Előző

Bemutatjuk a Szülőszobát

Látogassa meg otthonos Szülőszobánkat a II. számú Női Klinikán! Tegyen egy "virtuális" sétát fényképek és egy rövid videó segítségével a felújított Szülőszobánkban. Ismerkedjen meg a szülés helyszínével, hogy könnyebben felkészülhessen A Nagy Napra! tovább »

Ha nem jön a baba...

Szerencsére manapság igen ritka az, hogy egy párnak nem születhet saját gyermeke! Mégis gyakori, hogy a szülés boldog pillanata sokat várat magára! Amennyiben Ön is így érez, ideje, hogy felkeressen. tovább »
photo

HPV szűrés és védőoltás

Csak néhány éve lett közismert, hogy a méhnyakrákot szinte kivétel nélkül minden esetben a Humán Papilloma Vírus (HPV) okozza. A HPV ráadásul ma az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó, így minden 4-5. nőnél előfordul. Igazán hasznossá vált ennek a vírusnak a szürése illetve a HPV -elleni védőoltás bevezetése. tovább »

Hüvelyi folyásom van. Ez normális?

A panasz háttérében nem minden esetben áll betegség, hiszen mint másban, ebben is nagy egyéni variációk lehetnek. Azonban a női test gyakran jelzi, ha probléma lép fel a működése kapcsán, és ez megjelenhet hüvelyi folyás képében is. Hogy milyen esetekben célszerű nőgyógyászhoz fordulni? tovább »

Mikor eshetek teherbe? Termékeny napok kiszámítása

Azoknak, akik gyermeket szeretnének, illetve azoknak, akik egyelőre nem kívánnak teherbe esni, hasznos a termékeny napok kiszámítása. Akár a fiú vagy a lánygyermek valószínűségét is növelheti! Csak adja meg az utolsó menses első napját és a menstruációs ciklus hosszát… tovább »
photo

Modern fogamzásgátlás

Manapság újabb és újabb fogamzásgátlási módszerek, modernebb készítmények szolgálják a nőket, hogy szabadon élhessék életüket. Az utóbbi években az alacsonyabb hormontartalmú illetve az új mechanizmusú készítmények nyertek teret, ezeket hasonlítjuk itt össze. tovább »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6
Következő

NŐi panaszok

Kismamáknak

Szűrővizsgálatok

Mikor eshetek teherbe?

Egyrészt nagyon könnyű teherbe esni, másrészt sokszor hosszú idő is eltelik a teherbeesésig. A menstruációs ciklus jellemzői alapján egész pontosan meghatározhatóak a termékeny napok.

A szabályos női nemi ciklus körülbelül 28 nap hosszú, amelyből az első 3-5 nap a menstruációval telik. A peteérés általában a ciklus 14. napja körül van és a petesejt akár még két napig is  féletképesek. A spermiumok szintén életben maradhatnak az együttlét után akár néhány napon át.

 termékeny napok kiszámítása

Tehát a peteérés előtt néhány nappal történt együttlétből, illetve a peteérés után néhány nappal történt peteérésből és a kettő közötti időpontban zajlott aktusból egyaránt létrejöhet terhesség!

Pontos számítást az utolsó három menstruáció első napjának dátumai és az átlagos ciklushossz alapján lehet végezni.

Tehát aki nem szeretne terhességet védekezzen fokozott óvatossággal ezeken a napokon, aki pedig családot tervez, az bátran próbálkozzon! Bővebben a fogamzásgátlásról

Lány vagy fiú?

Egy tudományosan nem alátámasztott elmélet szerint a kívánt gyermek nemét befolyásolni lehet. Ismert, hogy a lányoknak két X kromoszómájuk, a fiúknak egy X és egy Y kromoszómájuk van. A születendő gyermek az egyik kromoszómát az anyától, másikat az apától kapja.

A teória szerint mivel az Y kromoszóma kisebb, azok a spermiumok, melyek ezt tartalmazzák, gyorsabban mozognak, mint az X kromoszómát tartalmazók.

Tehát ez alapján, ha a peteérés hamarabb történik, mint az aktus - tehát a petesejt várja a spermát- nagyobb valószínűséggel ér oda egy Y kromoszómát tartalmazó sperma, tehát az ebből fogant gyermek nagyobb valószínűséggel lesz fiú...

Ha azonban az aktus a peteérés előtt történik, akkor a spermák (mind az X, mind az Y kromoszómát tartalmazók)  "várják" a petesejtet, tehát egy hosszabb túlélést mutató X kromoszómát tartalmazó sperma termékenyíthet meg a petesejtet, tehát a születendő gyermek neme nagyobb valószínűséggel lesz női...


Bejelentkezés:

+36 1 456 78 99