Előző

Bemutatjuk a Szülőszobát

Látogassa meg otthonos Szülőszobánkat a II. számú Női Klinikán! Tegyen egy "virtuális" sétát fényképek és egy rövid videó segítségével a felújított Szülőszobánkban. Ismerkedjen meg a szülés helyszínével, hogy könnyebben felkészülhessen A Nagy Napra! tovább »

Ha nem jön a baba...

Szerencsére manapság igen ritka az, hogy egy párnak nem születhet saját gyermeke! Mégis gyakori, hogy a szülés boldog pillanata sokat várat magára! Amennyiben Ön is így érez, ideje, hogy felkeressen. tovább »
photo

HPV szűrés és védőoltás

Csak néhány éve lett közismert, hogy a méhnyakrákot szinte kivétel nélkül minden esetben a Humán Papilloma Vírus (HPV) okozza. A HPV ráadásul ma az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó, így minden 4-5. nőnél előfordul. Igazán hasznossá vált ennek a vírusnak a szürése illetve a HPV -elleni védőoltás bevezetése. tovább »

Hüvelyi folyásom van. Ez normális?

A panasz háttérében nem minden esetben áll betegség, hiszen mint másban, ebben is nagy egyéni variációk lehetnek. Azonban a női test gyakran jelzi, ha probléma lép fel a működése kapcsán, és ez megjelenhet hüvelyi folyás képében is. Hogy milyen esetekben célszerű nőgyógyászhoz fordulni? tovább »

Mikor eshetek teherbe? Termékeny napok kiszámítása

Azoknak, akik gyermeket szeretnének, illetve azoknak, akik egyelőre nem kívánnak teherbe esni, hasznos a termékeny napok kiszámítása. Akár a fiú vagy a lánygyermek valószínűségét is növelheti! Csak adja meg az utolsó menses első napját és a menstruációs ciklus hosszát… tovább »
photo

Modern fogamzásgátlás

Manapság újabb és újabb fogamzásgátlási módszerek, modernebb készítmények szolgálják a nőket, hogy szabadon élhessék életüket. Az utóbbi években az alacsonyabb hormontartalmú illetve az új mechanizmusú készítmények nyertek teret, ezeket hasonlítjuk itt össze. tovább »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6
Következő

NŐi panaszok

Kismamáknak

Szűrővizsgálatok

Vizesedés – ödéma

A terhességi hormonok, a súlygyarapodás, a vízháztartás megváltozása hozzájárulnak a végtagok, az arc és súlyos esetben az egész test vizesedéséhez.

Ez alatt azt értjük, mikor a súlytöbbletet nem zsír, hanem a szövetek közt megrekedt folyadék okozza. Ez a lábszáron a legszembetűnőbb. A sípcsont előtt a bőrt benyomva az ujjunk helye meglátszik. Ezt a tünetet nevezzük ödémának, magyarul vizesedésnek. Másoknál a cipők vagy a gyűrű válik hirtelen szűkké.

Önmagában a kismértékű vizesedés nem jelent problémát. Kórosnak akkor ítéljük, ha a súlygyarapodás a terhesség alatt 15 kg feletti.

Egyidejű magasvérnyomás vagy fehérjevizelés, a végtagok állandó zsibbadása, vagy légzési nehezítettség, a teljes testre és az arcra kiterjedő vizesedés megjelenésekor már egy komoly kórképpel állunk szemben. Problémát akkor okoz, ha hirtelen nagymértékben lép fel a vizesedés,  ez a terhesség toxaemia kezdő jele is lehet. Ha ilyet tapasztalunk magunkon (egyik napról a másikra jelentős mértékű vizesedés), akkor azt jelezzünk orvosunknak.

Az otthoni kezelésben a pihenés és 3x250 mg magnesium szedése, rendszeres vérnyomásmérés és a lábak felpolcolása javasolt. Felpolcolás alatt azt értjük, hogy fekvő helyzetben a párnát a lábak alá téve a lábak a fejnél is magasabbra kerülnek, így a víz visszaáramlik a keringésbe és azt a vese könnyebben választja ki. A mozgás és a mindennapi stressz miatt a vesék teljesítőképessége csökken, ezáltal lassabb lesz a vizelet kiválasztás, és több víz gyülemlik fel a végtagokban. Lábakat lógatva üldögélni tehát nem célszerű.

Táplálkozással is elősegíthetjük a felesleges víz kiürülését a szervezetből: a héjában főtt burgonya, valamint a petrezselyem, a barnarizs, a metélőhagyma, a lestyán és az uborka egészséges vízhajtó hatással bírnak. A gyógynövényesnél várandósok számára előkészített teakeverék is kapható, amely sokat segíthet.

Régebben azt tanácsolták a kismamáknak, hogy ne igyanak sokat és ne egyenek sós ételeket, ha vizesednek, de ilyen diétára semmi szükség. Sőt: az elegendő folyadék-, só- és fehérjebevitelre mindenképpen szükség van a kiválasztás egészséges működéséhez!

Vízhajtó szedése azonban tilos, mert az a magzatot is károsíthatja. Súlyos esetekben kórházi felvétel lehet indokolt.


Bejelentkezés:

+36 1 456 78 99