Előző

Bemutatjuk a Szülőszobát

Látogassa meg otthonos Szülőszobánkat a II. számú Női Klinikán! Tegyen egy "virtuális" sétát fényképek és egy rövid videó segítségével a felújított Szülőszobánkban. Ismerkedjen meg a szülés helyszínével, hogy könnyebben felkészülhessen A Nagy Napra! tovább »

Ha nem jön a baba...

Szerencsére manapság igen ritka az, hogy egy párnak nem születhet saját gyermeke! Mégis gyakori, hogy a szülés boldog pillanata sokat várat magára! Amennyiben Ön is így érez, ideje, hogy felkeressen. tovább »
photo

HPV szűrés és védőoltás

Csak néhány éve lett közismert, hogy a méhnyakrákot szinte kivétel nélkül minden esetben a Humán Papilloma Vírus (HPV) okozza. A HPV ráadásul ma az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó, így minden 4-5. nőnél előfordul. Igazán hasznossá vált ennek a vírusnak a szürése illetve a HPV -elleni védőoltás bevezetése. tovább »

Hüvelyi folyásom van. Ez normális?

A panasz háttérében nem minden esetben áll betegség, hiszen mint másban, ebben is nagy egyéni variációk lehetnek. Azonban a női test gyakran jelzi, ha probléma lép fel a működése kapcsán, és ez megjelenhet hüvelyi folyás képében is. Hogy milyen esetekben célszerű nőgyógyászhoz fordulni? tovább »

Mikor eshetek teherbe? Termékeny napok kiszámítása

Azoknak, akik gyermeket szeretnének, illetve azoknak, akik egyelőre nem kívánnak teherbe esni, hasznos a termékeny napok kiszámítása. Akár a fiú vagy a lánygyermek valószínűségét is növelheti! Csak adja meg az utolsó menses első napját és a menstruációs ciklus hosszát… tovább »
photo

Modern fogamzásgátlás

Manapság újabb és újabb fogamzásgátlási módszerek, modernebb készítmények szolgálják a nőket, hogy szabadon élhessék életüket. Az utóbbi években az alacsonyabb hormontartalmú illetve az új mechanizmusú készítmények nyertek teret, ezeket hasonlítjuk itt össze. tovább »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6
Következő

NŐi panaszok

Kismamáknak

Szűrővizsgálatok

Nőgyógyászati vizsgálat

Minden nőnek legalább évente egy alkalommal javasolt részt venni nőgyógyászati szűrővizsgálaton! Beleértve azokat a fiatal hölgyeket is, akik már nemi életet élnek vagy fogamzásgátló tablettát szednek.

A nőgyógyászati vizsgálat többek között magában foglalja a méhnyakrák szűrését (citológia), a méh, a petefészkek és az emlők vizsgálatát. Bővebben a rákszűrésről »

A szűrővizsgálat lényege, hogy megnyugtasson, hogy nincsen semmi baj illetve, hogy időben, azaz még gyógyítható állapotban vegyük észre a kóros elváltozásokat, ne csak akkor, amikor már késő.

Kismamáknál közismerten nagy jelentősége van a szűrővizsgálatoknak, ezek pontos ideje és jelentősége a terhesgondozás címszó alatt található. Erről bővebben »

A mellrák szűrése 35 év felett évente javasolt, ha addig nincsenek panaszok. Sürgősen kerressen fel azonban, ha mellében csomót tapint, a bimbókból váladék ürül, az emlő bőrén behúzódás, elszíneződés alakul ki illetve ha a mensestől független érzékenységet tapasztal. Bővebben az emlőszűrésről »

Nőgyógyászati vizsgálatra van szükség panaszok esetén is

Gyakori tünet az alhasi fájdalom, a hüvelyi folyás, a rendellenes vérzések, a terhességi gyanújelek, és tapintható elváltozások, ezért ilyenkor nem érdemes halogatni a nőgyógyászati rendelés felkeresését!

A nőgyógyászati vizsgálat menete

Már a bejelentkezésnél fontos, hogy szűrővizsgálatokra (méhnyakrák, ciszta, emlő) a legalkalmasabb időszak a menstruációt követő hét vagy amikor a panaszok érezhetőek.

Az orvoshoz történt bejelentkezést követően gyűjtse össze a korábbi orvosi papírokat, zárójelentéseket, leleteket, mert ezek hasznosak lehetnek bármikor.

A vizsgálathoz célszerű laza, kényelmes öltözéket felvenni. Sokan előnyben részesítik ilyenkor a nadrággal szemben a szoknyát, mivel ez kevésbé körülményes a vizsgálat során. A vizit mindig beszélgetéssel kezdődik és csak ezt követően kerülhet sor a vizsgálatra. Az alsónemű levétele után egy vizsgálóasztalon kell helyet foglalni háton fekve, lábakat a kengyelbe téve. Cipő, zokni maradhat a lábon, de le is lehet venni.

A vizsgálóasztalon eleinte furcsa érzés feküdni, de néhány alkalom után már mindenki megtanulja, hogyan lehet legjobban ellazulni, mert ilyenkor a legkönnyebb a vizsgálat mind a páciens, mind az orvos számára. Ha valaki izgalmában nagyon görcsöl, akár lehetetlenné is válhat a nőgyógyászati vizsgálat.

A lényeg, hogy nem szabad izgulni!

Ha viszont valami kellemetlen, ezt feltétlenül ossza meg, mert jelentősége lehet annak, hogy hol fáj, illetve ezt a területet még kíméletesebben tapintjuk át!

A vizsgálat során az ún. „kacsát”, amely egy kacsacsőrre emlékeztető alakú műszer, óvatosan a hüvelybe helyezzük és azt kinyitva láthatóvá válik a hüvelyfal mellett a méhszáj. Erről a területről egy kis pálcikával veszünk kenetet rákszűrés céljából. Ez nem szokott kellemetlen lenni, maximum enyhe menstruációs görccsel járhat, ami hamar múlik.

A kenetvétel után bárkinél, főleg kismamáknál, előfordulhat egy kevés vérzés, ami nem jelent semmi rosszat és hamar szűnik.

A feltárásos vizsgálat után a has alsó részét, az ún. kismedencét tapintjuk át oly módon két kezünkkel, hogy egyik kezünk 2 ujja a hüvelybe, másik kezünk pedig a hasfalra kerül. Ilyenkor az ujjak hüvelybe vezetésekor mély levegőt kell venni, és könnyedebb lesz a vizsgálat. Legtöbbször sikosítót vagy olajat használunk a még kevésbé kellemetlen beavatkozás érdekében. A kétkezes vizsgálat segít a has alsó részének vizsgálatában, kismedence, a méh és petefészkek, a petevezetők, a húgyhólyag és a végbél betegségeinek felderítésében.

Miután végeztünk a kétkezes hüvelyi vizsgálattal, szükséges lehet az emlők kézzel történő vizsgálata is.

Az első alkalom

Az első vizsgálatkor mindenki izgul, mert nem tudja mi fog történni. Érdemes a barátnőket is kikérdezni, mert ők megnyugtathatják az embert. Az orvosnak is érdemes ilyenkor szólni, hogy ez az első alkalom lesz és még többet segíthessen!

Mindig hívja fel a figyelmemet, amennyiben még szűz, mert ilyenkor hüvelyi vizsgálatot nem végzünk!

A menstruációs ciklus

Minden egészséges nő életéhez hozzátartozik, hogy a nemi éréstől, amely 12-13 éves korban következik be, a változókorig (menopauza), amely Magyarországon átlagosan 50 évesen jön el, a méhnyálkahártya havonta lelökődik, és menstruációs vérzés formájában kiürül.

Ahogyan minden nő más és más, a menstruációs ciklus sem egyforma mindenkinél. A vérzés általában 25-32 naponta 3-7 napig tart. Sokan tehernek tartják a havi rendszeres vérzést, mások „megtisztulásként” tekintik.

Az bizonyos, hogy a rendszeres menstruáció azt jelzi, hogy a női hormonális rendszer jól működik. Segít a védekezésben, segíthet a teherbe esésben.

Az első vérzéses nap a ciklus első napja, ennek napját minden nőgyógyászati vizsgálaton hasznos tudni!

A legpraktikusabb, ha ezeket a napokat felírjuk a naptárba vagy telefonba!

Amennyiben további kérdése van, keressen fel bátran személyesen!


Bejelentkezés:

+36 1 456 78 99