Előző

Bemutatjuk a Szülőszobát

Látogassa meg otthonos Szülőszobánkat a II. számú Női Klinikán! Tegyen egy "virtuális" sétát fényképek és egy rövid videó segítségével a felújított Szülőszobánkban. Ismerkedjen meg a szülés helyszínével, hogy könnyebben felkészülhessen A Nagy Napra! tovább »

Ha nem jön a baba...

Szerencsére manapság igen ritka az, hogy egy párnak nem születhet saját gyermeke! Mégis gyakori, hogy a szülés boldog pillanata sokat várat magára! Amennyiben Ön is így érez, ideje, hogy felkeressen. tovább »
photo

HPV szűrés és védőoltás

Csak néhány éve lett közismert, hogy a méhnyakrákot szinte kivétel nélkül minden esetben a Humán Papilloma Vírus (HPV) okozza. A HPV ráadásul ma az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó, így minden 4-5. nőnél előfordul. Igazán hasznossá vált ennek a vírusnak a szürése illetve a HPV -elleni védőoltás bevezetése. tovább »

Hüvelyi folyásom van. Ez normális?

A panasz háttérében nem minden esetben áll betegség, hiszen mint másban, ebben is nagy egyéni variációk lehetnek. Azonban a női test gyakran jelzi, ha probléma lép fel a működése kapcsán, és ez megjelenhet hüvelyi folyás képében is. Hogy milyen esetekben célszerű nőgyógyászhoz fordulni? tovább »

Mikor eshetek teherbe? Termékeny napok kiszámítása

Azoknak, akik gyermeket szeretnének, illetve azoknak, akik egyelőre nem kívánnak teherbe esni, hasznos a termékeny napok kiszámítása. Akár a fiú vagy a lánygyermek valószínűségét is növelheti! Csak adja meg az utolsó menses első napját és a menstruációs ciklus hosszát… tovább »
photo

Modern fogamzásgátlás

Manapság újabb és újabb fogamzásgátlási módszerek, modernebb készítmények szolgálják a nőket, hogy szabadon élhessék életüket. Az utóbbi években az alacsonyabb hormontartalmú illetve az új mechanizmusú készítmények nyertek teret, ezeket hasonlítjuk itt össze. tovább »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6
Következő

NŐi panaszok

Kismamáknak

Szűrővizsgálatok

Rosszullétek és hányinger a terhesség alatt

A felmérések szerint a nők közel 70%-át gyötri hányinger vagy hányás a terhessége alatt. Bár ennek az okát pontosan még nem tisztázták a terhességi hormonok magas szintjével hozzák kapcsolatba, amely szokatlan a szervezetnek. Az első 12. hétben igen gyakori panasz, de később is találkozuk vele. A „más állapot” oka tehát főként a terheségi hormonokban rejlik, de a bélrendszer működésének lelassulása is közrejátszik a haspuffadás, hányinger kialakulásában. Pszichés, étkezési és gyógyszeres kezeléssel úrrá lehet lenni rajta. A terhességi hányinger és hányás az ezzel bajlódó nők kis hányadának kivételével legkésőbb a huszadik hét táján magától elmúlik.

Kóros terhességi hányás – Hyperemesis gravidarum

Körülbelül kétszáz páciensből egy olyan súlyos fokú hányást panaszol, amely a vérkeringést és a sav-bázis háztartást is megingatja, ezt hiperemézis gravidárumnak nevezzük. Ez a panasz tehát a test víztartalmának megcsappanásával, a vér iontartalmának zavarával társul. Ilyenkor legtöbbször gyógyszerek és infúziók adásával leszünk úrrá a panaszokon, de mindig ki kell zárni a bélrendszeri (gyomor-bél hurut, epeúti betegség, máj-, hasnyálmirigy- vagy féregnyúlvány-gyulladás, fekélybetegség) vagy idegrendszeri betegségeket (migrén, agydaganat, egyensúlyérzékelési probléma), anyagcserezavart, terhességi vagy embrionális magzati eltéréseket.

Tanácsok, trükkök:

  • Rendszeres, de kis mennyiségű étel bevitele
  • Kerüljük a fűszeres ételeket
  • Vacsorára fehérjedús étel javasolt
  • Reggelente egy pohár tej
  • Kevés keksz
  • Bizonyos esetekben jót tesz az édes, szénsavas üdítőitalok fogyasztása, pl. coca-cola
  • Komolyabb esetekben Daedalon végbélkúp (a tabletta ugyanis kijön a hányással)

Súlyos esetben kórházi felvétel is indokolt lehet, ha a tünetek annyira legyengítik a szervezetet, hogy a kismama az önellátásra sem képes. Ilyenkor mindig fel kell keresni a kezelőorvost és kikérni véleményét.

Érdekes módon ilyen súlyos fokú zavar ritkábban fordul elő azon nők között, akik családtervezésen vettek részt és stabil párkapcsolatban vannak.


Bejelentkezés:

+36 1 456 78 99