Előző

Bemutatjuk a Szülőszobát

Látogassa meg otthonos Szülőszobánkat a II. számú Női Klinikán! Tegyen egy "virtuális" sétát fényképek és egy rövid videó segítségével a felújított Szülőszobánkban. Ismerkedjen meg a szülés helyszínével, hogy könnyebben felkészülhessen A Nagy Napra! tovább »

Ha nem jön a baba...

Szerencsére manapság igen ritka az, hogy egy párnak nem születhet saját gyermeke! Mégis gyakori, hogy a szülés boldog pillanata sokat várat magára! Amennyiben Ön is így érez, ideje, hogy felkeressen. tovább »
photo

HPV szűrés és védőoltás

Csak néhány éve lett közismert, hogy a méhnyakrákot szinte kivétel nélkül minden esetben a Humán Papilloma Vírus (HPV) okozza. A HPV ráadásul ma az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó, így minden 4-5. nőnél előfordul. Igazán hasznossá vált ennek a vírusnak a szürése illetve a HPV -elleni védőoltás bevezetése. tovább »

Hüvelyi folyásom van. Ez normális?

A panasz háttérében nem minden esetben áll betegség, hiszen mint másban, ebben is nagy egyéni variációk lehetnek. Azonban a női test gyakran jelzi, ha probléma lép fel a működése kapcsán, és ez megjelenhet hüvelyi folyás képében is. Hogy milyen esetekben célszerű nőgyógyászhoz fordulni? tovább »

Mikor eshetek teherbe? Termékeny napok kiszámítása

Azoknak, akik gyermeket szeretnének, illetve azoknak, akik egyelőre nem kívánnak teherbe esni, hasznos a termékeny napok kiszámítása. Akár a fiú vagy a lánygyermek valószínűségét is növelheti! Csak adja meg az utolsó menses első napját és a menstruációs ciklus hosszát… tovább »
photo

Modern fogamzásgátlás

Manapság újabb és újabb fogamzásgátlási módszerek, modernebb készítmények szolgálják a nőket, hogy szabadon élhessék életüket. Az utóbbi években az alacsonyabb hormontartalmú illetve az új mechanizmusú készítmények nyertek teret, ezeket hasonlítjuk itt össze. tovább »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6
Következő

NŐi panaszok

Kismamáknak

Szűrővizsgálatok

Ikerterhesség - többes terhesség

Az ikerterhesség és az ikerszülés nem csak dupla örömöt jelent, hanem sokkal több törődést, odafigyelést igényel. Mert nem csak az öröm, hanem sajnos a szövődmények is gyakorisága is kétszeres.

Az ikerterhességek között megkülönböztetjük a spontán, családban halmozódó ikerterhességet illetve a meddőségi kezelés/lombik program révén létrejött ikreket, ahol több embryót ültettek be. Bővebben a meddőségről és annak kezeléséről

Már a koraterhességi ultrahangon (5-6.terhességi hét) felismerhető az ikerterhesség. A 12. hétig a magzatburkok szerkezetéből legtöbbször az is megállapítható, hogy egypetéjű vagy többpetéjű ikrekről van szó. Két petesejt két spermiummal történő egyidejű megtermékenyítése során jön léte a kétpetéjű ikerterhesség. Egy petesejt és egy spermium találkozásából kialakult koraembryo 5 napon belüli kettéosztódásából két genetikailag azonos testvér alakulhat ki, ők az egypetéjűek.

Egypetéjű ikreknek csak azonos nemük lehet, de a kétpetéjű ikrek is lehetnek azonos neműek.

lehetséges Szövődmények:

A koraszülés egyértelműen gyakoribb, a méhfal feszülése és a méhszáj zárófunkció miatt. Emiatt gyakoribb terhesgondozás szükséges. Bővebben a koraszülésről

A vérellátási zavar is gyakori az úgynevezett monochorialis ikreknél, akiknél az erősebb a közös lepényből "elszívhatja" a  tápanyagot a kisebbik féltől, ezáltal mindkét magzatnál rossz állapotba kerülhet. Ezt a jelenséget magzatok közötti transzfúziónak nevezzük, ennek lehetősége esetén gyakrabban kell ultrahang vizsgálatot végezni. Bővebben a terhességi ultrahangvizsgálatokról

A fokozott anyai súlygyarapodás és az anyai szervezet fokozott igénybevétele magától értetődik.

Bár a hüvelyi ikerszülés is lehetséges, a magzatok elhelyezkedése és a szülés lefolyása alapján gyakoribb a császármetszés. Bővebben a császármetszésről

Magzatok elhelyezkedése igen változatos lehet, a szülésvezetés módját is ez alapján választjuk meg leginkább.

Hüvelyi szülés elméletileg lehetséges:

  • mindkét magzat koponyavégű fekvésben van
  • lenti magzat koponyavégű, fentebbi magzat medencevégű (faros) fekvésben helyezkedik el.

Császármetszés javasolt:

  • egyik vagy mindkét magzat keresztbe fekszik és nem mozdul ki
  • lenti magzat medencevégű, fentebbi magzat koponyavégű fekvésben
  • ha a szülés kapcsán komplikációk lépnek fel

Bejelentkezés:

+36 1 456 78 99