Előző

Bemutatjuk a Szülőszobát

Látogassa meg otthonos Szülőszobánkat a II. számú Női Klinikán! Tegyen egy "virtuális" sétát fényképek és egy rövid videó segítségével a felújított Szülőszobánkban. Ismerkedjen meg a szülés helyszínével, hogy könnyebben felkészülhessen A Nagy Napra! tovább »

Ha nem jön a baba...

Szerencsére manapság igen ritka az, hogy egy párnak nem születhet saját gyermeke! Mégis gyakori, hogy a szülés boldog pillanata sokat várat magára! Amennyiben Ön is így érez, ideje, hogy felkeressen. tovább »
photo

HPV szűrés és védőoltás

Csak néhány éve lett közismert, hogy a méhnyakrákot szinte kivétel nélkül minden esetben a Humán Papilloma Vírus (HPV) okozza. A HPV ráadásul ma az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó, így minden 4-5. nőnél előfordul. Igazán hasznossá vált ennek a vírusnak a szürése illetve a HPV -elleni védőoltás bevezetése. tovább »

Hüvelyi folyásom van. Ez normális?

A panasz háttérében nem minden esetben áll betegség, hiszen mint másban, ebben is nagy egyéni variációk lehetnek. Azonban a női test gyakran jelzi, ha probléma lép fel a működése kapcsán, és ez megjelenhet hüvelyi folyás képében is. Hogy milyen esetekben célszerű nőgyógyászhoz fordulni? tovább »

Mikor eshetek teherbe? Termékeny napok kiszámítása

Azoknak, akik gyermeket szeretnének, illetve azoknak, akik egyelőre nem kívánnak teherbe esni, hasznos a termékeny napok kiszámítása. Akár a fiú vagy a lánygyermek valószínűségét is növelheti! Csak adja meg az utolsó menses első napját és a menstruációs ciklus hosszát… tovább »
photo

Modern fogamzásgátlás

Manapság újabb és újabb fogamzásgátlási módszerek, modernebb készítmények szolgálják a nőket, hogy szabadon élhessék életüket. Az utóbbi években az alacsonyabb hormontartalmú illetve az új mechanizmusú készítmények nyertek teret, ezeket hasonlítjuk itt össze. tovább »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6
Következő

NŐi panaszok

Kismamáknak

Szűrővizsgálatok

Fenyegető koraszülés

A terhesség betöltött 24. hete és a betöltött 37. hét között lezajló szüléseket hívják koraszülésnek. Amíg egy 24 hetes magzat még igen apró és éretlen, addig egy 34. hét után születő koraszülöttel ritkán akad komoly probléma. Minél érettebb a magzat, annál kevesebb szövődmény fordulhat elő. A koraszülések hátterében legtöbbször fertőzést gyanítunk. A fertőzés lehet húgyúti, például vesemedence gyulladás vagy akár egy rossz, kezeletlen fog is. A koraszülés többféleképpen indulhat:

Idő előtti méhösszehúzódások

Gyakori, hogy egyre sűrűbb, rendszeres, erősödő méhösszehúzódások kezdődnek, melyek hatására kinyílik a méhszáj és megindul a koraszülés. Ez nem egyik pillanatról a másikra történik, hanem egy hosszabba folyamat. A méhösszehúzódások alatt olyan görcsöket értünk, amelyek a teljes méhet érintik és a méhfalat akár több másodpercig tartóan megkeményítik. Ha csak időnként fordul elő ilyen keményedés, az normális. Ha azonban a méhösszehúzódások rendszeressé, egyre erősebbekké válnak, akkor a kismamának érdemes előbb nyugalomba helyeznie magát, magnesium pezsgőtablettát vagy MagneB6-ot bevenni és figyelni a folytatást. Ha a panaszok nem enyhülnek, mielőbb orvoshoz kell fordulni. Ha a méhösszehúzódások rendszeressé válnak, akkor annak hatására megérik a méhszáj. Ez alatt azt értjük, hogy a kb. 3 cm hosszú, kemény tapintatú méhnyak felpuhul, rövidebb lesz, esetleg ki is nyílik. Ezt csakis hüvelyen keresztül lehet megvizsgálni. A méhösszehúzódások gyógyszeresen kezelhető, a fájások leállíthatók és a koraszülések nagy része így megelőzhető.

Idő előtti burokrepedés

Az is előfordul, hogy a magzatvíz folyik el hirtelen. Ez a színtelen, szagtalan folyadék a magzatburok megrepedésével távozik és nem feltétlenül jár együtt görcsökkel. Ez a jelenség nem mindig egyértelmű. Sokan a bővebb híg hüvelyváladékot vagy esetleg a nagy pocak miatt nehezen visszatartható, elcsepegő vizeletet gondolják magzatvíznek. Ilyenkor inkább várjunk egy keveset és figyeljük meg, hogy ismétlődik-e a jelenség. Ha a magzatburok megrepedt, akkor ez többnyire ismétlődni fog illetve a burokrepedés előbb utóbb görcsökhöz, esetleg hőemelkedéshez vagy lázhoz vezethet. Ha alapos gyanúnk van a magzatvízfolyásra, akkor érdemes hamar orvoshoz fordulni. Sajnos időnként egy vizsgálat során nem tudjuk egyértelműen kizárni a magzatvízfolyást. Ilyenkor a magzatvíz mennyiségét ultrahanggal ellenőrizzük illetve a hüvelyi váladék kémhatását vizsgáljuk. Bizonytalan esetekben néhány napos kórházi megfigyelés sem indokolatlan. A magzatburok, miután elfolyt a magzatvíz, már szinte sohasem szokott összeforrni vagy letapadni, ezért ilyenkor a magzat ki van téve a fertőzéseknek, ezt antibiotikummal próbáljuk elodázni. Az azonban bizonyos, hogy elfolyt magzatvíz esetén a szülés már csak rövid ideig tartható vissza. Ennek optimális idejét mindig egyénileg mérlegeljük és erről a kismamát részletesen tájékoztatjuk. 

Méhszáj elégtelenség

Vannak olyan kismamák is, akiknél panasz nélkül észleljük, hogy a méhszáj tágulni kezd. Ez gyakrabban fordul elő megelőző szülések, vetélések, terhességmegszakítás vagy méhszájműtét, például konizáció után. De időnként csak a méhszájat záró rostok alkati gyengeségéről van szó, melyet nehéz megjósolni. Ilyenkor a szigorú pihenés, gyógyszerek és esetlegesen a méhszáj összevarrása, a cerclage (ejtsd szerklázs) műtét segíthet.

A koraszülés előjelei nem feltétlenül kerülnek felismerésre, lényeges tehát, hogy a méhszájat időnként megvizsgáljuk, az ultrahang során a magzatvíz mennyiségét ellenőrizzük illetve a várandós szervezetét érintő gyulladások esetén a koraszülést megelőzzük.

A koraszülést azonban nem lehet minden esetben megelőzni, a terhesgondozás feladata, hogy ezt az arányt csökkentse. Jelenleg Magyarországon a szülések kb. 8%-a végződik koraszüléssel. Ezek a szülések szerencsés esetben olyan helyen zajlanak, ahol a koraszülöttet magas szinten el tudják látni. Ilyen koraszülött intenzív osztály (PIC) kevés található Budapesten, de van a munkahelyemen a SE II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán, ahol akár 24 hetes, 500 gramm alatti (!!!) koraszülötteket is láttak már el sikeresen a gyermekorvosok. A koraszülötteknek érettségüktől függően fűtött inkubátorra, lélegeztető gépre és speciális ellátásra van szükségük a túléléshez.

Időnként mi orvosok javasolunk koraszülést a méhen belüli magzat vagy a várandós állapota miatt, ezt művi koraszülésnek nevezzük. Koraszülés esetén hüvelyi szülés is lehetséges, de gyakran javasolunk császármetszést, mert így a törékeny koraszülött kevésbé sínyli meg a szülést.

Bővebben a szülésről

Bővebben a császármetszésről


Bejelentkezés:

+36 1 456 78 99