Előző

Bemutatjuk a Szülőszobát

Látogassa meg otthonos Szülőszobánkat a II. számú Női Klinikán! Tegyen egy "virtuális" sétát fényképek és egy rövid videó segítségével a felújított Szülőszobánkban. Ismerkedjen meg a szülés helyszínével, hogy könnyebben felkészülhessen A Nagy Napra! tovább »

Ha nem jön a baba...

Szerencsére manapság igen ritka az, hogy egy párnak nem születhet saját gyermeke! Mégis gyakori, hogy a szülés boldog pillanata sokat várat magára! Amennyiben Ön is így érez, ideje, hogy felkeressen. tovább »
photo

HPV szűrés és védőoltás

Csak néhány éve lett közismert, hogy a méhnyakrákot szinte kivétel nélkül minden esetben a Humán Papilloma Vírus (HPV) okozza. A HPV ráadásul ma az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó, így minden 4-5. nőnél előfordul. Igazán hasznossá vált ennek a vírusnak a szürése illetve a HPV -elleni védőoltás bevezetése. tovább »

Hüvelyi folyásom van. Ez normális?

A panasz háttérében nem minden esetben áll betegség, hiszen mint másban, ebben is nagy egyéni variációk lehetnek. Azonban a női test gyakran jelzi, ha probléma lép fel a működése kapcsán, és ez megjelenhet hüvelyi folyás képében is. Hogy milyen esetekben célszerű nőgyógyászhoz fordulni? tovább »

Mikor eshetek teherbe? Termékeny napok kiszámítása

Azoknak, akik gyermeket szeretnének, illetve azoknak, akik egyelőre nem kívánnak teherbe esni, hasznos a termékeny napok kiszámítása. Akár a fiú vagy a lánygyermek valószínűségét is növelheti! Csak adja meg az utolsó menses első napját és a menstruációs ciklus hosszát… tovább »
photo

Modern fogamzásgátlás

Manapság újabb és újabb fogamzásgátlási módszerek, modernebb készítmények szolgálják a nőket, hogy szabadon élhessék életüket. Az utóbbi években az alacsonyabb hormontartalmú illetve az új mechanizmusú készítmények nyertek teret, ezeket hasonlítjuk itt össze. tovább »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6
Következő

NŐi panaszok

Kismamáknak

Szűrővizsgálatok

Szülőszoba

Mivel mindig az ismeretlentől tart az ember, még a szülésre való felkészítés során érdemes a Szülőszobát meglátogatni. Ha a terhesgondozás során a várandós felkér egy szülésznőt, akkor erre a látogatásra legalkalmasabb az a beszélgetés, amikor a kismama az apuka és a szülésznő kötetlenül, még nem "éles helyzetben" találkoznak. Kérés esetén én is szívesen megmutatom az egyágyas, felújított Szülőszobáinkat, mivel ez tapasztalatom szerint megnyugtatja a kismamát és eloszlat sok kételyt.

A Szülőszoba a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika (címe: Bp. 1085. Üllői út 78/a) földszintjén található. Az Üllői út felől éjjel nappal be lehet lépni a főépületbe és a Porta után az aulából rögtön jobbra a zöld színű felirat máris útba igazít.

Mivel a Szülőszoba nem látogatható részleg, az üvegajtó mindig zárva van, de jobb oldalon be lehet csengetni és amint jön egy szülésznő, máris szabad az út. Időnként előfordulhat, hogy a személyzetből mindenki elfoglalt, hiszen egyszerre akár 10 szülőnő is bent tartózkodhat, ilyenkor türelmesen kell várni, hiszen odabentről egy kamerával minden látható. Fontos megjegyeznem, hogy amíg nem dőlt el, hogy bent kell-e maradni a Szülőszobán, egyáltalán megindult szülésről van-e szó, addig az apukák itt kint az előtérben kell, hogy várakozzanak. Később, ha az alapvizsgálatok megtörténtek, és hosszabb megfigyelésre van szükség, akkor néhány perc múlva már be is jöhetnek párjukhoz.

Ha megindult szülés vagy komoly panaszok miatt érkezik kismama, akkor az útja máris a felvételi vizsgálóba vezet, ahol a kikérdezést követően az alapvizsgálatok, szívhang hallgatás, méhszáj vizsgálat, magzatvízfolyás ellenőrzése, vérnyomásmérés, sz.e. ultrahang, zajlanak. A vizsgálatot vagy a kezelőorvos vagy ügyeleti időben az ügyeletes kollégák végzik, szükség esetén értesítik vagy behívják a kezelőorvost. A sürgősségi ellátás is itt zajlik, tehát infúziós gyógyszeres kezelést már itt is lehet indítani. Mivel legtöbbször nincs probléma a megfigyelés a Vajúdó kórteremben folytatódik.

A Vajúdó kórterem többágyas kórterem, csak átmeneti megfigyelésre szolgál, a vajúdás egyértelmű megindulásáig tartjuk itt a kismamákat vagy ha a magzati szívhang, a méhösszehúzódások esetleg a vérnyomás monitorizálásra van szükség. Itt tehát szülést nem vezetünk, vizsgálatkor a hozzátartozókat minden esetben kiküldjük. A magzati szívveréseket és a méhösszehúzódásokat egy speciális készülék, az úgynevezett CTG (cardiotocogramm) végzi, máshol NST-nek is hívják. Ezen berendezések adatait, görbéit a nővérpultnál elhelyezett képernyőn folyamatosan ellenőrizzük. A szülés előrehaladtával a görcsök hatására a méhszáj tágul, ennek vizsgálatát steril kesztyűvel vagy az orvos vagy a szülésznő végzi. Ha a méhszáj egyértelműen tágul a Vajúdóból átköltöztetjük a kismamát az egyágyas szülőszobák egyikébe.

Az egyágyas szülőszobák tágas, világos klimatizált helyiségek, melyhez előtér és saját fürdőszoba is tartozik. Négy különálló szülőszobánk van a Klinikán, csaknem azonos felszereltséggel.  Berendezésük, színviláguk otthonos körülményeket tesz lehetővé a kellő sterilitás és a maximális biztonság mellett!

Az elektromos szülőágyak mindenféle szülési pozícióba hozhatók, ezt a vajúdó kismama saját maga is állítgathatja. Minden szülőszobához van gumilabda, amely a megfelelő vajúdási testhelyzet megtalálásában segíthet.

Egyes számú szülőszobánk bordásfallal is fel van szerelve hasonló okokból. Itt a fürdőszobában vajúdásra (nem kádban szülésre) alkalmas fürdőkád is található, a másik három szülőszobához zuhanyzó tartozik, amit a legtöbb szülőnő igénybe is vesz, mert a meleg folyóvíz ellazítja a görcsöket, megkönnyíti a méhszáj tágulását és lehetőséget ad a szülés közbeni tisztálkodásra is.

A szülőszobákban helyet kapott egy pihenősarok, ahol az apukák vagy a szülésben segítők egy kicsit lepihenhetnek.

Mindegyik szülőszobához külön zenelejátszási lehetőség van. Otthonról hozott vagy a Klinikai gyűjteményből már bevált CD-k hallgathatók illetve az otthonról hozott mp3 lejátszó is kihangosítható.

Minden szülés más és más, lényeg, hogy mindenképpen pozitív élmény kell, hogy legyen. Ehhez próbálunk mi legjobb tudásunkkal hozzájárulni. Kérdés vagy kérés esetén igyekszünk minden lehetőséget figyelembe venni.

A hüvelyi szülés részletes leírását lásd itt

Ha valamilyen okból császármetszés indokolt, akkor karnyújtásnyira, a szülőszoba végén balra megtalálható a Császár műtő.

Bővebben a császármetszésről


Bejelentkezés:

+36 1 456 78 99