Előző

Bemutatjuk a Szülőszobát

Látogassa meg otthonos Szülőszobánkat a II. számú Női Klinikán! Tegyen egy "virtuális" sétát fényképek és egy rövid videó segítségével a felújított Szülőszobánkban. Ismerkedjen meg a szülés helyszínével, hogy könnyebben felkészülhessen A Nagy Napra! tovább »

Ha nem jön a baba...

Szerencsére manapság igen ritka az, hogy egy párnak nem születhet saját gyermeke! Mégis gyakori, hogy a szülés boldog pillanata sokat várat magára! Amennyiben Ön is így érez, ideje, hogy felkeressen. tovább »
photo

HPV szűrés és védőoltás

Csak néhány éve lett közismert, hogy a méhnyakrákot szinte kivétel nélkül minden esetben a Humán Papilloma Vírus (HPV) okozza. A HPV ráadásul ma az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó, így minden 4-5. nőnél előfordul. Igazán hasznossá vált ennek a vírusnak a szürése illetve a HPV -elleni védőoltás bevezetése. tovább »

Hüvelyi folyásom van. Ez normális?

A panasz háttérében nem minden esetben áll betegség, hiszen mint másban, ebben is nagy egyéni variációk lehetnek. Azonban a női test gyakran jelzi, ha probléma lép fel a működése kapcsán, és ez megjelenhet hüvelyi folyás képében is. Hogy milyen esetekben célszerű nőgyógyászhoz fordulni? tovább »

Mikor eshetek teherbe? Termékeny napok kiszámítása

Azoknak, akik gyermeket szeretnének, illetve azoknak, akik egyelőre nem kívánnak teherbe esni, hasznos a termékeny napok kiszámítása. Akár a fiú vagy a lánygyermek valószínűségét is növelheti! Csak adja meg az utolsó menses első napját és a menstruációs ciklus hosszát… tovább »
photo

Modern fogamzásgátlás

Manapság újabb és újabb fogamzásgátlási módszerek, modernebb készítmények szolgálják a nőket, hogy szabadon élhessék életüket. Az utóbbi években az alacsonyabb hormontartalmú illetve az új mechanizmusú készítmények nyertek teret, ezeket hasonlítjuk itt össze. tovább »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6
Következő

NŐi panaszok

Kismamáknak

Szűrővizsgálatok

HPV-szűrés

A rutin nőgyógyászati vizsgálat során, a citológiai vizsgálathoz hasonlóan a méhnyakszájról apró kefe segítségével fájdalommentesen mintát lehet venni. A levett hámsejtekből kimutatható az esetleges HPV (Humán Papilloma Vírus)-fertőzöttség. Ezt viszonylag sokan elkapják még korai szexuális életük során. Ez gyakori, hiszen kb. minden 4-5. nőnél kimutatható a vírus egyik típusa. A HPV-nek emellett több, mint 100 típusa van, melyek közül egyesek szemölcsöket, mások akár rosszindulatú daganatos betegséget is okozhatnak. Néhány éve tudjuk csak, hogy a méhnyakrákot is a Humán Papilloma Vírus okozza.

A HPV-vel fertőzött nők többsége hosszabb-rövidebb idő alatt kigyógyul saját immunrendszere segítségével. Azoknál, akik a HPV fertőzésből évekig nem gyógyulnak ki, a fennmaradó méhnyak gyulladás rákmegelőző állapothoz, majd méhnyakrákhoz vezethet. Ennek a szűrésére alkalmas a nőgyógyászati vizsgálat során levett citológia. Bővebben a rákszűrésről

A rutin citológiai vizsgálatnak nem része automatikusan a HPV szűrés. Erre külön speciális vizsgálatra, a HPV tipizálásra, azaz a vírus DNS kimutatására van szükség. A HPV-kimutatása rendkívül érzékeny módszerrel történik, tehát már egészen kis vírusmennyiség esetén is ki tudja mutatni a HPV-t, valamint meghatározni annak pontos típusát. A HPV-vizsgálat elvégzését orvos is javasolhatja, de külön kérni is lehet, mivel nem ingyenes.

A HPV-vizsgálat az alábbi típusok kimutatására alkalmas:

  • LR - alacsony kockázatú HPV-típusok: 6, 11, 42, 43, 44/55 HPV-típuso
  • HR - magas kockázatú HPV-típusok: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68 HPV-típusok
  • NA - nem azonosított HPV-típus: 2a, 3, 7, 13, 26, 27, 28, 29, 30, 34, 40, 53, 54, 57, 61, 67, 70, 72, 73, 74, 81, 82, 83, 84, 87, 89, 90, 91

Már kialakult daganatokban ál-negatív eredmény lehetősége fennáll, ez a lelet mindig együtt értékelendő a citológiával, a kolposzkópos vizsgálattal és a nőgyógyászati szűrővizsgálattal.

Mire kell ügyelni HPV-vizsgálat előtt?

A vizsgálatot olyan napra ütemezze, amikor várhatóan nem menstruál. A vizsgálat előtt 48 órán át kerülje a közösülést, ne végezzen hüvelyöblítést, ne használjon előtte tampont, hüvelyi krémet, habot, fémet vagy zselét (például spermaölőt vagy a vaginába felhelyezendő gyógyszereket).

HPV elleni kezelés

Újdonság a HPV elleni harcban egy olyan hüvelykezelés, melyet az enyhe rákmegelőző állapotok kezelésére fejlesztettek ki. Pontosan akkor ad segítséget, amikor műtét még nem javasolt, de az állapotromlás kockázata magas. 

Ilyen esetek: ASC-US, LSIL, CIN I

A készítmény elérhető a Madách 11 Rendelőben. A készítményről bővebben itt.

HPV elleni védőoltás

Világszenzáció volt néhány éve, amikor a HPV elleni vakcinát kifejlesztették, hiszen ez az első védőoltás, amely egy rosszindulatú dagantos betegséget tud hatékonyan megelőzni. Tulajdonképpen  mindenkinek ajánlható életkortól függetlenül. Sőt maga a HPV szűrés sem feltétele az oltás beadásának

Fél éven belül három izomba adott injekció életreszóló védettséget a 4 leggyakoribb HPV típus ellen, a 16-os és 18-as típus illetve a 6-os és a 11-es típus ellen véd.
Ezen megbetegedések közé tartozik a méhnyakrák; a női nemi szervek (méhnyak, szeméremtest és hüvely) rákmegelőző állapotai és a nemiszervek szemölcsei.

A HPV 16-os és 18-as típusai felelősek a méhnyakrákos megbetegedések hozzávetőleg 70%-áért és a szeméremtest és hüvely HPV okozta rákmegelőző állapotának 70%-áért. A HPV 6-os és 11-es típusai felelősek a genitális szemölcs megbetegedések kb. 90%-áért.

Az oltás nem a HPV okozta megbetegedések kezelésére használatos, hatása nincs olyan nőkre, akik már az oltóanyag bármelyik HPV típusa által okozott makacs fertőzésben vagy megbetegedésben szenvednek. Azon nők számára azonban, akik már megfertőződtek az oltóanyagban foglalt egy vagy több HPV típussal, védelmet nyújt az oltóanyagban lévő többi HPV típussal szemben.

A vakcinát szerencsére manapság már a leginkább fogékony életkor előtt megadják iskolás korban, de a 18 év felettiek már legtöbbször nem kapják ingyenesen.

A gyógyszert 3 alkalommal kell megkapni fél éven belül a hatás eléréséhez. A gyógyszer ára 30 ezer forint körül van alkalmanként.

Ha Ön HPV szűrést vagy HPV elleni védőoltást szeretne, jelentkezzen nőgyógyászati vizsgálatra!


Bejelentkezés:

+36 1 456 78 99