Előző

Bemutatjuk a Szülőszobát

Látogassa meg otthonos Szülőszobánkat a II. számú Női Klinikán! Tegyen egy "virtuális" sétát fényképek és egy rövid videó segítségével a felújított Szülőszobánkban. Ismerkedjen meg a szülés helyszínével, hogy könnyebben felkészülhessen A Nagy Napra! tovább »

Ha nem jön a baba...

Szerencsére manapság igen ritka az, hogy egy párnak nem születhet saját gyermeke! Mégis gyakori, hogy a szülés boldog pillanata sokat várat magára! Amennyiben Ön is így érez, ideje, hogy felkeressen. tovább »
photo

HPV szűrés és védőoltás

Csak néhány éve lett közismert, hogy a méhnyakrákot szinte kivétel nélkül minden esetben a Humán Papilloma Vírus (HPV) okozza. A HPV ráadásul ma az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó, így minden 4-5. nőnél előfordul. Igazán hasznossá vált ennek a vírusnak a szürése illetve a HPV -elleni védőoltás bevezetése. tovább »

Hüvelyi folyásom van. Ez normális?

A panasz háttérében nem minden esetben áll betegség, hiszen mint másban, ebben is nagy egyéni variációk lehetnek. Azonban a női test gyakran jelzi, ha probléma lép fel a működése kapcsán, és ez megjelenhet hüvelyi folyás képében is. Hogy milyen esetekben célszerű nőgyógyászhoz fordulni? tovább »

Mikor eshetek teherbe? Termékeny napok kiszámítása

Azoknak, akik gyermeket szeretnének, illetve azoknak, akik egyelőre nem kívánnak teherbe esni, hasznos a termékeny napok kiszámítása. Akár a fiú vagy a lánygyermek valószínűségét is növelheti! Csak adja meg az utolsó menses első napját és a menstruációs ciklus hosszát… tovább »
photo

Modern fogamzásgátlás

Manapság újabb és újabb fogamzásgátlási módszerek, modernebb készítmények szolgálják a nőket, hogy szabadon élhessék életüket. Az utóbbi években az alacsonyabb hormontartalmú illetve az új mechanizmusú készítmények nyertek teret, ezeket hasonlítjuk itt össze. tovább »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6
Következő

NŐi panaszok

Kismamáknak

Szűrővizsgálatok

Terhesgondozás

terhesgondozásA terhesgondozás célja, hogy anya és magzata a terhesség és a szülés során maximális biztonságban legyenek! A szűrővizsgálatok, melyek egy része kötelező, egy része választható, azért fontosak, mert segítenek elkülöníteni a normális és a kockázatos terhességet. Míg a normál terhességben csak az alapvizsgálatok szükségesek, addig rizikós esetekben kiegészítő vizsgálatokra lehet szükség. Sajnos sehol a világon nem lehet minden rendellenességet kiszűrni, de törekedni kell rá! Azt kell, hogy érezzük, mindent megtettünk azért, hogy egészséges gyermeknek adjunk életet!

A menstruációs vérzés kimaradása után, de legkésőbb 1-2 héten belül érdemes a terhestesztet otthon elvégezni, és ennek pozitivitása esetén az első nőgyógyászati vizsgálatra bejelentkezni. A mai vizelet gyorstesztek nagyon megbízhatóak, bár nem 100%-osak. A várt menstruáció kimaradását követően már hamar pozitív eredményt adhatnak. Két közel azonos erősségű csík megjelenése jelenti a terhességet.

Egy csík negatív tesztet jelent, de ha a vérzés továbbra sem jön, érdemes egy hét - 10 nap múlva a tesztet megismételni. Ha a vérzéskimaradás erős alhasi panaszokkal, rosszulléttel jár, akkor mielőbb keressenek fel!

További gyakori terhességi gyanújelek a vérzéskimaradás mellett:

 • Hányinger
 • Hányás 
 • Haspuffadás 
 • Emlőfeszülés

Pozitív terhesteszt mellett jelentkező panaszok (vérzés, görcs, rosszullét) esetén azonban keressen fel mielőbb!

Első terhességi vizsgálat

Helye: nőgyógyászati magánrendelő. Bejelentkezés vizsgálatra: 06 1 4567899

Az első nőgyógyászati vizsgálat során végezzük el az úgynevezett „nulladik” ultrahang vizsgálatot, amely a méhen belüli terhességet igazolhatja. Bővebben a nőgyógyászati vizsgálat menetéről »

Ezen vizsgálat során megkérdezzük az utolsó menses első napját és a ciklusok hosszát. Ebből és az ultrahang leletből számítjuk ki a szülés várható idejét, amelyet terminusnak nevezünk.

Ilyenkor sort kerítünk a kétkezes nőgyógyászati vizsgálatra is, melynek során megtapintjuk a kismedencét és benne a méhet, elvégezzük a méhszáj kolposzkópos vizsgálatát és a hüvelyváladék vizsgálatát. Ha régen volt, illetve hogyha a szülésig több, mint egy év telne el, akkor a méhnyakrák szűrés céljából citológiai kenetvételre is szükséges lehet. Egyidejűleg megvizsgáljuk az emlőket. A pulzus, a vérnyomás és a testméretek is rögzítésre kerülnek.

Ekkor adok beutalót a védőnőhöz, akinél a Terhesgondozási kiskönyvet ki kell váltani, innentől a terhesgondozásban a védőnő is rendszeresen részt vesz. Ebbe kerülnek be a személyes adatok mellett a terhesgondozás során elvégzett vizsgálatok eredményei, ezt a kismamának mindig magával kell tartania.

I. Laborvizsgálat

Helye: Madách 11 Rendelő    Bejelentkezés: 06 30 4567899

 • Vércsoport meghatározás+ellenanyagszűrés
 • vérkép, máj-vesefunkció
 • vizelet és vizeletüledék
 • Szifilisz kötelező szűrése (több néven ismeretes: Wassermann, VDRL, TPHA, Lues)
 • HbsAg - B típusú vírusos májgyulladás szűrése
 • TORCH vizsgálat (kifejezetten javasolt, de nem kötelező)
  • Toxoplasma
  • Rubeola (Magyarországon 1989 óta van védőoltás, később születetteknek nem kell)
  • Herpes
  • CMV

Második terhességi vizsgálat (7-11. hét között)

Helye: Madách 11 Rendelő    Bejelentkezés: 06 1 4567899

Szívműködés ellenőrzése, szülés idejének kiszámítása, leletek elemzése, beutalók.

12. heti kombinált szűrés (ultrahangos nyaki redő mérése+vérvétel) genetikai ultrahangnak és Down-szűrésnek is nevezik

Helye: Madách 11 Rendelő    Bejelentkezés: 06 1 4567899

kedd - Dr. Pánczél, szerda - Dr. Sára

Elengedhetetlen vizsgálat a 12-13. heti ultrahangvizsgálat, melynek során többek között a nyaki redő (NT) mérése és az orrcsont jelenlétének vizsgálata is megtörténik.

Ezzel egyidőben van lehetőség van a Down-kór szűrésére anyai vérből. Bővebben a Down-kór szűréséről »

Harmadik terhességi vizsgálat (13-16. hét között)

Helye: Madách 11 Rendelő    Bejelentkezés: 06 1 4567899

Szívműködés és magzati méretek ellenőrzése, leletek elemzése, beutalók.

18-20. heti Ultrahangvizsgálat

Helye: Madách 11 Rendelő    Bejelentkezés: 06 1 4567899

kedd - Dr. Pánczél, szerda - Dr. Sára

Az ultrahang vizsgálat során a gerincet, a csontok, a belső szervek, az agy fejlődését, illetve a szív működését vizsgáljuk.

20-24. hét között javasolt a II. vérvétel és

a terhességi cukorbetegség szűrése, az OGTT

Helye: Madách 11 Rendelő    Bejelentkezés: 06 1 4567899

(hétfőtől péntekig 7:00-08:15-ig !!!)

 • OGTT = orális glükóz tolerancia teszt
 • vérkép
 • vizelet
 • Rh negativitás esetén II. ellenanyagszűrés

Az OGTT tulajdonképpen egy éhgyomri és egy kétórás vércukor meghatározást jelent. A vizsgálat segít kiszűrni azokat, akinek terhességét a cukorbetegség veszélyezteti, ez nem csak azoknál fordul elő, akiknek családjában előfordul cukorbetegség, bár ilyenkor gyakoribb.

GDM = Gesztációs Diabétesz Mellitus vagyis terhességi cukorbetegség

A magas vércukorszint károsíthatja a magzatot és hosszú távon súlyos anyai szövődményeket is okozhat! Ezért ennek szűrése kötelező!

Az első vérvételt követően egy cukros oldatot itatnak a kismamával, ezt követően 2 órán át a következő vérvételig mást nem ehet! Bizonyos helyeken egy zsömle és egy pohár tej fogyasztásával történik a szűrés, azonban a cukoroldatos verzió pontosabb eredményt ad.

Érdemes a vizsgálathoz citromot vagy citromlevet vinni, mert azzal elviselhetőbb a tömény édes ital íze.

Megfelelő értékek esetén a vizsgálatot nem kell ismételni.

Azoknál, akik már terhesség előtt cukorbetegek, akiknek családjában gyakori a cukorbetegség, akik nagyon elhízottak vagy az első laborokban emelkedettebb cukorértéket kapnak, ezt a vizsgálatot már korábban el szoktuk végezni, ilyenkor a vizsgálatot általában ismételni is szükséges.

Kóros OGTT lelet esetén részletes felvilágosítás szükséges a szénhidrát diétáról, a kontrollvizsgálatokról. Bővebben a terhességi cukorbetegségről »

Negyedik terhesgondozási vizsgálat 24. hét körül

Helye: Madách 11 Rendelő    Bejelentkezés: 06 1 4567899

Méhszáj vizsgálat, tenyésztsére mintavétel, eddigi leletek elemzése, szívműködés ellenőrzése, beutalók.

Ötödik terhesgondozási vizsgálat 28. héten

Helye: Madách 11 Rendelő    Bejelentkezés: 06 1 4567899

Szívműködés és magzati méretek ellenőrzése, leletek elemzése, beutalók.

A 32. terhességi hét körül és III. szűrő jellegű ultrahang vizsgálat

Helye: Madách 11 Rendelő    Bejelentkezés: 06 1 4567899

Szívműködés és magzati méretek ellenőrzése, leletek elemzése, beutalók.
 

A 34. terhességi héten hetedik terhesgondozási vizsgálat

Helye: Madách 11 Rendelő    Bejelentkezés: 06 1 4567899

Eddigi leletek elemzése, szívműködés ellenőrzése, beutalók.

B-csoportú szűrés Streptococcus vagyis GBS szűrés

34-36. terhesség hét között javasolt a III. vérvétel

Helye: Helye: Madách 11 Rendelő    Bejelentkezés: 06 1 4567899

 • Vérkép
 • máj-vesefunkció
 • vizelet
 • vizelet üledék üledék
 • minden esetben kötelező III. vércsoport + ellenanyagszűrés

35. hetétől hetente 1x CTG (kardiotokogram) vizsgálat javasolt

Helye: Madách 11 Rendelő    Bejelentkezés: 06 1 4567899

A CTG a magzati szívhang és a méh feszülésének egyidejű vizsgálatát jelenti. Néhol NST –nek (Non stressz teszt) hívják, de ez ugyanazt takarja.

A vizsgálat során a kismama kényelmesen elhelyezkedik, fekvő vagy ülő pozícióba és a hasára két érzékelőt helyeznek, amely egy készülékkel van összekapcsolva. A készülék az érzékelt szívhang és a méh feszülés alapján egy görbét rajzol, amelyből következtetni tudunk a magzat méhen belüli állapotára és a méhösszehúzódásokra. Bizonyos esetekben a megkezdett CTG vizsgálat hetente 2x indokolt.

A CTG vizsgálat eredményét a vizsgálatot követően minden esetben orvos kell, hogy szignálja. Ebben a kezelőorvos elfoglaltsága esetén az Ambulancián dolgozó kolléga, illetve időnként a Szülőszobán dolgozó kollégák segítenek.

Negatív CTG esetén a kontroll CTG vizsgálat a megbeszéltek szerint, de legalább hetente egyszer javasolt.

Kóros vagy gyanús CTG esetén a vizsgálat megismétlése és/vagy ultrahang-flowmetria javasolt. Az ultrahangos flowmetria során a köldökzsinórban lévő erek keringéséből lehet következtetni a magzat állapotára. 

35-36. héten hetedik terhesgondozás és GBS (B-csoportú sztreptokokkusz) szűrése hüvelyváladékból 

Helye: Madách 11 Rendelő    Bejelentkezés: 06 1 4567899

A vizsgálat nem kötelező, de minden kismamának ajánlott. Egyidejűleg méhszáj vizsgálat is történik.

A hüvelyben kimutatható sztreptokokkusz nevű baktérium szüléskor a magzat fertőzését okozhatja, amely antibiotikummal könnyedén kivédhető.

Negatív esetekben kezelés nem szükséges.

Pozitív eredmény esetén, ha a kórokozót kimutatták, csak a megindult szüléskor kell kezelést adni, és ezzel a súlyos újszülöttkori szövődmények, például a tüdőgyulladás és agyhártyagyulladás igen nagy része elkerülhető.

38-39. hét közötti V. ultrahang

Helye: nőgyógyászati magánrendelő vagy II. Női Klinika

Segít a magzati méretek, a súlybecslés, a lepény funkciójának és az esetleges korábbi műtéti heg vastagságának vizsgálatában.

Klinikára beutalóval bejelentkezés az alábbi számon: 06 1 459 1500 / 53108-as mellék.

A 36. héttől a terminusig

Akár hetente többször is szükséges lehet a nőgyógyászati vizit, ezt ilyenkor mindig személyre szabottan kell meghatározni.

Betöltött 40. héttől, tehát a terminus után a szülésig

Ilyen esetekben felajánljuk a Klinikai felvételt a szülésig, de a kismamák egyedi mérlegelést követően ambulánsan is bejárhatnak a másnaponta javasolt vizsgálatokra. Ez csak teljesen komplikációmentes terhesség esetén lehetséges. Ilyenkor szükséges:

 • naponta-másnaponta CTG
 • másnaponta Ultrahang –Flowmetria
 • szükség esetén méhszájvizsgálat

41. héttől minden esetben Klinikai felvétel indokolt

Ekkorra már – függetlenül a méhszáj állapotától és a méhösszehúzódásoktól – a magzat megérett a szülésre!

Abból, ha az érett / túlérett magzat méhen belül tovább marad már nem nyer semmit, viszont a túlhordás kockázatai napról napra emelkednek. Bővebben lásd a Túlhordásnál!

Elérhetőségek

II. Női Klinika

Bp. 1082. Űllői út 78/A

Tel: (06) 1- 459 1500          Ultrahang 53108–as mellék.

CTG  53216-os mellék.

Down-kór szűrés / kombinált szűrés a nőgyógyászati magánrendelőben

 

A szülés egy természetes folyamat, melyhez nem kell feltétlenül orvos, de az, hogy lesz-e komplikáció, az csak a szülés során derül ki, ezért „nem árt” ha jelen van valaki, aki segíthet a bajban. 


Bejelentkezés:

+36 1 456 78 99