Előző

Bemutatjuk a Szülőszobát

Látogassa meg otthonos Szülőszobánkat a II. számú Női Klinikán! Tegyen egy "virtuális" sétát fényképek és egy rövid videó segítségével a felújított Szülőszobánkban. Ismerkedjen meg a szülés helyszínével, hogy könnyebben felkészülhessen A Nagy Napra! tovább »

Ha nem jön a baba...

Szerencsére manapság igen ritka az, hogy egy párnak nem születhet saját gyermeke! Mégis gyakori, hogy a szülés boldog pillanata sokat várat magára! Amennyiben Ön is így érez, ideje, hogy felkeressen. tovább »
photo

HPV szűrés és védőoltás

Csak néhány éve lett közismert, hogy a méhnyakrákot szinte kivétel nélkül minden esetben a Humán Papilloma Vírus (HPV) okozza. A HPV ráadásul ma az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó, így minden 4-5. nőnél előfordul. Igazán hasznossá vált ennek a vírusnak a szürése illetve a HPV -elleni védőoltás bevezetése. tovább »

Hüvelyi folyásom van. Ez normális?

A panasz háttérében nem minden esetben áll betegség, hiszen mint másban, ebben is nagy egyéni variációk lehetnek. Azonban a női test gyakran jelzi, ha probléma lép fel a működése kapcsán, és ez megjelenhet hüvelyi folyás képében is. Hogy milyen esetekben célszerű nőgyógyászhoz fordulni? tovább »

Mikor eshetek teherbe? Termékeny napok kiszámítása

Azoknak, akik gyermeket szeretnének, illetve azoknak, akik egyelőre nem kívánnak teherbe esni, hasznos a termékeny napok kiszámítása. Akár a fiú vagy a lánygyermek valószínűségét is növelheti! Csak adja meg az utolsó menses első napját és a menstruációs ciklus hosszát… tovább »
photo

Modern fogamzásgátlás

Manapság újabb és újabb fogamzásgátlási módszerek, modernebb készítmények szolgálják a nőket, hogy szabadon élhessék életüket. Az utóbbi években az alacsonyabb hormontartalmú illetve az új mechanizmusú készítmények nyertek teret, ezeket hasonlítjuk itt össze. tovább »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6
Következő

NŐi panaszok

Kismamáknak

Szűrővizsgálatok

Petevezeték átjárhatósági vizsgálat laparoszkóppal – kromopertubáció  

A spontán terhesség kialakulásához nélkülözhetetlen, hogy a spermium találkozhasson a petesejttel, ehhez átjárható petevezeték(ek) szükségesek. A petevezeték(ek) lezártsága okozza a meddőségek jelentős részét, ez legegyszerűbben egy speciális röntgen vizsgálattal, az úgynevezett  HSG (hisztero-szalpingográfia) vizsgálattal igazolhatók.

A HSG vizsgálat eredménye sokszor bizonytalan, illetve a talált kóros eltérésekre megoldást nem nyújt, ezért ilyenkor sok esetben a petevezeték átjárhatóságát laparoszkópos műtét során vizsgáljuk. A kromopertubáció mindig biztos diagnózist ad.

A kromopertubáció menete

Az altatásban végzett laparoszkópos műtét során a hasüregbe eszközöket helyezve megállapítható, ha a meddőségnek látható szervi oka van. A hüvelyen és a méhszájon át a méh üregébe kis csövet vezetve kék színű festékanyagot fecskendezünk a peteveztékeken át a hasba, melyet a has felől laparoszkópos kamerával láthatunk. Mindkét oldali petevezetékről információt kapunk. Amellett, hogy így a petevezetékek nyitottsága vagy lezártsága igazolható, az esetlegesen talált kóros eltéréseken beavatkozások is elvégezhetők. A petevezeték a műtét során egyúttal tehát átjárhatóvá is tehető!

Fontos, hogy olyan esetekben, amikor a petevezeték olyan nagy fokban károsodott és lezárt, hogy azon át terhesség nem jöhet létre, indokolt a műtét során a beteg petevezeték(ek) eltávolítása. Ez azért fontos, mert a krónikusan gyulladt, kórosan deformált petevezeték(ek) bent hagyva gátolják a terhesség kialakulását. Szintén eltávolítandó a kürtszerűen kitágult, gennyet tartalmazó petevezeték, mert ilyenkor a szervezet további szeptikus folyamatok károsíthatják.

A kettőből az egyik petevezeték eltávolítása csak kis mértékben, de csökkenti a spontán teherbe esést. Mindkét petevezeték eltávolítása esetén spontán terhesség nem lehetséges, ilyenkor terhesség csak lombik program segítségével jöhet létre. Ez utóbbi miatt a petevezék(ek) eltávolítását csak indokolt, végső esetben szoktuk elvégezni.

Laparoszkópia szövődményei

A beavatkozás során, mint minden más műtét esetében, szövődmények lehetnek. Leggyakrabban ez a hasüregbe való behatolásnál történik. Sérülhetnek a belek, erek, hólyag, minden hasűri szerv. A szövődmény ellátása sokszor lehetséges laparoszkópos behatolásból, de időnként ilyenkor meg kell nyitni a hasat hagyományos hasi metszésből. Ennek során a sérülés, vérzés ellátható.

A műtétet követő szövődmény az utóvérzés, gyulladás, és ezen beavatkozásokat követően is kialakulhatnak összenövések. Ezek időben felismerve gyorsan elláthatóak, kezelhetőek.


Bejelentkezés:

+36 1 456 78 99


Rendelő

Bp. VII. kerület
Madách Imre út 11.

(kapucsengő: 13)

weboldal

Bejelentkezés

Online bejelentkezéshez kattintson ide

telefonszám:

+36 1 456 78 99

(munkanapokon: 08-20 óráig)