Előző

Bemutatjuk a Szülőszobát

Látogassa meg otthonos Szülőszobánkat a II. számú Női Klinikán! Tegyen egy "virtuális" sétát fényképek és egy rövid videó segítségével a felújított Szülőszobánkban. Ismerkedjen meg a szülés helyszínével, hogy könnyebben felkészülhessen A Nagy Napra! tovább »

Ha nem jön a baba...

Szerencsére manapság igen ritka az, hogy egy párnak nem születhet saját gyermeke! Mégis gyakori, hogy a szülés boldog pillanata sokat várat magára! Amennyiben Ön is így érez, ideje, hogy felkeressen. tovább »
photo

HPV szűrés és védőoltás

Csak néhány éve lett közismert, hogy a méhnyakrákot szinte kivétel nélkül minden esetben a Humán Papilloma Vírus (HPV) okozza. A HPV ráadásul ma az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó, így minden 4-5. nőnél előfordul. Igazán hasznossá vált ennek a vírusnak a szürése illetve a HPV -elleni védőoltás bevezetése. tovább »

Hüvelyi folyásom van. Ez normális?

A panasz háttérében nem minden esetben áll betegség, hiszen mint másban, ebben is nagy egyéni variációk lehetnek. Azonban a női test gyakran jelzi, ha probléma lép fel a működése kapcsán, és ez megjelenhet hüvelyi folyás képében is. Hogy milyen esetekben célszerű nőgyógyászhoz fordulni? tovább »

Mikor eshetek teherbe? Termékeny napok kiszámítása

Azoknak, akik gyermeket szeretnének, illetve azoknak, akik egyelőre nem kívánnak teherbe esni, hasznos a termékeny napok kiszámítása. Akár a fiú vagy a lánygyermek valószínűségét is növelheti! Csak adja meg az utolsó menses első napját és a menstruációs ciklus hosszát… tovább »
photo

Modern fogamzásgátlás

Manapság újabb és újabb fogamzásgátlási módszerek, modernebb készítmények szolgálják a nőket, hogy szabadon élhessék életüket. Az utóbbi években az alacsonyabb hormontartalmú illetve az új mechanizmusú készítmények nyertek teret, ezeket hasonlítjuk itt össze. tovább »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6
Következő

NŐi panaszok

Kismamáknak

Szűrővizsgálatok

Terhességi cukorbetegség – GDM – Gesztációs diabétesz mellitus

A terhesek 3-10%-ánál szűrhető ki cukoranyagcsere-zavar. A terhességi cukorbetegséget minden esetben nagyon komolyan kell venni, hiszen a kezdetben észrevétlen betegség kezelés nélkül súlyos, akár életveszélyes anyai és magzati következményekkel járhat. 

Ha a terhesgondozás során a 20-24. hét között elvégzett cukorterheléses vizsgálat kóros eredményt ad, akkor sem kell elkeseredni. Az esetek nagy része pontosan tartott szénhidrát diétával egyensúlyba rakható.

A terhességi cukorbetegség okai között az öröklött hajlam mellett a mozgásszegény életmód, az egészségtelen táplálkozás és az elhízás fokozódó gyakoriságával. Mára már ismert, hogy akiknek családjában gyakori a diabétesz, azoknál korai cukorterhelés is indokolt lehet.

A terhesség alatt a kismama szervezetében az inzulinnal ellentétes hatású folyamatok indulnak (pl. pajzsmirigyhormon, növekedési hormon, mellékvesekéreg-hormonok, stb.), melyek hatása a terhesség 21. hetétől fokozódik ezért a terhességi korral a várandós szervezetnek egyre több inzulint kell termelnie. Akinek a szervezet az inzulin termelés fokozására nem képes, azokban a terhesség alatt a cukorbetegség alakulhat ki. 

Egy egészséges szervezetű anyukának mindez nem gond, ám az elhízás, az inzulinrezisztencia – a sejtek inzulin iránti érzéketlensége –, a mozgásszegény életmód és a veleszületett genetikai hajlam sok nő esetében oda vezet, hogy az inzulin-ellenes hormonok „legyőzhetik” az inzulint.

Milyen káros szövődményei lehetnek a gesztációs diabétesznek?

  • A terhesség nehezebben fogan meg, akár meddőség is kialakulhat
  • Gyakoribb a 12. hét előtti spontán vetélés.
  • Gyakoribb a magzati fejlődési rendellenesség és a magzatvíz mennyisége is fokozódhat.
  • A terhesség bármely időpontjában gyakoribb a magzat elhalása.
  • A beállítatlan magas vércukorszint és a fokozott inzulin az átlagosnál nagyobb méretű magzat növekedéséhez vezet, ezáltal a szülés nehezebb, és az újszülött nehezebben alkalmazkodik a külvilághoz. Akár 4000g feletti súlyú óriásmagzat is születhet.
  • Gyakoribb a társuló magasvérnyomás és a terhességi toxémia.
  • Rosszul beállított cukorbetegség esetén méhen belüli növekedés-visszamaradással (retardációval) is találkozunk.
  • A gyermek megszületése után gyakori a magzati alacsony vércukorszint (hipoglikémia), ami intenzív ellátást igényelhet.
  • Gyakoribb az anyai szövődmények kialakulása is

A terhességi cukorbetegség kezelése

Igazolt betegségben az első lépés a megfelelő, személyre szabott csökkentett szénhidrát tartalmú diéta összeállítása. A diéta beállítása személyre szabott, segítséget nyújthat egy olyan táblázat, amely az ételek cukor/szénhidrát tartalmát megadja. Szénhidrát-táblázat »

A diéta mellett a rendszeres szűrővizsgálatok, azaz vércukor profilvizsgálatok indokoltak, mert a cukorháztartás egyensúlya hétről-hétre változhat.

Súlyosabb esetekben inzulinkezelés is indokolt lehet, ebben belgyógyász-diabetológus szakember segítségét szoktuk igénybe venni. Konzulens kollégák »

A gesztációs diabéteszben szenvedő kismama feladata, hogy egyenletesen tartsa vércukorszintjét. Ha a kezelőorvos úgy látja jónak, ennek ellenőrzésére rendszeres otthoni vércukormérésre is szüksége lehet.


Bejelentkezés:

+36 1 456 78 99