Előző

Bemutatjuk a Szülőszobát

Látogassa meg otthonos Szülőszobánkat a II. számú Női Klinikán! Tegyen egy "virtuális" sétát fényképek és egy rövid videó segítségével a felújított Szülőszobánkban. Ismerkedjen meg a szülés helyszínével, hogy könnyebben felkészülhessen A Nagy Napra! tovább »

Ha nem jön a baba...

Szerencsére manapság igen ritka az, hogy egy párnak nem születhet saját gyermeke! Mégis gyakori, hogy a szülés boldog pillanata sokat várat magára! Amennyiben Ön is így érez, ideje, hogy felkeressen. tovább »
photo

HPV szűrés és védőoltás

Csak néhány éve lett közismert, hogy a méhnyakrákot szinte kivétel nélkül minden esetben a Humán Papilloma Vírus (HPV) okozza. A HPV ráadásul ma az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó, így minden 4-5. nőnél előfordul. Igazán hasznossá vált ennek a vírusnak a szürése illetve a HPV -elleni védőoltás bevezetése. tovább »

Hüvelyi folyásom van. Ez normális?

A panasz háttérében nem minden esetben áll betegség, hiszen mint másban, ebben is nagy egyéni variációk lehetnek. Azonban a női test gyakran jelzi, ha probléma lép fel a működése kapcsán, és ez megjelenhet hüvelyi folyás képében is. Hogy milyen esetekben célszerű nőgyógyászhoz fordulni? tovább »

Mikor eshetek teherbe? Termékeny napok kiszámítása

Azoknak, akik gyermeket szeretnének, illetve azoknak, akik egyelőre nem kívánnak teherbe esni, hasznos a termékeny napok kiszámítása. Akár a fiú vagy a lánygyermek valószínűségét is növelheti! Csak adja meg az utolsó menses első napját és a menstruációs ciklus hosszát… tovább »
photo

Modern fogamzásgátlás

Manapság újabb és újabb fogamzásgátlási módszerek, modernebb készítmények szolgálják a nőket, hogy szabadon élhessék életüket. Az utóbbi években az alacsonyabb hormontartalmú illetve az új mechanizmusú készítmények nyertek teret, ezeket hasonlítjuk itt össze. tovább »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6
Következő

NŐi panaszok

Kismamáknak

Szűrővizsgálatok

Előlfekvő lepény

A beágyazódott embryo és a méh fala között a terhesség első harmada alatt kialakul a méhlepény, amely az anyai vérből szállítja a tápanyagot és az oxigént a magzati keringéshez. Ha lepény megtapadása és kifejlődése nem jó helyen történik, az vezethet komplikációkhoz.

Koraterhességben ennek jelentősége még nem nagy, viszont a második trimeszterre, de legtöbbször már a 18-20. heti ultrahang során kiderül, ha a lepény nem megfelelő helyen tapad. Hasi, de időnként hüvelyi ultrahang ad tehát biztos diagnózist.

A lepény kóros helyen történő tapadásának több típusa van, melyek eltérő súlyosságúak. Ráadásul a méh növekedésével és a terhességi korral a diagnózis meg is változhat. A lepény nem "mászik el" a méhszájtól, azonban a méh tágulásával a lepény relatíve távolabb kerülhet a méhszájtól. Példa erre a lufi, melynek nyakához filctollal egy pontot téve és a lufit még jobban felfújva a pont eltávolodik a nyílástól.

Normális tehát, ha a lepény a méh mellső vagy hátsó falán illetve a fundusban, tehát a méh üregének tetején tapad.

Nem szerencsés, ha a lepény alsó széle mélyen, tehát közel a belső méhszájhoz tapad, mert ilyenkor gyakrabban figyelünk meg vérzést a terhesség alatt. Ez akár görcsök nélkül is jelentkezhet. Ha a vérzés menstruációtól erősebb, friss piros színű vagy esetleg görcsökkel jár, akkor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni. A mélyen tapadó lepény nem feltétlenül jár komplikációkkal, a hüvelyi szülés legtöbbször lehetséges. Bővebben a terhesség alatti vérzésekről

Kóros állapot a placenta praevia, amely közvetlenül a méhszáj felett másszóval a méhszájban tapadó lepényt jelöli. Típusai: centrális, részleges és széli. Mindhárom esetben számítani kell akár hirtelen induló, erős vérzésre. Bizonyos esetekben, ha a diagnózis nem változik, akár tartós kórházi bennfekvésre is szükség lehet, akár a szülésig!!! A placenta praevia esetén a hüvelyi szülés nem lehetséges, mert a lepényen keresztül kellene a magzatot megszülni, ami igen súlyos vérzéssel járhat, ezért ilyenkor császármetszést szoktunk végezni vagy tervezetten a 38. terhességi hét után vagy a szülés megindulásakor. Bővebben a császármetszésről


Bejelentkezés:

+36 1 456 78 99