Előző

Bemutatjuk a Szülőszobát

Látogassa meg otthonos Szülőszobánkat a II. számú Női Klinikán! Tegyen egy "virtuális" sétát fényképek és egy rövid videó segítségével a felújított Szülőszobánkban. Ismerkedjen meg a szülés helyszínével, hogy könnyebben felkészülhessen A Nagy Napra! tovább »

Ha nem jön a baba...

Szerencsére manapság igen ritka az, hogy egy párnak nem születhet saját gyermeke! Mégis gyakori, hogy a szülés boldog pillanata sokat várat magára! Amennyiben Ön is így érez, ideje, hogy felkeressen. tovább »
photo

HPV szűrés és védőoltás

Csak néhány éve lett közismert, hogy a méhnyakrákot szinte kivétel nélkül minden esetben a Humán Papilloma Vírus (HPV) okozza. A HPV ráadásul ma az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó, így minden 4-5. nőnél előfordul. Igazán hasznossá vált ennek a vírusnak a szürése illetve a HPV -elleni védőoltás bevezetése. tovább »

Hüvelyi folyásom van. Ez normális?

A panasz háttérében nem minden esetben áll betegség, hiszen mint másban, ebben is nagy egyéni variációk lehetnek. Azonban a női test gyakran jelzi, ha probléma lép fel a működése kapcsán, és ez megjelenhet hüvelyi folyás képében is. Hogy milyen esetekben célszerű nőgyógyászhoz fordulni? tovább »

Mikor eshetek teherbe? Termékeny napok kiszámítása

Azoknak, akik gyermeket szeretnének, illetve azoknak, akik egyelőre nem kívánnak teherbe esni, hasznos a termékeny napok kiszámítása. Akár a fiú vagy a lánygyermek valószínűségét is növelheti! Csak adja meg az utolsó menses első napját és a menstruációs ciklus hosszát… tovább »
photo

Modern fogamzásgátlás

Manapság újabb és újabb fogamzásgátlási módszerek, modernebb készítmények szolgálják a nőket, hogy szabadon élhessék életüket. Az utóbbi években az alacsonyabb hormontartalmú illetve az új mechanizmusú készítmények nyertek teret, ezeket hasonlítjuk itt össze. tovább »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6
Következő

NŐi panaszok

Kismamáknak

Szűrővizsgálatok

Ultrahangos szűrővizsgálatok a terhesség alatt

Nulladik ultrahang

Az utolsó vérzést követően kb. 6 héttel elvégzett pozitív terheszt után a terhesség megállapításda céljából végezzük. Bővebben - Terhesség megállapítása.

12. heti ultrahang – első ultrahang

A vizsgálat idejét az utolsó menstruáció első napjából és a magánrendelőben mért ülőmagasságból számoljuk. Az ülőmagasság megnevezése angolul a CRL, amely fejtető-far hosszt is jelent. CRL = Crown-rump length (fejtető-far hossz) rövidítése.

  • 11. héten kb. 40 mm
  • 12. hetesen kb. 50-55 mm.
  • 13. héten 65-70 mm

Ezt a leleteken a Grav.s. jelez.

Néhányan beleesnek abba a hibába, hogy összekeverik a terhességi kort és a magzat korát. A terhességi kor két héttel több, mint ahány hetes a magzat, tehát ha pontosan ismerjük a fogantatás időpontját (lombik terhesség, hőmérőzés, csak akkor voltunk együtt stb.), akkor ehhez hozzá kell adni két hetet.

Tarkóredő mérés

Az első genetikai ultrahang-vizsgálat része a nayki redő másnéven tarkóredő mérése. Angolul Nuchal Translucency, rövidítése NT. A nyaki redő mérését a 11. és 13. hét között kell végezni, később az elmaradt vizsgálat nem pótolható!

Genetikai rendellenességeknél a magzat nyakánál a bőr alatti folyadékréteg megvastagszik, mert tarkótáji ödéma alakult ki

Magas NT érték 3 (2,5) mm felett kóros értéket jelent.A tarkóredőt általában 3 mm-ig tartják normálisnak, azonban a mért érték sok mindentől függhet. Az egyik ilyen tényező, hogy a tarkóredő vastagsága a baba méretével együtt nő, így természetesen más eredményt kapunk, ha valakinél méréseket végzünk 11, 12, illetve 13 hetesen. Az ultrahang eredményeknél figyelembe kell venni az emberi és egyéb tényezőket, így nem mindegy, hogy ki és milyen készülékkel végzi a vizsgálatot. Azon felül, hogy a mérést végzőnek gyakorlottnak kell lennie, figyelembe kell venni azt is, hogy az egyes szakemberek mérései között következetesen lehet különbség, ezért az eredményt mindig a mérést végző orvos, vagy szonográfus méréseinek átlagához kell viszonyítani. Az ultrahang készülékek között a képfelbontásban van különbség, természetesen minél jobb a felbontás, annál pontosabb diagnózis adható. Sajnos a jó minőségű ultrahang készülékek igen drágák, így sok helyen nincs lehetőség ezek beszerzésére. A tarkóredő mérés során a magzatnak semleges pózban kell feküdnie, mivel ha a fejét előre vagy hátra hajtja, az NT eredmény a tényleges értéknél kevesebb, illetve több lesz.

Orrcsont jelenlétének vizsgálata

Langdon Down, amerikai háziorvos, már 1866-ban lejegyezte, hogy a Down-szindrómás egyéneknek általában kisebb az orruk, de vajon látható-e ez az eltérés az ultrahang-vizsgálatok során? Vizsgálatok igazolták, hogy Down-szindróma esetén később kezd el kifejlődni az orrcsont, így az első trimeszterben (a terhesség első harmadában) még általában hiányzik. Az orrcsont jelenlétének az igazolásával nagyban lehet csökkenteni a Down-szindróma kockázatát, ezért a közelmúltban már pár centrum végez orrcsontmérést. Az első trimeszteri vizsgálat során nincs értelme az orrcsont megmérésének, csak a jelenlétét határozzuk meg. Az orrcsontot a leleten NB-vel szokták jelölni. Az első trimeszteri vizsgálatoknál megadhatók még az embrió egyéb méretei: BPD (fejátmérő), HC (fejkörfogat), AD (hasátmérő), AC (haskörfogat), FL (combcsont-hossz).

18-20. heti ultrahang - második ultrahang

A 18-20. hét között szoktak sort keríteni a második trimeszteri (a terhesség második harmada) ultrahang-vizsgálatra. A mérések hasonlóak lehetnek, mint az első trimeszteri vizsgálatoknál, de ebben az esetben az ülőmagasságot, illetve a tarkóredőt már nem mérik. A méréseken kívül ekkor kell szűrni -az AFP eredmény birtokában- a nyitott gerincet, illetve a koponyafejlődési rendellenességeket. Egy jó minőségű ultrahang készülékkel a nyitott gerinc legalább 95%-ban, a koponyahiány 100%-ban szűrhető, mely rendellenességeket a magas AFP szint is jelezheti. A terhesség korai szakaszában szedett folsav tartalmú magzatvédő szerekkel jelentősen lehet csökkenteni a nyitott gerinc kialakulásának a veszélyét (családtervezés). A 18-20. heti ultrahang-vizsgálat során kell megnézni, hogy a csontok, illetve a belső szervek normálisan fejlődnek-e. Külön hangsúlyt érdemes fektetni az embrió szívének a vizsgálatára, mivel a szív fejlődési rendellenességek genetikai rendellenességre utalhatnak. A 18. héten az orrcsont hosszának a mérésével lehet a Down-szindróma kockázatát jelentősen csökkenteni. Ebben a terhességi hétben az orrcsontnak 2,5 mm fölött kell lennie, de átlagosan 4-5 mm körül van.

Amennyiben az első, illetve második trimeszteres szűrések során mindent rendben találtunk, és a kismamának sincs semmi panasza, rutinszerűen a 30., illetve a 39. hét körül végzünk ultrahang vizsgálatot. Ezeknél a vizsgálatoknál a magzat helyzetét, illetve fejlődését követjük nyomon, genetikai rendellenességre utaló jeleket ilyenkor már nem keresünk.


Bejelentkezés:

+36 1 456 78 99