Előző

Bemutatjuk a Szülőszobát

Látogassa meg otthonos Szülőszobánkat a II. számú Női Klinikán! Tegyen egy "virtuális" sétát fényképek és egy rövid videó segítségével a felújított Szülőszobánkban. Ismerkedjen meg a szülés helyszínével, hogy könnyebben felkészülhessen A Nagy Napra! tovább »

Ha nem jön a baba...

Szerencsére manapság igen ritka az, hogy egy párnak nem születhet saját gyermeke! Mégis gyakori, hogy a szülés boldog pillanata sokat várat magára! Amennyiben Ön is így érez, ideje, hogy felkeressen. tovább »
photo

HPV szűrés és védőoltás

Csak néhány éve lett közismert, hogy a méhnyakrákot szinte kivétel nélkül minden esetben a Humán Papilloma Vírus (HPV) okozza. A HPV ráadásul ma az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó, így minden 4-5. nőnél előfordul. Igazán hasznossá vált ennek a vírusnak a szürése illetve a HPV -elleni védőoltás bevezetése. tovább »

Hüvelyi folyásom van. Ez normális?

A panasz háttérében nem minden esetben áll betegség, hiszen mint másban, ebben is nagy egyéni variációk lehetnek. Azonban a női test gyakran jelzi, ha probléma lép fel a működése kapcsán, és ez megjelenhet hüvelyi folyás képében is. Hogy milyen esetekben célszerű nőgyógyászhoz fordulni? tovább »

Mikor eshetek teherbe? Termékeny napok kiszámítása

Azoknak, akik gyermeket szeretnének, illetve azoknak, akik egyelőre nem kívánnak teherbe esni, hasznos a termékeny napok kiszámítása. Akár a fiú vagy a lánygyermek valószínűségét is növelheti! Csak adja meg az utolsó menses első napját és a menstruációs ciklus hosszát… tovább »
photo

Modern fogamzásgátlás

Manapság újabb és újabb fogamzásgátlási módszerek, modernebb készítmények szolgálják a nőket, hogy szabadon élhessék életüket. Az utóbbi években az alacsonyabb hormontartalmú illetve az új mechanizmusú készítmények nyertek teret, ezeket hasonlítjuk itt össze. tovább »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6
Következő

NŐi panaszok

Kismamáknak

Szűrővizsgálatok

Csontritkulás

A csontritkulás (latinul oszteoporózis) főként az időskori combnyaktörések révén vált ismertté, de számos más panaszt okozhat. A változókor beköszöntével, tehát 50 éves kor körül a petefészkek hormontermelése lecsökken. Ezek a saját hormonok eddig védik meg tehát a szervezetet a csontállomány leépülésétől. Ha a változókor valamilyen okból - műtéti petefészek eltávolítás vagy genetika- korábban kezdődik, ezek a tünetek még markánsabban jelennek meg. Időben gondolni kell tehát a csontok védelmére. A csontritkulás kezdetben észrevétlen maradhat, ha nem szűrjük. A csontok az úgynevezett oszteodenzitometriás eljárással vizsgálhatók, melyet ODM-nek rövidítünk.  

A csontritkulást az idézi elő, hogy megcsappan a csontszövet mennyisége. Nemcsak ásványi, hanem szerves anyagból is kevesebb lesz a csontban, úgyhogy a megmaradó csontszövetben az ásványi és a szerves anyag aránya nem változik. Ez természetesen kóros folyamat, még akkor is, ha az öregedés folyamán elkerülhetetlenül csökken a csont sűrűsége és ekképp tömege. Rendesen ugyanis a csont felszívódása és újraképződése egyensúlyban van egymással. A többi szövethez hasonlóan a csont is állandóan átépül, megújul, s ebben minden pillanatban a csontváz teljes tömegének körülbelül a 10 százaléka vesz részt. Egy-egy ponton mintegy száz napra van szükség a csontszövet teljes megújulásához.

A különböző életkorokban más-más arányban képződik és szívódik fel a csont. A gyermekkorban a csontépítés felülmúlja a lebontást, így a csontok nagyobbak lesznek. A fiatal felnőttkorban a csontépítés és -lebontás egyensúlyban van, míg az öregedés folyamán az utóbbi folyamat kerül előtérbe, s ennek következtében egy kissé a csontok „összemennek”. A csont sűrűségének a megcsappanása azután csontritkulásra vezet

Megelőzés 

A nők állapota gondosan megtervezett étrendi és életviteli kezeléssel javítható, s a csont tömegének csökkenése számottevően lassítható, sőt meg is előzhető.

Mivel a súlyos csontritkuláson nehéz érdemben javítani, mindent el kell követni azért, hogy a bajt megelőzzük és lassítsuk. Első helyen az étkezést kell megemlítenünk, mert szervezetünkbe a táplálékkal jutnak be azok az ásványi anyagok, amelyek elengedhetetlenek az egészséges csontfejlődéshez. Fontos szabály, hogy naponta legalább 1000 milligramm kalcium jusson be a gyermek szervezetébe (ennyi kalcium körülbelül 1,2 liter tejben van), mert így nincs akadálya annak, hogy csonttömege elérje a testmagasságához viszonyított legnagyobb értéket. Hasonlóképpen sok kalciumra van szükségük a változás korán túl levő nőknek is; nekik napi 1200–1500 milligrammnyit ajánlanak az orvosok és a dietetikusok. Ha az étrendben ennél kevesebb a kalcium, okvetlenül kell kiegészítés, s erre a célra a kalcium-karbonát a legalkalmasabb. De az is jó hatású, ha az ivóvíznek nagy a kalciumtartalma. A felmérések kimutatták, hogy a kemény (tehát kalciumos) vizet ivó lakosság körében kevesebb csonttörés következik be, mint ott, ahol lágy az ivóvíz.

Különösen az élet delén túl előnyös az esetlegesen hiányzó D-vitamin pótlása. Mivel az a kívánatos, hogy a vér milliliterenként 20–30 nanogramm mennyiségben tartalmazza e vitamin hatékony származékát, ha ennek a vérben mérhető szintje 15 nanogramm alá süllyed, a páciensnek körülbelül 400 egységnyi D-vitaminra van szüksége tablettában, lehetőleg a többi vitamin társaságában (az öregek tudniillik általában egyéb vitaminokból is hiányt szenvednek).
Ez még nem számít gyógyszerezésnek.

Kezelés

Bizonyos esetekben azonban a gyógyszeres kezelés elengedhetetlen. Magától értetődik, hogy a pácienseket kalciummal, D-vitaminnal kell kezelni, melyet hormonkezeléssel lehet kiegészíteni. 

A pajzsmirigynek a csontképződésben fontos szerepű kalcitonin nevű hormonja gátolja a csontfaló sejtek aktivitását, s csökkenti a csonttörések számát, de egy-két évnél tovább nem hatékony a költséges injekciós kúra. Ezért általában a nagyon idős, csigolyatörésben szenvedő betegeket szokták vele átmenetileg kezelni.

Az ösztrogénpótlás viszont valóságos csodaszer a változás korán túl levő nők csontveszteségének megakadályozásában, lassításában. A tapasztalatok szerint minél előbb el kell kezdeni az ösztrogénes kezelést, mert a havivérzés végleges elmaradása után gyorsan kezd csökkenni a csont sűrűsége. A hatásmechanizmust illetően megjegyezzük, hogy ez a női hormon elsősorban a csont felszívódását gátolja, nem pedig a csontképződést serkenti. Ellenjavallatként csak bizonyos daganatok jönnek számításba, bár a közelmúltban e téren is történt előrelépés.


Bejelentkezés:

+36 1 456 78 99


Rendelő

Bp. VII. kerület
Madách Imre út 11.

(kapucsengő: 13)

weboldal

Bejelentkezés

Online bejelentkezéshez kattintson ide

telefonszám:

+36 1 456 78 99

(munkanapokon: 08-20 óráig)