Előző

Bemutatjuk a Szülőszobát

Látogassa meg otthonos Szülőszobánkat a II. számú Női Klinikán! Tegyen egy "virtuális" sétát fényképek és egy rövid videó segítségével a felújított Szülőszobánkban. Ismerkedjen meg a szülés helyszínével, hogy könnyebben felkészülhessen A Nagy Napra! tovább »

Ha nem jön a baba...

Szerencsére manapság igen ritka az, hogy egy párnak nem születhet saját gyermeke! Mégis gyakori, hogy a szülés boldog pillanata sokat várat magára! Amennyiben Ön is így érez, ideje, hogy felkeressen. tovább »
photo

HPV szűrés és védőoltás

Csak néhány éve lett közismert, hogy a méhnyakrákot szinte kivétel nélkül minden esetben a Humán Papilloma Vírus (HPV) okozza. A HPV ráadásul ma az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó, így minden 4-5. nőnél előfordul. Igazán hasznossá vált ennek a vírusnak a szürése illetve a HPV -elleni védőoltás bevezetése. tovább »

Hüvelyi folyásom van. Ez normális?

A panasz háttérében nem minden esetben áll betegség, hiszen mint másban, ebben is nagy egyéni variációk lehetnek. Azonban a női test gyakran jelzi, ha probléma lép fel a működése kapcsán, és ez megjelenhet hüvelyi folyás képében is. Hogy milyen esetekben célszerű nőgyógyászhoz fordulni? tovább »

Mikor eshetek teherbe? Termékeny napok kiszámítása

Azoknak, akik gyermeket szeretnének, illetve azoknak, akik egyelőre nem kívánnak teherbe esni, hasznos a termékeny napok kiszámítása. Akár a fiú vagy a lánygyermek valószínűségét is növelheti! Csak adja meg az utolsó menses első napját és a menstruációs ciklus hosszát… tovább »
photo

Modern fogamzásgátlás

Manapság újabb és újabb fogamzásgátlási módszerek, modernebb készítmények szolgálják a nőket, hogy szabadon élhessék életüket. Az utóbbi években az alacsonyabb hormontartalmú illetve az új mechanizmusú készítmények nyertek teret, ezeket hasonlítjuk itt össze. tovább »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6
Következő

NŐi panaszok

Kismamáknak

Szűrővizsgálatok

Szülészeti fájdalomcsillapítás - Epidurális érzéstelenítés

A szülés természetes folyamat, amely bizony időnként nagy kihívásokat támaszt a kismamák felé. Fontos, hogy az alapos terhesgondozáson részt vett nők szülése sokkal könnyebb, mint a gondozatlan kismamáké. Tulajdonképpen az ismeretlentől félnek leginkább a várandósok és a terhesgondozás hónapjai alatt kialakult személyes kismama-orvos kapcsolat segít ezen aggodalmakat eloszlatni. A kialakult bizalom a szülés óráiban kiemelkedő jelentőségű!

A megismerkedés a választott szülésznővel, a Szülőszoba személyes meglátogatása és a szülésről történő négy(nyolc)szemközti részletes beszélgetés mind segítenek az izgalmak csökkentésében.

A fájdalom érzete mindenkinél eltérő. Vannak akik jobban elviselik a fájásokat és vannak akik kevésbé. Utóbbiaknak sem kell izgulniuk, mert létezik megoldás mindenkinek.

Vizes technika

Általános tapasztalat, hogy a melegvíz ellazítja az izmokat. Szülés során az összehúzódások közötti relaxációt segítheti a meleg víz, legyen szó kádban vajúdásról vagy egy jó forró vizes zuhanyról. Legtöbbször mi bátorítjuk a vajúdót, hogy vegye igénybe ezen lehetőségeket Szülőszobánkon.

Légzéstechnika

A legegyszerűbb és mindenki számára ajánlott módszer a speciális szülészeti légzőgyakorlatokat  jelenti. Ezt a technikát mindenkinek személyesen magyarázzuk el. Ez sokszor szükségtelenné teszi a gyógyszerek adását, így akár teljesen természetesen születhet meg a gyermek. A légzőgyakorlat lényege és egyben nehézsége is a szabályozott légzéstechnika. A fájdalom hatására a vajúdó ösztönösen kapkodni kezdi a levegőt, amely olyan anyagcsere folyamatokat indít be, amely a fájdalmat erősíti. Tudatosan lassított légzésszámmal meglepően nagy mértékben csökkenthető a fájdalomérzet. A fájások alatt az orron át tudatosan lassan kell beszívni és még lassabban a szájon át kifújni a levegőt. Ez egyszerűnek tűnik, de a gyakorlatban kell néhány perc, amíg a várandós ráérez. Sokszor az apukát vagy a segítőt kérjük meg, hogy figyelje a légzésszámot és figyelmeztesse a kismamát, ha kapkodja a levegő.

A szülés végső, kitolási szakában szintén igen fontos a levegővétel módja. A fájás kezdetekor hatalmas légvétellel kell megtölteni a tüdőt és csukott száj és szem mellett a levegő kifújása nélkül kell lefelé préselni. Jobb hasonlat híján talán a nehéz széklet kiűrítéséhez hasonló préselő-nyomó erőt kell kifejteni a megfelelő erőhöz. A levegőt ilyenkor hosszan, akár a teljes fájás ideje alatt bent kell tartani, azt szoktuk mondani, hogy ugyanúgy, mint amikor víz alá merül az ember. Ha elfogy a levegő, akkor még ugyanazon fájás alatt egy gyors kilégzést követően újra hatalmas levegőt kell venni és megismételni a nyomást. Ezt a fájás teljes hossza alatt addig ismételjük, míg a görcs nem múlik. A fájás után próbálunk ellazulni és elkezdjük a lassú belégzés-lassú kilégzés ismétlését a következő görcsig. Mindehhez nem kell feltétlenül nagy gyakorlat. 

Méhszájlazító injekció

A szülés során a fájdalom egy jelentős részét a méhszáj feszülése okozza. A fej előtt a méhszáj olyan mértékben érzékennyé válhat, hogy akár hányinger is kialakulhat. Ilyen esetekben hasznos segtség lehet egy farizomba adott "gyógyszer-koktél", amely a méhszáj ellazulását, tágulását segíti elő. Ez akár ismételhető is.

Epiduralis / gerincközeli érzéstelenítés - EDA

A leghatékonyabb fájdalomcsillapító módszer szülés közben a gerinc közelébe adott gyógyszer segítségével hat. Főként a szülés középső szakaszán segítheti át a vajúdó kismamát. Nagyon jó hatékonyságú, de sajnos nem lehet minden esetben alkalmazni.

Minden közvetlenül szülés / császármetszés előtt álló kismamának javasolt a SE II. sz. Női Klinikán az altatóorvosok ambuláns felkeresése. Ehhez minden korábbi lelet érdemes elvinni. Ennek az a haszna, hogy mind a kismama, mind az altatóorvos előre felkészülhet az alkalmazható fájdalomcsillapítási technikákra, kiszűrhetők azok, akiknél egyes módszerek nem használhatók. Például véralvadási zavar, súlyos gerincbetegség esetén a gerincközeli érzéstelenítés túlságosan kockázatos lehet.

Tervezett császármetszésnél az anaesthesiológus konkrét javaslatot teszt az érzéstelenítés módjára: EDA, spinál vagy altatás.

Érdemes tudni, hogy a szülés megindulásakor a méhösszehúzódások rendszereződésekor a görcsök hatására tágul a méhszáj. Ha a fájdalom olyan mértékben fokozódik, hogy az a szülő nő felett elhatalmasodik, indokolt lehet a fájdalomcsillapítás EDA-val.

Az EDA-val történő érzéstelenítést az altatóorvosok végzik el a vajúdás alatt. Átnézik a hozott leleteket, a kórlapot és, ha nem látják orvosszakmai szempontból akadályát, akkor előkészítik a pácienst. Mivel az EDA bekötése során vérnyomásesés állhat be, előtte mindig folyadékinfúzióval töltjük fel a vajúdó szervezetét. Ha ezen túl vagyunk, akkor úgynevezett EDA kanült, vagyis egy kis csövecskét szúrnak be a hátba, amelyen át a gyógyszer adagolható. A szúrás nem éri el a gerincvelőt, hanem a csontok között csak megközelíti a gerinc burkát. Az ide adott fájdalomcsillapító hatására a fájdalom érzése a köldök alatt megszűnik vagy legalábbis nagy mértékben lecsökken, de a has érintése, mozgatása továbbra is érezhető!

Az EDA előnye, hogy a megindult szülés középső szakaszában jelentősen lecsökkenti a fájdalmat, megkönnyíti a méhszáj tágulását és ha szülés után szükséges a gát ellátása során is fájdalommentességet biztosít.

Az EDA hátránya, hogy túl korán adva, tehát a vajúdás megindulásakor vagyis a méhszáj tágulásának elején igen lelassíthatja a szülést, ezzel a kismama és a magzat kifáradása is valószínűbb. A bekötött EDA hatása nem minden esetben azonos mértékű, vannak, akiknél a fájdalom nem csökken a várt mértékben. Ők kudarcként élhetik meg a további fájásokat és ez megnehezítheti a további szülést. Az epidurális érzéstelenítést nem szabad a teljes szülés alatt fenntartani, hatását a szülés végére fel kell függeszteni, mert a szülés kitolási szakaszában igen is éreznie kell a szülő nőnek a tolófájásokat, mert enélkül a magzat megszületése igencsak nehéz lenne. Szerencsére ez a szakasz legfeljebb 1-1,5 órán át tarthat.

Összefoglalásként, tehát az epidurlási érzéstelenítés nagyon hasznos, általunk is sok esetben javasolt módszer a szülés során, de nem szabad rá úgy tekinteni, mint 100%-ban biztos megváltásra, mert sajnos nem mindenkinek adható illetve nem mindenkinél hat. Szülés közben észlelt erős vérzés esetén vagy magzati szívhang eltérés esetén használata semmiképp sem javasolt!

Ha Ön előnyben részesíti a szülészeti fájdalomcsillapítás valamelyik speciális formáját, kérem jelezze ezt a terhesgondozás kapcsán, hogy részletes tájékoztatás után előre felkészülhessünk az adott módszerre.


Bejelentkezés:

+36 1 456 78 99