Előző

Bemutatjuk a Szülőszobát

Látogassa meg otthonos Szülőszobánkat a II. számú Női Klinikán! Tegyen egy "virtuális" sétát fényképek és egy rövid videó segítségével a felújított Szülőszobánkban. Ismerkedjen meg a szülés helyszínével, hogy könnyebben felkészülhessen A Nagy Napra! tovább »

Ha nem jön a baba...

Szerencsére manapság igen ritka az, hogy egy párnak nem születhet saját gyermeke! Mégis gyakori, hogy a szülés boldog pillanata sokat várat magára! Amennyiben Ön is így érez, ideje, hogy felkeressen. tovább »
photo

HPV szűrés és védőoltás

Csak néhány éve lett közismert, hogy a méhnyakrákot szinte kivétel nélkül minden esetben a Humán Papilloma Vírus (HPV) okozza. A HPV ráadásul ma az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó, így minden 4-5. nőnél előfordul. Igazán hasznossá vált ennek a vírusnak a szürése illetve a HPV -elleni védőoltás bevezetése. tovább »

Hüvelyi folyásom van. Ez normális?

A panasz háttérében nem minden esetben áll betegség, hiszen mint másban, ebben is nagy egyéni variációk lehetnek. Azonban a női test gyakran jelzi, ha probléma lép fel a működése kapcsán, és ez megjelenhet hüvelyi folyás képében is. Hogy milyen esetekben célszerű nőgyógyászhoz fordulni? tovább »

Mikor eshetek teherbe? Termékeny napok kiszámítása

Azoknak, akik gyermeket szeretnének, illetve azoknak, akik egyelőre nem kívánnak teherbe esni, hasznos a termékeny napok kiszámítása. Akár a fiú vagy a lánygyermek valószínűségét is növelheti! Csak adja meg az utolsó menses első napját és a menstruációs ciklus hosszát… tovább »
photo

Modern fogamzásgátlás

Manapság újabb és újabb fogamzásgátlási módszerek, modernebb készítmények szolgálják a nőket, hogy szabadon élhessék életüket. Az utóbbi években az alacsonyabb hormontartalmú illetve az új mechanizmusú készítmények nyertek teret, ezeket hasonlítjuk itt össze. tovább »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6
Következő

NŐi panaszok

Kismamáknak

Szűrővizsgálatok

Policisztás ovárium szindróma, PCO vagy PCOS

Normál esetben a petefészkekben számtalan igen apró éretlen és havonta peteéréskor egy-kettő 20 mm körüli nagyságú tüsző található.

Policisztás ováriumnak, azaz sok hólyagocskát taralmazó petefészeknek nevezik azt, amikor a petefészekben a tüszőrés zavarából kifolyólag számos kis ciszta indul növekedésnek, de mivel ezek egymást feszítik, egyik sem érik meg. 

A tünetek közül a vérzéskimaradás a legjellemzőbb, de a terhesteszt negatív. Férfihormon túlműködés jelei, meddőség de akár kétoldali alhasi fájdalom hátterében is kiderülhet PCO, de sokszor csak az ultrahanggal látott kép alapján is felmerül.

Hormonvizsgálattal emelkedett LH/FSH arány, emelkedett férfihormon szint mutatható ki.

Mivel a betegség lényege az inzulinrezisztencia megváltozásával is összefügghet - így hosszú távon a cukorbetegség (diabetes mellitus) előhírnöke is lehet. A cukorterheléssel egyidőben levett inzulinszintek alapján derülhet fény a szénhidrát háztartás zavarára.  Ezért manapság a Metformin kezelést javasolják az irodalomban, de Magyarországon erre a célra a készítményt még nem törzskönyvezték. A diétában segíthet a szénhidrát táblázat. Ilyen esetekben többnyire endokrinológus és dietetikus bevonása is célszerű.

Súlyos D-vitamin hiány is vezethet a tünetekhez, amely könnyen orvosolható a vitamin pótlásával.

Újabban az Inofolic nevű készítményt folsav és mioinozitol tartalma alatt találták alkalmasnak a ciklus helyreállításában. Ez a szer táplálékkiegészítőnek minősül. Klinikai vizsgálatok alapján serkenti a peteérést és így a teherbe esést.

A megoldás komplex: diéta, táplálékkiegészítők, endokrinológiai kezelés, ovuláció indukciós kezelés esetleg sebészi, laparoszkópos megoldás lehet. A „drilling” eljárással a petefészek megvastagodott kérgi részét többször átlyukasztjuk, s így a felszaporodott, sorvadt tüszők tartalma kiürül, esélyt és helyet adva a frissen érő tüszők normál növekedésének. A beavatkozás után a hormonális egyensúly eltolódásai napokon belül elkezdenek rendeződni, a megemelkedett férfihormon szint gyors és jelentős csökkenést mutat, a cikluszavar megszűnik.

Komolyabb esetekben azonban dönteni kell, hogy a petefészek serkentésével vagy gátlásával akarjuk tünetmentessé tenni a pácienst, azaz meddőségi kezelést vagy fogamzásgátló tablettát adjunk.

Rendelő

Bp. VII. kerület
Madách Imre út 11.

(kapucsengő: 13)

weboldal

Bejelentkezés

Online bejelentkezéshez kattintson ide

telefonszám:

+36 1 456 78 99

(munkanapokon: 08-20 óráig)