Előző

Bemutatjuk a Szülőszobát

Látogassa meg otthonos Szülőszobánkat a II. számú Női Klinikán! Tegyen egy "virtuális" sétát fényképek és egy rövid videó segítségével a felújított Szülőszobánkban. Ismerkedjen meg a szülés helyszínével, hogy könnyebben felkészülhessen A Nagy Napra! tovább »

Ha nem jön a baba...

Szerencsére manapság igen ritka az, hogy egy párnak nem születhet saját gyermeke! Mégis gyakori, hogy a szülés boldog pillanata sokat várat magára! Amennyiben Ön is így érez, ideje, hogy felkeressen. tovább »
photo

HPV szűrés és védőoltás

Csak néhány éve lett közismert, hogy a méhnyakrákot szinte kivétel nélkül minden esetben a Humán Papilloma Vírus (HPV) okozza. A HPV ráadásul ma az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó, így minden 4-5. nőnél előfordul. Igazán hasznossá vált ennek a vírusnak a szürése illetve a HPV -elleni védőoltás bevezetése. tovább »

Hüvelyi folyásom van. Ez normális?

A panasz háttérében nem minden esetben áll betegség, hiszen mint másban, ebben is nagy egyéni variációk lehetnek. Azonban a női test gyakran jelzi, ha probléma lép fel a működése kapcsán, és ez megjelenhet hüvelyi folyás képében is. Hogy milyen esetekben célszerű nőgyógyászhoz fordulni? tovább »

Mikor eshetek teherbe? Termékeny napok kiszámítása

Azoknak, akik gyermeket szeretnének, illetve azoknak, akik egyelőre nem kívánnak teherbe esni, hasznos a termékeny napok kiszámítása. Akár a fiú vagy a lánygyermek valószínűségét is növelheti! Csak adja meg az utolsó menses első napját és a menstruációs ciklus hosszát… tovább »
photo

Modern fogamzásgátlás

Manapság újabb és újabb fogamzásgátlási módszerek, modernebb készítmények szolgálják a nőket, hogy szabadon élhessék életüket. Az utóbbi években az alacsonyabb hormontartalmú illetve az új mechanizmusú készítmények nyertek teret, ezeket hasonlítjuk itt össze. tovább »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6
Következő

NŐi panaszok

Kismamáknak

Szűrővizsgálatok

Petevezeték átjárhatósági vizsgálat – HYCOSY vagy HSG

A vizsgálat során a hüvelyen át, a méhszájba helyezett kis csövecske segítségével a méh üregébe, majd onnan a petevezetékeken át a hasüreg felé kontrasztanyagot fecskendezünk.

Hycosy vizsgálatkor ultrahanggal, HSG-nél röntgen késülék igazolhatja a petevezeték átjárhatóságát vagy lezártságát.
 
Ha a vizsgálat sorána petevezetékek átjárhatóak a kontrasztanyag megjelenik a hasüregben és ilyenkor spontán teherbeesés lehetséges.
 
Ha a vizsgálat során a petevezeték(ek) lezártsága mellett észrevehető tágulat látható vagy kétoldali petevezeték elzáródás esetén további vizsgálat, legtöbbször laparoszkópia indokolt, hogy a lezárt petevezetékeket megnyissuk, mert így akár spontán teherbeesés is lehetséges.
 
Az eljárás során fény derülhet még a női nemi szervek egyéb eltéréseire is. Kirajzolódhat a petevezeték betegségei mellett a méh fejlődési rendellenessége, miómagöb, méhtest polipus vagy egyéb kismedencei betegség.

A vizsgálat alapvetően nem fájdalmas, csak enyhe görcsökkel járhat, fájdalmat főként a petevezeték lezártsága esetén okoz. A vizsgálatot a menstruáció utáni héten célszerű elvégezni, mikor biztosan nincsen még terhesség

A fő különbség, hogy HYCOSY-nál elkerülhető a röntgen sugárzás illetve nincs a kórházhoz kötve, így ambulánsan is elvégezhető.

A HSG egynapos kórházi benttartózkodást igényel. Azaz a beavatkozás után egy éjszakát a klinikán kell tölteni!

Maga az átjárhatósági vizsálat pár perc alatt elkészül, ezt követően pihenés javasolt. Kevés hüvelyi vérzés vagy enyhe alhasi fájdalom fordulhat elő, a komoly gyulladás igen ritka megfelelő előkészítéssel megelőzhető. 


Bejelentkezés:

+36 1 456 78 99