Előző

Bemutatjuk a Szülőszobát

Látogassa meg otthonos Szülőszobánkat a II. számú Női Klinikán! Tegyen egy "virtuális" sétát fényképek és egy rövid videó segítségével a felújított Szülőszobánkban. Ismerkedjen meg a szülés helyszínével, hogy könnyebben felkészülhessen A Nagy Napra! tovább »

Ha nem jön a baba...

Szerencsére manapság igen ritka az, hogy egy párnak nem születhet saját gyermeke! Mégis gyakori, hogy a szülés boldog pillanata sokat várat magára! Amennyiben Ön is így érez, ideje, hogy felkeressen. tovább »
photo

HPV szűrés és védőoltás

Csak néhány éve lett közismert, hogy a méhnyakrákot szinte kivétel nélkül minden esetben a Humán Papilloma Vírus (HPV) okozza. A HPV ráadásul ma az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó, így minden 4-5. nőnél előfordul. Igazán hasznossá vált ennek a vírusnak a szürése illetve a HPV -elleni védőoltás bevezetése. tovább »

Hüvelyi folyásom van. Ez normális?

A panasz háttérében nem minden esetben áll betegség, hiszen mint másban, ebben is nagy egyéni variációk lehetnek. Azonban a női test gyakran jelzi, ha probléma lép fel a működése kapcsán, és ez megjelenhet hüvelyi folyás képében is. Hogy milyen esetekben célszerű nőgyógyászhoz fordulni? tovább »

Mikor eshetek teherbe? Termékeny napok kiszámítása

Azoknak, akik gyermeket szeretnének, illetve azoknak, akik egyelőre nem kívánnak teherbe esni, hasznos a termékeny napok kiszámítása. Akár a fiú vagy a lánygyermek valószínűségét is növelheti! Csak adja meg az utolsó menses első napját és a menstruációs ciklus hosszát… tovább »
photo

Modern fogamzásgátlás

Manapság újabb és újabb fogamzásgátlási módszerek, modernebb készítmények szolgálják a nőket, hogy szabadon élhessék életüket. Az utóbbi években az alacsonyabb hormontartalmú illetve az új mechanizmusú készítmények nyertek teret, ezeket hasonlítjuk itt össze. tovább »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6
Következő

NŐi panaszok

Kismamáknak

Szűrővizsgálatok

Alhasi görcsök a terhesség alatt

Szinte nincs is olyan terhes, aki terhessége alatt (persze a szülés kivételével) ne érzett volna ilyen-olyan görcsöt. Megjelenik ez menstruációs fájdalom, derékfájás, alhasi feszülés formájában is.

Kisterhességben 16-18. hétig a méh hirtelen növekedése, a környező szervek, a petefészkek, a bél, a húgyhólyag, a kismedence falának történő nyomódása illetve a méhfüggesztő szalagok nyúlása okozza legtöbbször. Ugyanilyen panaszt okozhat még korábbi műtétek, például császármetszés, vakbélműtét és egyéb hasi műtétek utáni hegek feszülése. Mindezek nem járnak komoly komplikációval, általában Magneb6 (maximum dózisa 3x2 tabletta) szedésére enyhülnek. Ha viszont a görcsök fokozódnak, esetleg friss piros vérzéssel is járnak, mindig fel kell keresni az orvost kontroll céljából.

Nagyobb terhességnél a 18. hét után már sokan érzik a magzatmozgásokat, ezért amikor a magzat a méh falát ingerli, reflexes méhösszehúzódást lehet észlelni, ami szintén nem kóros, általában rövid ideig tart, és csak a méh kisebb, mondjuk tenyérnyi területén jelentkeznek.

Körülbelül a 35-36. héttől már jelentkezhetnek, rendszeres, néhány másodpercig tartó, a teljes méhizomzatot érintő összehúzódások, melyeket jósló fájásnak nevezünk. Itt jegyezném meg, hogy fájásnak nevezünk minden összehúzódást, függetlenül attól, hogy az fájt-e.

A fenti csoportokba nem illő, egész méhizomzatot érintő, esetleg vérzéssel járó, vagy túl korán induló fájást kórosnak tartunk. Ilyen esetekben érdemes pihenéssel, magnéziummal próbálkozni. Kisterheseknél 3x2 MagneB, nagyobb terhességekben 3-4x 250mg Magnesium pezsgőtabletta javasolt. Ha ez nem segít, érdemes mielőbb orvoshoz fordulni.

A klasszikus görcsoldóktól (pl. NoSpa) óva inteném a nagyterheseket, mert az a méhszájat is ellazítja és kinyithatja!

Rendszeres, fokozódó görcsök esetén tehát mielőbb keressük fel a kezelőorvost!


Bejelentkezés:

+36 1 456 78 99