Előző

Bemutatjuk a Szülőszobát

Látogassa meg otthonos Szülőszobánkat a II. számú Női Klinikán! Tegyen egy "virtuális" sétát fényképek és egy rövid videó segítségével a felújított Szülőszobánkban. Ismerkedjen meg a szülés helyszínével, hogy könnyebben felkészülhessen A Nagy Napra! tovább »

Ha nem jön a baba...

Szerencsére manapság igen ritka az, hogy egy párnak nem születhet saját gyermeke! Mégis gyakori, hogy a szülés boldog pillanata sokat várat magára! Amennyiben Ön is így érez, ideje, hogy felkeressen. tovább »
photo

HPV szűrés és védőoltás

Csak néhány éve lett közismert, hogy a méhnyakrákot szinte kivétel nélkül minden esetben a Humán Papilloma Vírus (HPV) okozza. A HPV ráadásul ma az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó, így minden 4-5. nőnél előfordul. Igazán hasznossá vált ennek a vírusnak a szürése illetve a HPV -elleni védőoltás bevezetése. tovább »

Hüvelyi folyásom van. Ez normális?

A panasz háttérében nem minden esetben áll betegség, hiszen mint másban, ebben is nagy egyéni variációk lehetnek. Azonban a női test gyakran jelzi, ha probléma lép fel a működése kapcsán, és ez megjelenhet hüvelyi folyás képében is. Hogy milyen esetekben célszerű nőgyógyászhoz fordulni? tovább »

Mikor eshetek teherbe? Termékeny napok kiszámítása

Azoknak, akik gyermeket szeretnének, illetve azoknak, akik egyelőre nem kívánnak teherbe esni, hasznos a termékeny napok kiszámítása. Akár a fiú vagy a lánygyermek valószínűségét is növelheti! Csak adja meg az utolsó menses első napját és a menstruációs ciklus hosszát… tovább »
photo

Modern fogamzásgátlás

Manapság újabb és újabb fogamzásgátlási módszerek, modernebb készítmények szolgálják a nőket, hogy szabadon élhessék életüket. Az utóbbi években az alacsonyabb hormontartalmú illetve az új mechanizmusú készítmények nyertek teret, ezeket hasonlítjuk itt össze. tovább »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6
Következő

NŐi panaszok

Kismamáknak

Szűrővizsgálatok

Genetikai tanácsadás

A tanácsadás célja, hogy tájékoztassa a várandóst az adott terhesség kockázatairól, hogy ez alapján a terhesség továbbviseléséről illetve a további vizsgálatokról a szükséges információk birtokában dönthessen.

A tanácsadásra azokat a kismamkákat minden esetben szokás elküldeni, akiknek magzatánál a terhesgondozási vizsgálatok során kóros eredmény igazolódott:

  • magas kockázatot adó kombinált szűrés
  • kóros AFP
  • ultrahang vizsgálat során felmerülő eltérés (vastag nyaki redő)
  • fejlődési rendellenesség gyanúja
  • családban előforduló öröklődő betegség
  • bizonyos kezeletlen anyai betegség

Aki terhessége alatt olyan tényezőknek volt kitéve, amely a magzatot károsíthatta, szintén javasolt a tanácsadás.

Ezek lehetnek terhesség alatt szedett gyógyszerek (pl. Roaccutan) vagy a terhesség alatti elszenvedett sugárzás (pl, Röntgen vizsgálat), de fertőző betegségek is (pl. rubeola).

Érdemes ilyenkor genetikus szakember véleményét kikérni a terhesség kockázatairól.

Vérrokonházasság esetén a genetikai kockázat szintén fokozott, ezért ilyen esetben a vizsgálat mindenképp indokolt.

A genetikai tanácsadás során családfa elemzést követően a felismert kockázatok alapján felvilágosítják a kismamát a kockázatról, iiletve magas kockázat esetén további vizsgálatokat (ultrahang, amniocentézis) rendelhetnek el.

Általában elmondható, hogy 35 éves anyai és 45 éves apai életkor felett minden terhest el kell küldeni genetikai tanácsadásra, ahol kromoszóma vizsgálatot javasolnak. Erről a várandós lemondhat, de tisztában kell lennie a kockázatokkal.

Genetilai kockázat becslésnek hívják azokat a vizsgálatokat, melyek segíthetnek eldönteni, hogy valóban szükség van-e a veszélyes genetikai kromoszóma mintavételre. Erről bővebben


Bejelentkezés:

+36 1 456 78 99