Előző

Bemutatjuk a Szülőszobát

Látogassa meg otthonos Szülőszobánkat a II. számú Női Klinikán! Tegyen egy "virtuális" sétát fényképek és egy rövid videó segítségével a felújított Szülőszobánkban. Ismerkedjen meg a szülés helyszínével, hogy könnyebben felkészülhessen A Nagy Napra! tovább »

Ha nem jön a baba...

Szerencsére manapság igen ritka az, hogy egy párnak nem születhet saját gyermeke! Mégis gyakori, hogy a szülés boldog pillanata sokat várat magára! Amennyiben Ön is így érez, ideje, hogy felkeressen. tovább »
photo

HPV szűrés és védőoltás

Csak néhány éve lett közismert, hogy a méhnyakrákot szinte kivétel nélkül minden esetben a Humán Papilloma Vírus (HPV) okozza. A HPV ráadásul ma az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó, így minden 4-5. nőnél előfordul. Igazán hasznossá vált ennek a vírusnak a szürése illetve a HPV -elleni védőoltás bevezetése. tovább »

Hüvelyi folyásom van. Ez normális?

A panasz háttérében nem minden esetben áll betegség, hiszen mint másban, ebben is nagy egyéni variációk lehetnek. Azonban a női test gyakran jelzi, ha probléma lép fel a működése kapcsán, és ez megjelenhet hüvelyi folyás képében is. Hogy milyen esetekben célszerű nőgyógyászhoz fordulni? tovább »

Mikor eshetek teherbe? Termékeny napok kiszámítása

Azoknak, akik gyermeket szeretnének, illetve azoknak, akik egyelőre nem kívánnak teherbe esni, hasznos a termékeny napok kiszámítása. Akár a fiú vagy a lánygyermek valószínűségét is növelheti! Csak adja meg az utolsó menses első napját és a menstruációs ciklus hosszát… tovább »
photo

Modern fogamzásgátlás

Manapság újabb és újabb fogamzásgátlási módszerek, modernebb készítmények szolgálják a nőket, hogy szabadon élhessék életüket. Az utóbbi években az alacsonyabb hormontartalmú illetve az új mechanizmusú készítmények nyertek teret, ezeket hasonlítjuk itt össze. tovább »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6
Következő

NŐi panaszok

Kismamáknak

Szűrővizsgálatok

Terhességi panaszok

A terhesség egy „más állapot”. A terhes nő még inkább odafigyel testére és észreveszi a legapróbb változásokat. Az enyhébb panaszok legtöbbször nem veszélyeztetik a terhességet, de egyes kórképek esetében akár hirtelen állapotromlás is előfordulhat. Ahhoz, hogy felismerjük és meg tudjuk előzni a bajt, érdemes megismerkedni ezekkel a komplikációkkal.

Reggeli rosszullétek, hányinger és hányás

Az első 12. hétben igen gyakori panasz. A felmérések szerint a nők egyötödét gyötri hányinger vagy hányás a terhessége alatt. Trükkök segítségével úrrá lehetünk a legtöbbször átmeneti panaszokon. Súlyos esetben infúziós kezelés, kórházi bentfekvés is indokolt lehet. Tovább »

Hasi görcsök

Szinte nincs is olyan terhes, aki terhessége alatt ne érezne alhasi görcsöket. Megjelenhet ez menstruációs fájdalom, derékfájás, alhasi feszülés formájában is, de nehéz eldönteni, mikor kell a panaszokat komolyan venni. Ebben szeretnénk segítséget nyújtani. Tovább »

Vérzés a terhesség alatt

A terhesség alatt jelentkező vérzés mindig ijesztő, de legtöbbször kiderül, hogy nincsen nagy baj. Mikor lehet várni és mikor kell azonnal orvoshoz fordulni? Tovább »

Vizesedés – ödéma

Miért nem jön rám a cipő? Miért szorít a gyűrűm? Mit jelent az ödéma? A terhességi ödéma jellemzőit foglaltuk itt össze és tanácsokkal látjuk el a panaszos kismamákat. Tovább »

Aranyér

A méh és benne a magzat növekedésével a hasüregben lévő nyomás a terhesség alatt egyre nagyobb. Emellett a méh összenyomja a vénákat, ezért a végbél körüli erekben vérpangás alakul ki, amely egyenesen vezet az aranyerek képződéséhez. Szüléskor még ehhez hozzá adódik a hasprés is.

A rendszeres, többszöri, de kis mennyiségű, rostokban gazdag étkezés, a bőséges folyadékfogyasztás, a kellő testmozgás csökkenti az aranyerek kialakulásának esélyét.

Panaszokat okozó aranyerek kialakulása esetén étkezési korpa, napi egy evőkanál oliva olaj, a gátizomtorna illetve gyógyszerek segíthetik a tünetek szülés utáni visszahúzódását. Tünetek esetén azt jelezzük a kezelőorvosunknak. Tovább »

Derék- és hátfájdalom megelőzése

A terhesség alatt jelentkező derék- és hátfájdalom az esetek 95%-ban a testtartás miatt alakul ki. Nem is csoda, hiszen a növekedő magzat súlya nem a test középtengelyén helyezkedik el, hanem attól előrébb. Ahhoz, hogy a kismama az elől hordott súlyt kompenzálja, többnyire a felső háti szakaszt hátra tolja, ami hosszan tartó izomfeszültséget okoz a háti és deréki területeken. Ez a probléma gyakran jelentkezik terhesség nélkül is például hirtelen súlygyarapodásnál, vagy helytelen testtartásnál.

A hátfájdalom elkerülhető, melynek egyik módja az Alexander-technika alapelveinek elsajátítása. Az Alexander-technika megtanítja a kismamának azt, hogyan használja testét a fájdalmat okozó izomfeszültségek elkerülése érdekében.  Amennyiben a módszer gyakorlása még a terhesség előtt, vagy a korai terhességi szakaszban elkezdődik, a hátfájdalom teljesen elkerülhető. A helyes izomhasználat elsajátításával, ez a technika, a vajúdás és szülés alatt is hatékony segítséget nyújt a kismamának. Bővebb információ és bejelentkezés: at-studio.hu »

 


Bejelentkezés:

+36 1 456 78 99