Előző

Bemutatjuk a Szülőszobát

Látogassa meg otthonos Szülőszobánkat a II. számú Női Klinikán! Tegyen egy "virtuális" sétát fényképek és egy rövid videó segítségével a felújított Szülőszobánkban. Ismerkedjen meg a szülés helyszínével, hogy könnyebben felkészülhessen A Nagy Napra! tovább »

Ha nem jön a baba...

Szerencsére manapság igen ritka az, hogy egy párnak nem születhet saját gyermeke! Mégis gyakori, hogy a szülés boldog pillanata sokat várat magára! Amennyiben Ön is így érez, ideje, hogy felkeressen. tovább »
photo

HPV szűrés és védőoltás

Csak néhány éve lett közismert, hogy a méhnyakrákot szinte kivétel nélkül minden esetben a Humán Papilloma Vírus (HPV) okozza. A HPV ráadásul ma az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó, így minden 4-5. nőnél előfordul. Igazán hasznossá vált ennek a vírusnak a szürése illetve a HPV -elleni védőoltás bevezetése. tovább »

Hüvelyi folyásom van. Ez normális?

A panasz háttérében nem minden esetben áll betegség, hiszen mint másban, ebben is nagy egyéni variációk lehetnek. Azonban a női test gyakran jelzi, ha probléma lép fel a működése kapcsán, és ez megjelenhet hüvelyi folyás képében is. Hogy milyen esetekben célszerű nőgyógyászhoz fordulni? tovább »

Mikor eshetek teherbe? Termékeny napok kiszámítása

Azoknak, akik gyermeket szeretnének, illetve azoknak, akik egyelőre nem kívánnak teherbe esni, hasznos a termékeny napok kiszámítása. Akár a fiú vagy a lánygyermek valószínűségét is növelheti! Csak adja meg az utolsó menses első napját és a menstruációs ciklus hosszát… tovább »
photo

Modern fogamzásgátlás

Manapság újabb és újabb fogamzásgátlási módszerek, modernebb készítmények szolgálják a nőket, hogy szabadon élhessék életüket. Az utóbbi években az alacsonyabb hormontartalmú illetve az új mechanizmusú készítmények nyertek teret, ezeket hasonlítjuk itt össze. tovább »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6
Következő

NŐi panaszok

Kismamáknak

Szűrővizsgálatok

Császármetszés

A maximális biztonságosságra való törekvés szemlélete alapján, ha olyan jeleket észlelünk a szülés során, hogy a magzat nem tud hüvelyen keresztül megszületni vagy az átlagosnál nagyobb a magzati vagy az anyai károsodás esélye, akkor császármetszést kell végezni.

Annak ellenére, hogy a természetes szülés a hüvelyen keresztül történik, manapság világszerte nő a császármetszés gyakorisága. Ennek több oka van. Dédanyáink idejében a családba sokkal több gyerek született, mert tudták, hogy a fejletlenebb egészségügyi ellátás, a járványok, és egyéb okok miatt kevesebb fogja egészségben megérni a felnőttkort. A mai modern családmodell szerint egy-kettő, legfeljebb három gyermeket szeretnének a szülők. De az elvárások alapján ők mind testileg, mind értelmi képességeik alapján a maximumot kell, hogy felmutassák. Kis túlzással ma a többség Nobel-díjas, élsportoló gyermeket szeretne. Tehát a társadalmi elvárások az egészségügy felé, ezen belül a szülészek felé is hatalmasat változott.

Emellett a fájdalomtól való félelem is nagy szerepet játszik. Bizonyos országokban már létezik, Magyarországon még egyelőre nem kérhető anyai kívánság alapján császármetszés. Holott a szülési fájdalom köztudottan elviselhető és a modern szülészeti fájdalomcsillapítás módszereivel nagyrészt elkerülhető. Bővebben a szülészeti fájdalomcsillapításról

Mi, orvosok könnyedén, nagy biztonsággal elvégzünk egy császármetszést, amely egyébként egy komoly hasi nagyműtét, de annak kockázataival az átlagember nincsen tisztában vagy a szövődmények lehetőségét egyszerűen nem hajlandó elfogadni. A kismamák műtét előtti felvilágosítása mindig személyre szabottan történik

Császármetszés kockázatai általánosságban:

 • Újszülött nehezebb alkalmazkodása a külvilághoz a megszületést követően
 • Altatási kockázat
 • Fokozott vérzéshajlam
 • Környező szervek sérülésének veszélye (húgyhólyag, bél, erek)
 • Fokozott fertőzési hajlam
 • Fokozott thrombózis készség
 • Elhúzódó műtét utáni fájdalom

Bizonyos terhességek esetén előre tervezetten, máskor a szülés alatt kialakult helyzet miatt kényszerülünk császármetszésre. Biztosan császármetszést tervezünk, ha a várandós egészségi állapota nem teszi lehetővé a hüvelyi szülést, például súlyos betegség, korábbi baleset vagy a terhesség alatt kialakult veszélyeztetett terhesség miatt. A szülés során pedig előre nem látható veszélyhelyzetek fordíthatják a mérleg nyelvét a császármetszés felé.

Császármetszést indokolhat:

 • Súlyos anyai szív vagy tüdő betegség
 • Bizonyos gerincbetegségek (törés, baleset, műtét)
 • Korábbi műtétek
 • Bizonyos fertőző betegségek (HIV, nemi herpesz, stb.)
 • Kezelhetetlen terhességi magasvérnyomás / toxaemia
 • Cukorbetegség súlyos formái
 • Magzat elhelyezkedése (harántfekvés, medencevégű fekvés bizonyos esetei)
 • Koraszülés egyes esetei
 • Ikerszülés bizonyos formái
 • Fájásgyengeség


A császármetszés előkészítése minden esetben a Szülőszobán történik, a Császárműtő is itt található. Az előkészítés során az apuka vagy a kísérő is bent tartózkodhat, hogy a várandóst támogassa. Élőkészítésként vénás infúziót és gyógyszereket adunk egyrészt folyadékpótlás, másrészt gyomorsavcsökkentés miatt illetve a fertőzés megelőzése céljából antibiotikumra is szükség van.

Célszerű, ha a műtét előtt legalább 6 órán belül nem fogyaszt sem ételt, sem italt a kismama. Ilyenkor sem vizet, sem kávét nem szabad fogyasztani, de a szedett gyógyszereket egy korty vízzel be kell venni!

Az előkészítés során az altatóorvos tájékoztatja a kismamát a fájdalomcsillapítás lehetőségeiről illetve ha szükséges, akkor az altatásról. Alapvetően a gerincközei érzéstelenítést részesítjük előnyben, amelynek számos előnye van az altatáshoz képest.

A spinális érzéstelenítés kevesebb kockázattal jár, a kismama megéli gyermeke születését, hallja a felsírást, közvetlenül a megszületést követően láthatja, időnként meg is simogathatja gyermekét. Bizonyos esetekben a gerincközeli érzéstelenítésre orvosi ok miatt nincs lehetőség, ezt ilyenkor altatásban végezzük a császármetszést. Érdemes mindig az altatóorvos javaslatát elfogadni, hiszen ehhez ő ért a legjobban!

Maga a műtét fél-egy órán át tart. A bőrmetszés keresztben, az úgynevezett bikonivonalban történik, hogy lehetőleg esztétikailag kevésbé legyen látható. Ha korábban is végeztek a várandósnál császármetszést, akkor ugyanazon vonalban történik a beavatkozás.

a császármetszés műtéti vonala

A hasizmokat sohasem vágjuk át, ezért a műtét után 6 héttel már akár a tornát is el lehet kezdeni. A műtét során az újszülöttet minden esetben gyermekorvos látja el, de ezt követően a szülésznő azonnal megmutatja az édesanyának. Csak ha az újszülött szoros megfigyelésére van szükség, akkor viszik fel a csecsemőosztályra, alaphelyzetben a Szülőszobán tartózkodó, apa vagy kísérő kapja meg a gyermeket, amíg a műtét befejeződik. Műtét után mindig biztosítunk lehetőséget a családnak az első közös percekre illetve a közös fotózkodásra, de az anyát ilyenkor mihamarabb a második emeleti Őrzőbe helyezzük a szorosabb megfigyelés miatt általánosságban 12-24 órára. Ha az újdonsült apa is betelt gyermekével, az újszülöttet az első emeleti Újszülött Osztályon helyezzük el, amíg az anya el nem tudja látni. Későbbiekben az Őrzőben is igyekszünk lehetőséget biztosítania a babázásra, szoptatásra, de igazán az Őrzőből történő kihelyezés után válik az anya teljesen alkalmassá a gyermek ellátására. A Klinikán töltendő további 3-4 napot (egyénenként változó) vagy a Gyermekágas Osztály vagy az Egyágyas Kórtermek egyikében lehet eltölteni. A gyermekágyról bővebben itt

A császármetszést követően az édesanyák aktivitása, mozgékonysága és fájdalomérzete nagyon eltérő. Mindenki maga érzi a határait, de mi mindenkit igyekszünk mozgásra és az újszülött teljeskörű ellátására motiválni. Ha fájdalmak vannak, nem kell mindenáron tűrni, egyszerűen a nővérekhez kell fordulni fájdalomcsillapítóért.

Mind a szoptatás, mind a széklet-vizelet a hazamenetel előtt problémamentesen kell, hogy működjön, ehhez igyekszünk minden segítséget megadni. Bővebben a szoptatásról

A hasi sebet az első napokban nem szükséges kezelgetni, a kötést is csak akkor kell cserélni, ha teljesen átázna vagy esetleg átvérezne. Varratszedés általában egy hét-tíz nap után esedékes.

Szülés császármetszés után

Attól függően, hogy milyen ok miatt kellett korábban műtétet végezni illetve, hogy a következő terhesség alatt milyen komplikációk adódnak lehet arról nyilatkozni, hogy valaki szülhet-e császármetszés után. De önmagában az a tény, hogy korábban császármetszést végeztek, még nem indokolja feltétlenül a következő császármetszést. A nők többségről elmondható, hogy megpróbálhatnak hüvelyi úton szülni, ha nincs ellenjavallat. Erről bővebben csak személyre szabottan lehet nyilatkozni.

BETEGTÁJÉKOZTATÓ ÉS BELEEGYEZŐ NYILATKOZAT CSÁSZÁRMETSZÉSHEZ

A beavatkozás célja

A jelenleg fennálló, anyát és/vagy a magzatot érintő állapotban a magzat legbiztonságosabb és/vagy leggyorsabb megszületését biztosító eljárás, mely az anya és/vagy a magzat egészségi állapotának megőrzését a legoptimálisabb mértékben szolgálja.

A beavatkozás jellege

A magzat kiemelése az anyaméhből műtéti úton, az alhason illetve a méhen ejtett metszést követően. A beavatkozás során a méhlepény is eltávolításra kerül a köldökzsinór átvágása után. A beavatkozás technikája A műtét előtt intravénás kanül (branüle) kerül behelyezésre karjába, mely általában a műtét után 24-48 órával kerül eltávolításra. A műtét történhet általános narkózisban (altatás), vagy ún. gerincközeli (spinális, vagy epidurális) érzéstelenítésben, melyről az aneszteziológus tájékoztatja Önt. Ez utóbbi esetben a műtét kezdete előtt az aneszteziológus meggyőződik róla, hogy az érzéstelenítés tökéletesen működik. A nyomás, érintés érzékelése megmaradhat, de fájdalmat nem fog érezni. A hólyagba állandó katéter kerül felhelyezésre, a vizelet folyamatos elvezetése, és a hólyagsérülés kockázatának csökkentése céljából. A katéter rendszerint a műtét másnapján kerül eltávolításra. A műtét átlagos ideje 30-40 perc. A bemetszés általában az un. „bikini vonalban” történik, 15-22 cm hosszan. Ezt követően a méhen ejtett metszés után a magzat kiemelésre kerül. A magzat kiemelése során a hasfalra nyomást gyakorolnak, melyet érezhet. Az újszülött elsődleges ellátása után (életfunkciók ellenőrzése, szárítás, melegítés) átadásra kerül Önnek, amennyiben a műtét altatásban történik, hozzátartozójának. E közben történik a lepény eltávolítása, a méh üregének ellenőrzése tapintással, majd a méh sebének varratokkal történő zárása. A hasi seb és a bőr közben rétegesen zárásra kerül. Néha szükség lehet vékony szilikoncső (drén) behelyezésére a hasfalba, a sebváladék elvezetése céljából, ami általában 24 órával a műtét után kerül eltávolításra. A koraszülések igen korai formáinál a méh megnyitása nem a kötőszövetes szakaszon haránt irányban, hanem a méhtesten hosszanti irányban (korporális metszés) történik a magzat érdekében. Ezt a tényt a műtétet végző orvos Önnel közölni fogja, annak érdekében, hogy egy esetleges következő terhesség alkalmával a kezelőorvos figyelmét erre nyomatékosan felhívja.

A beavatkozás veszélyei, lehetséges szövődmények

A szövődmények gyakoriságát emelhetik bizonyos betegségek, a méh alaki rendellenessége, élvezeti szerek fogyasztása, túlsúlyosság, az előzményben szereplő hasműtétek és azok szövődményei. Ezekről feltétlenül tájékoztassa orvosát. Az általános műtéti kockázat része az esetleges vérátömlesztést is szükségessé tevő nagyobb vérvesztés, trombózis, embólia, illetve előfordulhat fertőzés, sebgennyedés, sebszétválás, vérömleny, vérszegénység.

A műtéttel kapcsolatos ritka szövődmények és gyakoriságuk:

Méheltávolítás 1:1000

Hólyagsérülés 1:1000

Húgyvezeték vagy bél sérülése 1:3000

Magzati sérülés (leggyakrabban apró, metszett bőrseb) 1:100

A műtét utáni történések

A műtét után a páciens általában az őrző kórtertembe kerül. Inni csak teljesen éber állapotban kap, enni csak a bélműködés megindulása után. A műtét után a belek renyhébben működnek, ritkán el is záródhatnak, ha ezt gyógyszerrel nem sikerül megoldani, újabb műtétre is sor kerülhet. Hólyagkatétert minimum 24 óráig fenn hagyjuk, a folyadékot az intravénás kenülön keresztül pótoljuk. Műtét után láz léphet fel. Normál esetben a műtét másnapján gyermekágyas osztályra kerülhet. Panaszmentesség esetén 3-4 nap múlva otthonába bocsátjuk.

Várható következmények

A műtét után gyógyszerrel csillapítható hasi fájdalmak léphetnek fel, ezek később enyhülnek, szűnnek. Később letapadások alakulhatnak ki a hasban, amelyek időszakos fájdalommal járhatnak. További terhességekben magasabb a méhrepedés, a méhen belüli elhalás, az elöl fekvő, ill. kóros mélységben tapadó lepény kockázata, illetve gyakrabban kerül sor császármetszés végzésére. Milyen alternatív megoldás lehetséges? További várakozás, illetve a műtét javallatától függően hüvelyi szülés megkísérlése lehetséges, ez esetben viszont magzati és/vagy anyai tartós egészségkárosodás, illetve halál bekövetkeztének változó mértékű kockázatával kell számolni.

Mi a teendő beavatkozás után?

Műtét után 6 hét múlva kontroll vizsgálaton jelentkezzen, panasz esetén azonnal. Addig kímélő életmód, ülőfürdő és nemi élet kerülése javasolt.

A műtét elmaradásának következményei

A császármetszés javallatától függően a magzatnál és/vagy Önnél tartós egészségkárosodás, illetve halál következhet be.

Itt található a tájékoztató és a beleegyező nyilatkozat letölthető verziója.


Bejelentkezés:

+36 1 456 78 99