Előző

Bemutatjuk a Szülőszobát

Látogassa meg otthonos Szülőszobánkat a II. számú Női Klinikán! Tegyen egy "virtuális" sétát fényképek és egy rövid videó segítségével a felújított Szülőszobánkban. Ismerkedjen meg a szülés helyszínével, hogy könnyebben felkészülhessen A Nagy Napra! tovább »

Ha nem jön a baba...

Szerencsére manapság igen ritka az, hogy egy párnak nem születhet saját gyermeke! Mégis gyakori, hogy a szülés boldog pillanata sokat várat magára! Amennyiben Ön is így érez, ideje, hogy felkeressen. tovább »
photo

HPV szűrés és védőoltás

Csak néhány éve lett közismert, hogy a méhnyakrákot szinte kivétel nélkül minden esetben a Humán Papilloma Vírus (HPV) okozza. A HPV ráadásul ma az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó, így minden 4-5. nőnél előfordul. Igazán hasznossá vált ennek a vírusnak a szürése illetve a HPV -elleni védőoltás bevezetése. tovább »

Hüvelyi folyásom van. Ez normális?

A panasz háttérében nem minden esetben áll betegség, hiszen mint másban, ebben is nagy egyéni variációk lehetnek. Azonban a női test gyakran jelzi, ha probléma lép fel a működése kapcsán, és ez megjelenhet hüvelyi folyás képében is. Hogy milyen esetekben célszerű nőgyógyászhoz fordulni? tovább »

Mikor eshetek teherbe? Termékeny napok kiszámítása

Azoknak, akik gyermeket szeretnének, illetve azoknak, akik egyelőre nem kívánnak teherbe esni, hasznos a termékeny napok kiszámítása. Akár a fiú vagy a lánygyermek valószínűségét is növelheti! Csak adja meg az utolsó menses első napját és a menstruációs ciklus hosszát… tovább »
photo

Modern fogamzásgátlás

Manapság újabb és újabb fogamzásgátlási módszerek, modernebb készítmények szolgálják a nőket, hogy szabadon élhessék életüket. Az utóbbi években az alacsonyabb hormontartalmú illetve az új mechanizmusú készítmények nyertek teret, ezeket hasonlítjuk itt össze. tovább »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6
Következő

NŐi panaszok

Kismamáknak

Szűrővizsgálatok

Terhesség megállapítása

terhesség megállapítása

Ha a menses késik minden olyan esetben szükséges igazolni vagy kizárni a terhességet, ha a fogamzásgátlás nem történt illetve bizonytalan volt. Fontos ez a gyermekvállalóknak és azoknak is, akik egyelőre nem szeretnének terhességet.

Mivel a menstruációs ciklus nem mindenkinél szabályos, nem minden késés jelent automatikusan terhességet. Egyes nőknél a peteérés zavara áll fenn, vannak olyanok is, akiknek sohasem volt rendszeres a menses. A lényeg itt is az, hogy kívánnak-e terhességet vagy sem.

Azok a nők, akik terhességet nem kívánnak, rendszertelen vérzés esetén jobb, ha megbízható fogamzásgátló módszert választana! Bővebben a fogamzásgátlásról »

Azok a nők, akik családalapításba kezdtek, minden ciklusban jegyezzék fel a menstruációs napokat, hogy könnnyebben tudják a fogamzásra alkalmas napokat számolni.

Ha valakinél a várt menstruáció kimaradt, érdemes terhestesztet csinálni a 45 év feletti korosztálynak is, ha még rendszeres a menstruációs vérzés.

Terhességi gyanújelek

  • Vérzéskimaradás 
  • Hányinger, hányás 
  • Haspuffadás 
  • Emlőfeszülés

Terhestesztek

Gyorsteszt vizeletből

A megtermékenyült petesejt néhány nap után beágyazódhat a méh üregében és ezzel kezdetét veszi a terhesség. A terhesteszt tehát már a vérzéskimaradás után előtt is pozitívvá válhat, de azt leginkább a vérzéskimaradás után érdemes csak megcsinálni. A terhesség korai kimutatására szolgáló 10 mIU / ml érzékenységű terhességi tesztcsík a megtermékenyítéstől számolva a 7. napon már pozitív lehet, bár fontos tudni, hogy mindenkinél más-más értékeket mutat a hcg hormon a vizeletben a terhesség korai szakában.

A vizeletbe mártott terhességi teszt pozitivitását a magzatboholy által termelt HCG (humán gonatropin hormon) nevű hormon okozza, amelynek termelődése a beágyazódáskor indul meg.

Tudni kell, hogy a gyógyszertári tesztek pontossága elég jó, bár közel sem 100%-os. Sok esetben téves eredményt adnak, amibe persze bele kell számítani a tesztet végző személy bizonytalanságát is.
Kétes esetben is érdemes nőgyógyászhoz fordulni és hüvelyi ultrahang vizsgálattal a bizonytalanság többnyire eloszlatható.

Két csík általában terhességet jelent.

Egy csík negatív tesztet jelent, de ha a vérzés továbbra sem jön, érdemes egy hét - 10 nap múlva a tesztet megismételni. Ha a vérzéskimaradás erős alhasi panaszokkal, rosszulléttel jár, akkor mielőbb keressenek fel!

Terhességi hormon kimutatása vérből

A vizeletből történő terhességi hormon kimutatásnál sokkal érzékenyebb módszer az anyai vér vizsgálata. Itt sokkal alacsonyabb hormonszintek is kimutathatóak. Ezt bizonytalan esetekben, pl. méhen kívüli terhesség gyanúja esetén végezzük. Bővebben a méhen kívüli terhességről…

Nőgyógyászati vizsgálat és nőgyógyászati
ultrahang vizsgálat

Kezdetben a terhesség 4-5. hetében ultrahang vizsgálattal csak petezsák mutatható ki, benne az embryo még nem látható. A petezsákon belüli szikhólyag megjelenése már egyértelműen igazolhatja a méhen belüli terhességet. Ilyenkor tapintással még nem minden terhesség diagnosztizálható.

A 6. héttől már a petezsákban legtöbbször látható az embryo, melynek szívműködése is észrevehető vagy hallható. Nem marad tehát le semmiről az, aki biztosra megy és csak a terhesség 6. hetében jön az első vizsgálatra.

Ha nincsenek panaszok, mint a friss piros vérzés, az erős alhasi görcsök vagy a komoly rosszullét, akkor az első ultrahangot érdemes a vérzéskiamaradás utáni 2-3. héten, tehát a 6-7. terhességi héten elvégeztetni.

A tervezett ultrahang függ a terhességi kortól

  • Hüvelyi ultrahangvizsgálatot a terhesség 10. hetéig végzünk
  • Hasi ultrahangfejjel történik a 10. terhességi hét utáni vizsgálat

Mi lehet az oka annak, hogy nem látható a terhesség ultrahanggal?

Manapság szinte mindenki azonnal terhestesztet csinál és hamar orvoshoz szalad, de ilyenkor még nem látható mindenképpen a terhesség. Előfordul, hogy a megtermékenyülés nem akkor történt, amikor a ciklus közepén jártunk, illetve a peteérés is később volt. Ilyenkor persze a terhesség is lehet kisebb a számítottnál és legtöbbször aggodalomra semmi ok.

Ilyen esetekben azonban kontroll vizsgálatokkal (ultrahang és vérvétel) ki kell zárni a méhen kívüli terhesség lehetőségét. Bővebben lásd Méhen kívüli terhesség...

Mikor kell vetélésre gondolni?

Lásd bővebben vetélés »

Hogyan lehet az, hogy nem jött meg, és negatív
a teszt is?

A menstruáció kimaradása nem mindig jelent terhességet, de elsődleges ennek a kizárása, ezért ilyen esetekben, ha nem volt vagy bizonytalan volt a védekezés, mindig terhestesztet kell csinálni.


Bejelentkezés:

+36 1 456 78 99