Előző

Bemutatjuk a Szülőszobát

Látogassa meg otthonos Szülőszobánkat a II. számú Női Klinikán! Tegyen egy "virtuális" sétát fényképek és egy rövid videó segítségével a felújított Szülőszobánkban. Ismerkedjen meg a szülés helyszínével, hogy könnyebben felkészülhessen A Nagy Napra! tovább »

Ha nem jön a baba...

Szerencsére manapság igen ritka az, hogy egy párnak nem születhet saját gyermeke! Mégis gyakori, hogy a szülés boldog pillanata sokat várat magára! Amennyiben Ön is így érez, ideje, hogy felkeressen. tovább »
photo

HPV szűrés és védőoltás

Csak néhány éve lett közismert, hogy a méhnyakrákot szinte kivétel nélkül minden esetben a Humán Papilloma Vírus (HPV) okozza. A HPV ráadásul ma az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó, így minden 4-5. nőnél előfordul. Igazán hasznossá vált ennek a vírusnak a szürése illetve a HPV -elleni védőoltás bevezetése. tovább »

Hüvelyi folyásom van. Ez normális?

A panasz háttérében nem minden esetben áll betegség, hiszen mint másban, ebben is nagy egyéni variációk lehetnek. Azonban a női test gyakran jelzi, ha probléma lép fel a működése kapcsán, és ez megjelenhet hüvelyi folyás képében is. Hogy milyen esetekben célszerű nőgyógyászhoz fordulni? tovább »

Mikor eshetek teherbe? Termékeny napok kiszámítása

Azoknak, akik gyermeket szeretnének, illetve azoknak, akik egyelőre nem kívánnak teherbe esni, hasznos a termékeny napok kiszámítása. Akár a fiú vagy a lánygyermek valószínűségét is növelheti! Csak adja meg az utolsó menses első napját és a menstruációs ciklus hosszát… tovább »
photo

Modern fogamzásgátlás

Manapság újabb és újabb fogamzásgátlási módszerek, modernebb készítmények szolgálják a nőket, hogy szabadon élhessék életüket. Az utóbbi években az alacsonyabb hormontartalmú illetve az új mechanizmusú készítmények nyertek teret, ezeket hasonlítjuk itt össze. tovább »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6
Következő

NŐi panaszok

Kismamáknak

Szűrővizsgálatok

Gyermekágy – Szülés utáni 6 hét

Amikor szülés után végre hazaér a friss anya és újszülöttje egy új szakasz indul életükben, amely mindkettőjük számára további kihívásokat jelent. Ehhez szeretnék további segítséget nyújtani.

Szoptatás

A szülés után néhány nappal megindul a tejbelövellés, legtöbbször még a kórházban túlesünk több-kevesebb sikerrel az első szoptatáson, de ne essünk pánikba, ha a tej nem elegendő, mert a tej mennyiségének növekedése később is beindulhat! Bővebben a szoptatásról.

Vérzés

A szülés utáni vérzés fokozatosan csökken, mennyisége egyénenként eltérő lehet. A lényeg, hogy a vér mennyisége fokozatosan csökkenjen. Szoptatáskor vagy fejéskor alhasi görcsöket, méhösszehúzódásokat éreznek az anyák, ez reflexszerűen jelentkezik az emlők ingerlésével. Ilyenkor átmeneti erősödés figyelhető meg a vérzésben, de ez nem jelent kórosat. 

Ha a vérzés fokozatosan erősödik, darabossá válik, méhösszehúzó gyógyszerek adására sem javul, akkor abból baj lehet, ezért érdemes ilyenkor felkeresni orvosunkat, aki megvizsgálja, hogy a méh eléggé összehúzódott-e illetve, hogy ki tudott-e ürülni a méh.

Láz 

A szülés utáni hetekben a láz leggyakoribb oka a tejbelövellés, amelyet „tejláznak” is hívunk. Ez általában átmeneti, nem okoz tartósan 38 C feletti emelkedést. Ha tehát 38 C feletti hőmérsékletet mértünk, akkor az újramérést minden esetben szoptatás, fejés után végezzük, hogy kiderítsük, nem a tej okozza-e az emelkedést!

Ha ez sem segítene, akkor lázcsillapítóval (Algopyrin) és borogatással érdemes próbálkozni. Ha ennek hatására sem megy le a hőmérséklet, akkor érdemes mielőbb a Klinikát felkeresni. Minden nap rendelkezésre áll a Tejkonyha az újszülött osztályon, de ilyenkor nőgyógyászati és ultrahang vizsgálat is szükséges lehet. Egyéb, nem nőgyógyászati okok is lehetnek a láz okozói, például torokgyulladás, ezt is érdemes kizárni.

Menstruáció

Nem lehet pontosan tudni, hogy mikor indul újra a menstruációs ciklus. A peteérés és a menstruáció természetes gátlója a szoptatás, de az első menstruáció a szoptatás mellett is jelentkezhet és ez azt jelenti, hogy védekezés nélkül teherbeesés is lehetséges!

Fogamzásgátlás

 


Bejelentkezés:

+36 1 456 78 99