Előző

Bemutatjuk a Szülőszobát

Látogassa meg otthonos Szülőszobánkat a II. számú Női Klinikán! Tegyen egy "virtuális" sétát fényképek és egy rövid videó segítségével a felújított Szülőszobánkban. Ismerkedjen meg a szülés helyszínével, hogy könnyebben felkészülhessen A Nagy Napra! tovább »

Ha nem jön a baba...

Szerencsére manapság igen ritka az, hogy egy párnak nem születhet saját gyermeke! Mégis gyakori, hogy a szülés boldog pillanata sokat várat magára! Amennyiben Ön is így érez, ideje, hogy felkeressen. tovább »
photo

HPV szűrés és védőoltás

Csak néhány éve lett közismert, hogy a méhnyakrákot szinte kivétel nélkül minden esetben a Humán Papilloma Vírus (HPV) okozza. A HPV ráadásul ma az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó, így minden 4-5. nőnél előfordul. Igazán hasznossá vált ennek a vírusnak a szürése illetve a HPV -elleni védőoltás bevezetése. tovább »

Hüvelyi folyásom van. Ez normális?

A panasz háttérében nem minden esetben áll betegség, hiszen mint másban, ebben is nagy egyéni variációk lehetnek. Azonban a női test gyakran jelzi, ha probléma lép fel a működése kapcsán, és ez megjelenhet hüvelyi folyás képében is. Hogy milyen esetekben célszerű nőgyógyászhoz fordulni? tovább »

Mikor eshetek teherbe? Termékeny napok kiszámítása

Azoknak, akik gyermeket szeretnének, illetve azoknak, akik egyelőre nem kívánnak teherbe esni, hasznos a termékeny napok kiszámítása. Akár a fiú vagy a lánygyermek valószínűségét is növelheti! Csak adja meg az utolsó menses első napját és a menstruációs ciklus hosszát… tovább »
photo

Modern fogamzásgátlás

Manapság újabb és újabb fogamzásgátlási módszerek, modernebb készítmények szolgálják a nőket, hogy szabadon élhessék életüket. Az utóbbi években az alacsonyabb hormontartalmú illetve az új mechanizmusú készítmények nyertek teret, ezeket hasonlítjuk itt össze. tovább »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6
Következő

NŐi panaszok

Kismamáknak

Szűrővizsgálatok

Terhesgondozás

terhesgondozásA terhesgondozás célja, hogy anya és magzata a terhesség és a szülés során maximális biztonságban legyenek! A szűrővizsgálatok, melyek egy része kötelező, egy része választható, azért fontosak, mert segítenek elkülöníteni a normális és a kockázatos terhességet. Míg a normál terhességben csak az alapvizsgálatok szükségesek, addig rizikós esetekben kiegészítő vizsgálatokra lehet szükség. Sajnos sehol a világon nem lehet minden rendellenességet kiszűrni, de törekedni kell rá! Azt kell, hogy érezzük, mindent megtettünk azért, hogy egészséges gyermeknek adjunk életet!

A menstruációs vérzés kimaradása után, de legkésőbb 1-2 héten belül érdemes a terhestesztet otthon elvégezni, és ennek pozitivitása esetén az első nőgyógyászati vizsgálatra bejelentkezni. A mai vizelet gyorstesztek nagyon megbízhatóak, bár nem 100%-osak. A várt menstruáció kimaradását követően már hamar pozitív eredményt adhatnak. Két közel azonos erősségű csík megjelenése jelenti a terhességet.

Egy csík negatív tesztet jelent, de ha a vérzés továbbra sem jön, érdemes egy hét - 10 nap múlva a tesztet megismételni. Ha a vérzéskimaradás erős alhasi panaszokkal, rosszulléttel jár, akkor mielőbb keressenek fel!

További gyakori terhességi gyanújelek a vérzéskimaradás mellett:

 • Hányinger
 • Hányás 
 • Haspuffadás 
 • Emlőfeszülés

Pozitív terhesteszt mellett jelentkező panaszok (vérzés, görcs, rosszullét) esetén azonban keressen fel mielőbb!

Első terhességi vizsgálat

Helye: nőgyógyászati magánrendelő. Bejelentkezés vizsgálatra: 06 304567899

Az első nőgyógyászati vizsgálat során végezzük el az úgynevezett „nulladik” ultrahang vizsgálatot, amely a méhen belüli terhességet igazolhatja. Bővebben a nőgyógyászati vizsgálat menetéről »

Ezen vizsgálat során megkérdezzük az utolsó menses első napját és a ciklusok hosszát. Ebből és az ultrahang leletből számítjuk ki a szülés várható idejét, amelyet terminusnak nevezünk.

Ilyenkor sort kerítünk a kétkezes nőgyógyászati vizsgálatra is, melynek során megtapintjuk a kismedencét és benne a méhet, elvégezzük a méhszáj kolposzkópos vizsgálatát és a hüvelyváladék vizsgálatát. Ha régen volt, illetve hogyha a szülésig több, mint egy év telne el, akkor a méhnyakrák szűrés céljából citológiai kenetvételre is szükséges lehet. Egyidejűleg megvizsgáljuk az emlőket. A pulzus, a vérnyomás és a testméretek is rögzítésre kerülnek.

Ekkor adok beutalót a védőnőhöz, akinél a Terhesgondozási kiskönyvet ki kell váltani, innentől a terhesgondozásban a védőnő is rendszeresen részt vesz. Ebbe kerülnek be a személyes adatok mellett a terhesgondozás során elvégzett vizsgálatok eredményei, ezt a kismamának mindig magával kell tartania.

I. Laborvizsgálat

Helye: Az első laborvizsgálatra adott beutalóval a háziorvoshoz kell fordulni, aki a területileg illetékes vérvételi laboratóriumba küldi a kismamát az alábbi vizsgálatokra

 • Vércsoport meghatározás+ellenanyagszűrés
 • vérkép, máj-vesefunkció
 • vizelet és vizeletüledék
 • Szifilisz kötelező szűrése (több néven ismeretes: Wassermann, VDRL, TPHA, Lues)
 • TORCH vizsgálat (kifejezetten javasolt, de nem kötelező, ezért általában fizetős)
  • Toxoplasma
  • Rubeola (Magyarországon 1989 óta van védőoltás, később születetteknek nem kell)
  • Herpes
  • CMV

Második terhességi vizsgálat

Helye: nőgyógyászati magánrendelő

Szívműködés ellenőrzése, szülés idejének kiszámítása, leletek elemzése, beutalók.

12. heti ultrahang – Nyaki redő mérése

Helye: nőgyógyászati magánrendelő - Dr. Lintner (kombinált szűrés esetén)

Bejelentkezés: 06 1 320 42 16

Elengedhetetlen vizsgálat a 12. heti ultrahangvizsgálat, melynek során többek között a nyaki redő (NT) mérése és az orrcsont jelenlétének vizsgálata.

Ezzel egyidőben van lehetőség van a Down-kór szűrésére anyai vérből. Bővebben a Down-kór szűréséről »

Harmadik terhességi vizsgálat (13-16. hét között)

Helye: nőgyógyászati magánrendelő

Szívműködés ellenőrzése, leletek elemzése, beutalók.

16. heti AFP vizsgálat anyai vérből (MoM érték)

Helye: II. Női Klinika földszinti Labor (hétfőtől péntekig 7:00-10:00-ig)

A terhesség betöltött 16. hetében (16 hét + 3 naposan optimális) az AFP vizsgálat a következő fontos szűrés. A laborok az AFP vizsgálatot a betöltött 16. hét után általában 3 nappal végzik, de későbbi időpontokban is lehetőség van az AFP meghatározására, akár a 20. hétig.

A 80-as évektől kezdve az AFP (alfa fetoprotein) az első olyan fehérje, melynek az anyai vérben mért koncentrációját összefüggésbe hozták bizonyos rendellenességek valószínűségével.

MoM

Az AFP koncentrációját befolyásolja a terhességi kor, a testsúly, a lombik program, az inzulin használat és az ikerterhesség. Ezeket a problémákat lehet kiküszöbölni, az ún. MoM (multiples of median = a középérték többszöröse) értékekkel. Ez az érték az adott terhességi korra jellemző koncentrációtól való eltérést mutatja, figyelembe véve az ismert módosító tényezőket. Az átlagra jellemző az 1,0 MoM, de ettől természetesen jelentős eltérések lehetnek.

A magas AFP (MoM) érték nyitott gerincre gyanús, pl. 2,5 MoM felett, ilyenkor 18-20 hetesen részletes ultrahang-vizsgálatra van szükség. Szinte minden koponyahiánnyal járó (anencephalia) és a nyitott gerinces esetek legalább 95%-a kiszűrhető ezzel a módszerrel. Az ultrahang-szűrés hatékonysága függ az ultrahang készüléktől, illetve a vizsgálatot végző szakember rutinjától.

Down-kór esetén átlagosan 20-30%-kal lecsökken az AFP (MoM) érték.

Az anyai életkori kockázathoz hozzáadva az AFP értéket a Down-kór kiszűrésének esélye még mindig csak 30% körüli. A gondot az jelenti, hogy az alacsony AFP mellett az esetek túlnyomó részében a magzat teljesen egészséges és a kimutathatóság is viszonylag alacsony maradt. Bővebben a Down-kór szűrésről »

HBsAg

Helye: II. Női Klinika földszinti Labor (hétfőtől péntekig 7:00-10:00-ig)

A 16. heti AFP szűréssel egyidőben szokás elvégezni a vírusos májgyulladás kötelező szűrését! Ez csak a Hepatitis B-t szűri.

18-20. heti Ultrahangvizsgálat

Helye: Istenhegyi Klinika (kombinált szűrés esetén) vagy II. Női Klinika

A következő ultrahangos szűrés az AFP lelet birtokában történik meg, ennek során a gerincet, a csontok, a belső szervek fejlődését, illetve a szív működését vizsgáljuk.

Negyedik terhesgondozási vizsgálat 19-22. hét között

Helye: nőgyógyászati magánrendelő

Eddigi leletek elemzése, szívműködés ellenőrzése, beutalók.

20-24. hét között javasolt a II. vérvétel és

a terhességi cukorbetegség szűrése, az OGTT

Helye: II. Női Klinika földszinti Labor (hétfőtől péntekig 7:00-08:15-ig !!!)

 • OGTT = orális glükóz tolerancia teszt
 • vérkép
 • vizelet
 • Rh negativitás esetén II. ellenanyagszűrés

Az OGTT tulajdonképpen egy éhgyomri és egy kétórás vércukor meghatározást jelent. A vizsgálat segít kiszűrni azokat, akinek terhességét a cukorbetegség veszélyezteti, ez nem csak azoknál fordul elő, akiknek családjában előfordul cukorbetegség, bár ilyenkor gyakoribb.

GDM = Gesztációs Diabétesz Mellitus vagyis terhességi cukorbetegség

A magas vércukorszint károsíthatja a magzatot és hosszú távon súlyos anyai szövődményeket is okozhat! Ezért ennek szűrése kötelező!

Az első vérvételt követően egy cukros oldatot itatnak a kismamával, ezt követően 2 órán át a következő vérvételig mást nem ehet! Bizonyos helyeken egy zsömle és egy pohár tej fogyasztásával történik a szűrés, azonban a cukoroldatos verzió pontosabb eredményt ad.

Érdemes a vizsgálathoz citromot vagy citromlevet vinni, mert azzal elviselhetőbb a tömény édes ital íze.

Megfelelő értékek esetén a vizsgálatot nem kell ismételni.

Azoknál, akik már terhesség előtt cukorbetegek, akiknek családjában gyakori a cukorbetegség, akik nagyon elhízottak vagy az első laborokban emelkedettebb cukorértéket kapnak, ezt a vizsgálatot már korábban el szoktuk végezni, ilyenkor a vizsgálatot általában ismételni is szükséges.

Kóros OGTT lelet esetén részletes felvilágosítás szükséges a szénhidrát diétáról, a kontrollvizsgálatokról. Bővebben a terhességi cukorbetegségről »

Ötödik terhesgondozási vizsgálat 24-26. héten

Helye: magánrendelő

Eddigi leletek elemzése, szívműködés ellenőrzése, beutalók.

A 30. terhességi hétEN hatodik terhesgondozási vizsgálat ÉS III. szűrő jellegű ultrahang vizsgálat

Helye: nőgyógyászati magánrendelő

Eddigi leletek elemzése, szívműködés ellenőrzése, beutalók.
 

A 34. terhességi hétEN hEtEdik terhesgondozási vizsgálat

Helye: nőgyógyászati magánrendelő

Eddigi leletek elemzése, szívműködés ellenőrzése, beutalók.

 

34-36. terhesség hét között javasolt a III. vérvétel

Helye: Háziorvosnál vagy a területileg illetékes laboratóriumban beutalóval

 • Vérkép
 • máj-vesefunkció
 • vizelet
 • vizelet üledék üledék
 • hüvelyváladék (HV)
 • minden esetben kötelező II. ellenanyagszűrés (Rh negativitás esetén III.)

35. hetétől hetente 1x CTG (kardiotokogram) vizsgálat javasolt

Helye: II. Női klinika CTG labor (földszinten, a Szülőszoba mellett)

A CTG a magzati szívhang és a méh feszülésének egyidejű vizsgálatát jelenti. Néhol NST –nek (Non stressz teszt) hívják, de ez ugyanazt takarja.

A vizsgálat során a kismama kényelmesen elhelyezkedik, fekvő vagy ülő pozícióba és a hasára két érzékelőt helyeznek, amely egy készülékkel van összekapcsolva. A készülék az érzékelt szívhang és a méh feszülés alapján egy görbét rajzol, amelyből következtetni tudunk a magzat méhen belüli állapotára és a méhösszehúzódásokra. Bizonyos esetekben a megkezdett CTG vizsgálat hetente 2x indokolt.

A CTG vizsgálat eredményét a vizsgálatot követően minden esetben orvos kell, hogy szignálja. Ebben a kezelőorvos elfoglaltsága esetén az Ambulancián dolgozó kolléga, illetve időnként a Szülőszobán dolgozó kollégák segítenek.

Negatív CTG esetén a kontroll CTG vizsgálat a megbeszéltek szerint, de legalább hetente egyszer javasolt.

Kóros vagy gyanús CTG esetén a vizsgálat megismétlése és/vagy ultrahang-flowmetria javasolt. Az ultrahangos flowmetria során a köldökzsinórban lévő erek keringéséből lehet következtetni a magzat állapotára. 

35-36. héten hetedik terhesgondozás és GBS (B-csoportú sztreptokokkusz) szűrése hüvelyváladékból 

Helye: nőgyógyászati magánrendelő

A vizsgálat nem kötelező, de minden kismamának ajánlott. Egyidejűleg méhszáj vizsgálat is történik.

A hüvelyben kimutatható sztreptokokkusz nevű baktérium szüléskor a magzat fertőzését okozhatja, amely antibiotikummal könnyedén kivédhető.

Negatív esetekben kezelés nem szükséges.

Pozitív eredmény esetén, ha a kórokozót kimutatták, csak a megindult szüléskor kell kezelést adni, és ezzel a súlyos újszülöttkori szövődmények, például a tüdőgyulladás és agyhártyagyulladás igen nagy része elkerülhető.

38-39. hét közötti V. ultrahang

Helye: nőgyógyászati magánrendelő vagy II. Női Klinika

Segít a magzati méretek, a súlybecslés, a lepény funkciójának és az esetleges korábbi műtéti heg vastagságának vizsgálatában.

Klinikára beutalóval bejelentkezés az alábbi számon: 06 1 459 1500 / 53108-as mellék.

A 36. héttől a terminusig

Akár hetente többször is szükséges lehet a nőgyógyászati vizit, ezt ilyenkor mindig személyre szabottan kell meghatározni.

Betöltött 40. héttől, tehát a terminus után a szülésig

Ilyen esetekben felajánljuk a Klinikai felvételt a szülésig, de a kismamák egyedi mérlegelést követően ambulánsan is bejárhatnak a másnaponta javasolt vizsgálatokra. Ez csak teljesen komplikációmentes terhesség esetén lehetséges. Ilyenkor szükséges:

 • naponta-másnaponta CTG
 • másnaponta Ultrahang –Flowmetria
 • szükség esetén méhszájvizsgálat

41. héttől minden esetben Klinikai felvétel indokolt

Ekkorra már – függetlenül a méhszáj állapotától és a méhösszehúzódásoktól – a magzat megérett a szülésre!

Abból, ha az érett / túlérett magzat méhen belül tovább marad már nem nyer semmit, viszont a túlhordás kockázatai napról napra emelkednek. Bővebben lásd a Túlhordásnál!

Elérhetőségek

II. Női Klinika

Bp. 1082. Űllői út 78/A

Tel: (06) 1- 459 1500          Ultrahang 53108–as mellék.

CTG  53216-os mellék.

Down-kór szűrés / kombinált szűrés a nőgyógyászati magánrendelőben
Budapest, VII., Károly körút 13-15. II. emelet 12. (111-es kapucsengő, jobb oldali lépcsőház)     Dr. Lintner Balázs

Tel: 06 1 320 42 16

A szülés egy természetes folyamat, melyhez nem kell feltétlenül orvos, de az, hogy lesz-e komplikáció, az csak a szülés során derül ki, ezért „nem árt” ha jelen van valaki, aki segíthet a bajban. 


Bejelentkezés:

+36 30 456789 9