ennek az az oka, hogy mind a petesejt, mind a hímivarsejt hosszabb ideig életképes, ezért akár a peteérés előtti, akár a peteérést követő aktusok után is jöhet létre terhesség. Így egyetlen biztos támpont marad: az utolsó havi vérzés első napja. A terhesség időtartamát ezért alapvetően innen számítjuk.

A terhesség korai felismerése új helyzetet teremt az egészséges életmód biztosítása terén és a legérzékenyebb korai időszakban, hiszen a terhesek azonnal tudomást szereznek a fogamzás bekövetkeztéről. A beágyazódást követő, robbanásszerűen gyors fejlődés során alakulnak ki a főbb szövetek és szervek, majd a magzat jellemző külső és belső felépítése.

A terhesség 10. hete után a főbb test formáiban már jórészt kialakult embrióra főleg a mennyiségi növekedés, a szöveti érés, és a működések tökéletesedése jellemző. A legtöbb fejlődési rendellenesség a 10. hét előtt következik be. Éppen ezért különös figyelmet kell szentelni a terhesség legkorábbi időszakának. S ez nem könnyű feladat, mivel a terheseknek legtöbbször nincs tudomásuk terhességük első heteiről, hiszen mire a havi vérzés kimarad, már kéthetes az embrió. Az alapos gyanú megerősíthető az érzékeny koraterhességi próbával, amely a HCG-t (humán chorialis gonadotropin) mutatja ki. Így a terhesség felismerése már az embrionális fejlődés harmadik hetében biztonságossá válik, és ez tekinthető a terhességfelismerés optimális időpontjának.

Amennyiben a pár gondolatban megérett a terhességre, a fenti témákat meg kell beszélni az orvossal, és amennyiben szükséges, a vizsgálódást is megkell kezdeni.  

Csak akkor korrekt elkezdeni egy nő kivizsgálását, ha párja is biztosítja támogatásáról és ehhez bizonyítani kell! Ezt érdemes előre otthon megbeszélni. Hiszen hiába vizsgálgatjuk ultrahanggal, több vérvétellel a nőt, ha a probléma nem nála áll fenn, hanem a férjénél.

A vizsgálatok során mind a leendő anyára, mind a leendő apára szükség van, ezért a pár tagjainak kivizsgálása párhuzamosan, egy időben kell, hogy történjen!

Felmerülő vizsgálatok

 • Nőgyógyászati szűrővizsgálat
 • Általános belgyógyászati vizsgálat
 • Genetikai tanácsadás, ahol kirajzolódhat az öröklődő betegségek átvitelének kockázata.
 • Fertőző betegségek kizárása, ill. szükség esetén védőoltás adása
 • Szexuális tanácsadás
 • Termékenységi alkalmasság vizsgálata

Meddőségi kivizsgálás

Meddőség alatt azt értjük, ha egy párnak több mint egy év alatt sem sikerül terhességet összehozni. A kivizsgálás elkezdése mindig egyénre szabott és nagy mértékben korfüggő. Egy 39 éves nőnél, aki még nem szült, mihamarabb elvégzünk minden vizsgálatot, hogy ne csússzon ki a termékeny életkorból. 18 évesen viszont, ha az esküvő után egy évvel még nem jön a gyermek, nem kell feltétlenül meddőségre gondolni. Amennyiben terhesség egy év alatt nem jön létre vagy ha a pár tagja(i) 35 év felett vannak, akkor a vizsgálatok akár hamarabb is indokoltak lehetnek.

 • Férj/partner andrológiai vizsgálata (spermavizsgálat)
 • Peteérés vizsgálata ultrahanggal (follikulometria) Ezt a vizsgálatot kb. a ciklus 10., 12., 14. napján, szóval másnaponta szoktuk elvégezni, hogy elcsípjük a peteérést. Közeli peteérést igazol, ha a petefészekben 20 mm-nél nagyobb tüsző látható.
 • Petevezeték átjárhatósági vizsgálat vagy HSG (hiszteroszalpingográfia) Egy napos kórházi befekvést igénylő vizsgálat, melynek során a méhszájon keresztül kis csövet vezetünk a méh üregébe, majd ezt kontrasztanyaggal átfújva Röntgen vizsgálattal kirajzolódik a méh ürege, a petevezetékek, ill. ezek eltérései.
 • A vizsgálat a mensest követő héten, amelyhez vérkép, máj-vesefunkció, vizeletvizsgálat szükséges, ezeket háziorvosánál, ill. a területileg illetékes laboratóriumban kérünk elvégeztetni.

Hormonális kivizsgálás

 • A ciklus 19., 21. és 23. napján Progeszteron meghatározás.
 • Egyéb hormonok az orvos javaslata alapján
 • Ha nem azt szeretné, hogy Önnel a terhesség csak megtörténjen, hanem a régen várt várandósságra fel is akar készülni, ideje, hogy felkeressen.


Ha késznek érzi magát a nagy feladatra, keressen fel bátran és
ne várjuk tétlenül az idő múlását!


Bejelentkezés:

+36 1 456 78 99