Előző

Bemutatjuk a Szülőszobát

Látogassa meg otthonos Szülőszobánkat a II. számú Női Klinikán! Tegyen egy "virtuális" sétát fényképek és egy rövid videó segítségével a felújított Szülőszobánkban. Ismerkedjen meg a szülés helyszínével, hogy könnyebben felkészülhessen A Nagy Napra! tovább »

Ha nem jön a baba...

Szerencsére manapság igen ritka az, hogy egy párnak nem születhet saját gyermeke! Mégis gyakori, hogy a szülés boldog pillanata sokat várat magára! Amennyiben Ön is így érez, ideje, hogy felkeressen. tovább »
photo

HPV szűrés és védőoltás

Csak néhány éve lett közismert, hogy a méhnyakrákot szinte kivétel nélkül minden esetben a Humán Papilloma Vírus (HPV) okozza. A HPV ráadásul ma az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó, így minden 4-5. nőnél előfordul. Igazán hasznossá vált ennek a vírusnak a szürése illetve a HPV -elleni védőoltás bevezetése. tovább »

Hüvelyi folyásom van. Ez normális?

A panasz háttérében nem minden esetben áll betegség, hiszen mint másban, ebben is nagy egyéni variációk lehetnek. Azonban a női test gyakran jelzi, ha probléma lép fel a működése kapcsán, és ez megjelenhet hüvelyi folyás képében is. Hogy milyen esetekben célszerű nőgyógyászhoz fordulni? tovább »

Mikor eshetek teherbe? Termékeny napok kiszámítása

Azoknak, akik gyermeket szeretnének, illetve azoknak, akik egyelőre nem kívánnak teherbe esni, hasznos a termékeny napok kiszámítása. Akár a fiú vagy a lánygyermek valószínűségét is növelheti! Csak adja meg az utolsó menses első napját és a menstruációs ciklus hosszát… tovább »
photo

Modern fogamzásgátlás

Manapság újabb és újabb fogamzásgátlási módszerek, modernebb készítmények szolgálják a nőket, hogy szabadon élhessék életüket. Az utóbbi években az alacsonyabb hormontartalmú illetve az új mechanizmusú készítmények nyertek teret, ezeket hasonlítjuk itt össze. tovább »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6
Következő

NŐi panaszok

Kismamáknak

Szűrővizsgálatok

Vetélés

Vetélésnek nevezzük a betöltött 24. terhesség előtti magzat kilökődését illetve a magzat elhalását. Megnyugtató statisztika, hogy a terhesek közel 20%-a vérzik valamennyire a várandósság ideje alatt anélkül, hogy a magzatnak bármi baja történne.

Nem kell rögtön rosszra gondolni, ha a vérzés a menstruációtól gyengébb és nem darabos, a váladék nem piros, hanem barnás.

Görcsök is igen gyakran előfordulnak, mert a terhesség növekedése a méh növekedésével jár és aki odafigyel a testére, az érezheti is ezt a feszülést /menstruációszerű görcsöt/, ami ha nem fokozódik, akkor nem jelent problémát. Magnesium (3x2 MagneB6) csökkentheti a görcsös panaszokat.

Sajnos a fogamzások 65-70%-a végződik vetéléssel, de ez a magas szám csalóka!

Termékeny pároknál egy ciklus során közel 60% a terhesség létrejöttének valószínűsége, de ezeknek a fele még a beágyazódás előtt megszakad, másik jelentős hányada pedig ezt követően vetél el.

A nőgyógyász által megállapított terhességeknél ez az arány már „csak” 25% alatti.

A terhesség 12. hetéig történő vetéléseket korai, míg a 13-23. hét közöttieket középidős vetélésnek nevezzük.

A betöltött 24. és 37 közötti terhességek már a koraszülés tartományba esnek, ilyenkor már életképes lehet az újszülött, eleinte persze csak orvosi segítséggel. Erről bővebben a Koraszülésnél…

Missed abortion (ejtsd: misszd aborsön)

Amikor az embryo fejlődése leáll vagy az előző ultrahanghoz képest nem mutat fejlődést illetve a korábban látott szívműködés az ismételt vizsgálat során már nem látható, akkor missed abortionról beszélünk. Ilyen esetben a kismamák akár teljesen tünetmentesek is lehetnek. Ez az állapot nem kell tehát, hogy vérzéssel vagy görccsel járjon, emiatt nehezebb is feldolgozni az embrió elveszítését.

Szokványos vetélés / Habituális vetélés

Azok a nők, akik már kettőnél több terhességet elveszítettek, az úgynevezett „szokványos vetélők” idegen kifejezéssel habituális vetélők. Nekik is van esélyük egészséges terhesség kiviselésére, de velük a szokásosnál óvatosabban kell bánni. Az ő terhességük minden esetben veszélyeztetett terhesség.

Mire kell számítani vetélésnél?

Minden vetélésnél van egy pont, ahol már visszafordíthatatlan a folyamat, ekkor orvosi segítségre van szükség. Ilyenkor már csak a kismama egészsége van az előtérben.

Előfordul, hogy a terhesség teljesen kilökődik a méh üregéből, nem marad vissza terhességi szövet, ilyen esetben gyógyszeres vérzéscsillapítás és kórházi megfigyelés indokolt.

Ha a terhesség nem lökődik ki teljesen, a vérzés, a görcsök, a fertőzés kockázata súlyos szövődményeket okozhatnak, amely az anya egészségét, akár életét vagy a következő terhesség sikerességét veszélyeztetik. Emiatt a terhességet ilyen esetben el kell eltávolítani.

12. terhességi hétig minden esetben altatásban, műtéti körülmények között végezzük el a félig lezajlott vetélés műszeres befejezését. Ez küretet illetve a terhesség méhből, vákuummal történő kiszippantását jelenti.

12. hét után az anyai kockázat még nagyobb, ezért ilyenkor teljeskörű kivizsgálást követően gyógyszeres segítséggel, érzéstelenítésben hüvelyen keresztül indítjuk be a vetélést, ami ilyen esetben sajnos tovább tarthat.

A vetélések hátterében legtöbbször súlyos, élettel nem összeegyeztethető genetikai rendellenességek állnak. A természet bölcsen nem engedi, hogy ezek a beteg magzatok világra jöjjenek, afféle kisebb rosszként elvetélnek, esetleg felszívódnak.

Ha őszintén belegondolunk, egy súlyos, életre szólóan károsodott gyermek megszületése sokkal nagyobb csapás az egész családnak.

A vetélések zömét okozó genetikai hibák a sejtosztódás kapcsán alakulnak ki, általában nem ismétlődnek.

Minden esetben vizsgálatot indítunk az ok kiderítésére, de igen ritkán derül fény a pontos okra, de mivel ezek komplikációk legtöbbször nem ismétlődnek, nem szabad félni a következő terhesség vállalásától!

Mit kell tenni, hogy elkerüljem a vetélést?

Azok a nők, akik rendszeresen járnak terhesgondozásra, betartják az orvosi tanácsokat, panaszok esetén mielőbb orvoshoz fordulunk, mindent megtettek, hogy elkerüljék a vetélést.

Fenyegető vetélés esetén még van esély a terhesség megmentésére, ilyenkor pihenést, teljes ágynyugalmat, gyógyszereket szoktunk alkalmazni és reménykedünk, hogy a panaszok mielőbb alábbhagynak.

A vetélés után mennyi idővel eshetek újra teherbe?

Erre nincsen pontos válasz, mert az függ az elveszített terhesség korától, a korábbi vetélésektől, az általános anyai állapottól, tehát ilyen esetben mindig személyre szabott a javaslat.

Azt szoktam mondani, hogy ha valaki vetélés után akár rögtön teherbe esik, akkor is megmaradhat a terhessége, de általában néhány (2-3) ciklusnyi szünetet szoktunk javasolni a pároknak.


Bejelentkezés:

+36 1 456 78 99