Előző

Bemutatjuk a Szülőszobát

Látogassa meg otthonos Szülőszobánkat a II. számú Női Klinikán! Tegyen egy "virtuális" sétát fényképek és egy rövid videó segítségével a felújított Szülőszobánkban. Ismerkedjen meg a szülés helyszínével, hogy könnyebben felkészülhessen A Nagy Napra! tovább »

Ha nem jön a baba...

Szerencsére manapság igen ritka az, hogy egy párnak nem születhet saját gyermeke! Mégis gyakori, hogy a szülés boldog pillanata sokat várat magára! Amennyiben Ön is így érez, ideje, hogy felkeressen. tovább »
photo

HPV szűrés és védőoltás

Csak néhány éve lett közismert, hogy a méhnyakrákot szinte kivétel nélkül minden esetben a Humán Papilloma Vírus (HPV) okozza. A HPV ráadásul ma az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó, így minden 4-5. nőnél előfordul. Igazán hasznossá vált ennek a vírusnak a szürése illetve a HPV -elleni védőoltás bevezetése. tovább »

Hüvelyi folyásom van. Ez normális?

A panasz háttérében nem minden esetben áll betegség, hiszen mint másban, ebben is nagy egyéni variációk lehetnek. Azonban a női test gyakran jelzi, ha probléma lép fel a működése kapcsán, és ez megjelenhet hüvelyi folyás képében is. Hogy milyen esetekben célszerű nőgyógyászhoz fordulni? tovább »

Mikor eshetek teherbe? Termékeny napok kiszámítása

Azoknak, akik gyermeket szeretnének, illetve azoknak, akik egyelőre nem kívánnak teherbe esni, hasznos a termékeny napok kiszámítása. Akár a fiú vagy a lánygyermek valószínűségét is növelheti! Csak adja meg az utolsó menses első napját és a menstruációs ciklus hosszát… tovább »
photo

Modern fogamzásgátlás

Manapság újabb és újabb fogamzásgátlási módszerek, modernebb készítmények szolgálják a nőket, hogy szabadon élhessék életüket. Az utóbbi években az alacsonyabb hormontartalmú illetve az új mechanizmusú készítmények nyertek teret, ezeket hasonlítjuk itt össze. tovább »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6
Következő

NŐi panaszok

Kismamáknak

Szűrővizsgálatok

Fogamzásgátló hüvelygyűrű – Nuv*Ring

fogamzásgátló hüvelygyűrű, Nuvaring

A Nuv*Ring hüvelyi használatra való modern, alacsony hormontartalmú fogamzásgátló. Rugalmas, átlátszó, majdnem színtelen gyűrű, külső átmérője 54 mm, keresztmetszeti átmérője 4 mm.

Minden gyűrű kis mennyiségben kétféle női nemi hormont, etonogesztrelt (egy progeszteronként ható hormont) és etinilösztradiolt (egy ösztrogén hormont) tartalmaz. A gyűrű lassan bocsátja ki ezeket a hormonokat a vérkeringésbe. A kibocsátott hormonok kis mennyisége miatt a Nuv*Ring alacsony hormontartalmú fogamzásgátlónak számít. Mivel kétféle hormont bocsát ki, a Nuv*Ring ún. kombinált hormonális fogamzásgátló.

Minden gyűrűt visszazárható alufólia zacskóba csomagolnak. A zacskót a betegtájékoztatóval együtt egy kartondobozba csomagolják. Egy doboz 1 vagy 3 gyűrűt tartalmaz.

Hogyan működik?

A Nuv*Ring úgy működik, mint egy kombinált fogamzásgátló tabletta, csak egy gyűrűt a hüvelybe kell helyezni. A gyűrű a ciklus teljes ideje alatt a hüvelyben marad, ott kifeszül és ellágyul, a benne lévő hatóanyagot folyamatosan adja le. Ez a mód a májat kevésbé terheli meg, mint ha szájon át szednénk a tablettát.

A Nuv*Ring két női nemi hormont bocsát ki, ami gátolja a petesejt kilökődését a petefészkekből. Ha nem lökődik ki petesejt, nem eshet teherbe. A Nuv*Ring egyik előnye, hogy nem kell emlékeznie minden nap a tabletta bevételére.

A Nuv*Ring a születésszabályozás igen hatékony módja. A tájékoztatóban leírt, korrekt használat esetén a teherbe esés valószínűsége nagyon csekély.

Részletes leírás arról, hogyan kell alkalmaznia 
a Nuv*Ringet

A Nuv*Ringet saját maga helyezheti hüvelyébe és távolíthatja el. A hüvelygyűrűt a megfelelő napon kell behelyezni és bent kell hagyni 3 egymást követő héten át.

Az alkalmazás módja:

 1. Mosson kezet a gyűrű behelyezése, ill. kivétele előtt!
 2. Keresse meg a legkényelmesebb testhelyzetet a behelyezéshez, ami lehet pl. az egyik láb felemelése, guggolás vagy fekvés!
 3. Vegye ki a Nuv*Ring-et a zacskójából!
 4. Tartsa a gyűrűt hüvelyk- és mutatóujja között, a szemközti oldalainál nyomja össze és helyezze be a gyűrűt a hüvelybe (lásd az ábrát)! Amikor a Nuv*Ring a helyén van, nem szabad semmit sem éreznie. Ha kényelmetlennek érzi, lágyan nyomja a gyűrűt egy kicsit beljebb a hüvelyébe! A gyűrű pontos elhelyezkedése a hüvelyen belül nem lényeges.
 5. 3 hét után távolítsa el hüvelyéből a Nuv*Ringet! Ezt megteheti úgy, hogy mutatóujjával a gyűrű elülső széle alá nyúl, vagy mutató- és középső ujja között megragadva kihúzza.
 6. A használt gyűrűt a normális háztartási hulladékkal kell eldobni, lehetőleg a visszazárható tasakjában. Ne húzza le a Nuv*Ring-et a toalettben!

Milyen időközönként kell cserélni a hüvelygyűrűt?

 1. A behelyezés napjától kezdve a hüvelygyűrűnek 3 egymást követő héten át, megszakítás nélkül a hüvelyben kell maradnia.
 2. 3 hét után eltávolítja a gyűrűt a hétnek ugyanazon a napján, megközelítőleg ugyanabban az órában, amikor behelyezte. Például ha a Nuv*Ring-et egy szerdai napon este 10 óra körül tette be, akkor 3 héttel később, szerdán, szintén este 10 óra körül kell kivennie.
 3. Eltávolítás után 1 hétig nem használ gyűrűt. Ennek a hétnek a folyamán hüvelyi vérzésnek kell jelentkeznie (ún. megvonásos vérzés). Általában ez a Nuv*Ring eltávolítása után 2-3 nappal kezdődik.
 4. A következő gyűrűt kezdje pontosan az 1 hetes szünet után (megint csak ugyanazon a napon, ugyanabban az órában) használni, akkor is, ha tart még a vérzés.
 5. Ha az új gyűrű 3 órát meghaladó késéssel kerül a hüvelybe, a fogamzásgátló hatékonyság csökkenhet. Ilyen esetben kövesse a "Ha elfelejtette alkalmazni az új gyűrűt a gyűrű-mentes időszak után" cím alatt található utasításokat!

Ha a fent leírtaknak megfelelően használja a Nuv*Ringet, akkor a megvonásos vérzés minden hónapban, nagyjából ugyanazon a napon fog jelentkezni.

Az első gyűrű felhelyezésének az ideje

Nem használt hormonális fogamzásgátlót az elmúlt hónapban

Természetes ciklusának 1. és 5. napja között, de legkésőbb az 5. napon helyezze be az első gyűrűt (az 1. napnak a menstruáció első napját tekintjük)! Például, ha a menstruációja egy pénteki napon kezdődik, helyezze be a gyűrűt legkésőbb a következő kedden! Ha a NuvaRing használat első 7 napjában közösülésre kerül sor, ne felejtsen el óvszert is használni! Ezt a tanácsot csak az első gyűrű használatakor kell követnie.

Kombinált fogamzásgátló tablettát használt az elmúlt hónapban

Kezdje használni a Nuv*Ring-et legkésőbb a korábban szedett tabletta tabletta-mentes szünete utáni első napon! Ha a tabletta csomagja inaktív tablettákat is tartalmaz, kezdje a Nuv*Ring-et legkésőbb az utolsó inaktív tabletta utáni napon! Ha nem biztos benne, hogy melyik ez a tabletta, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét!

Csak progeszteront tartalmazó tablettát szedett az elmúlt hónapban

Bármelyik napon abbahagyhatja a tabletta szedését és másnap ugyanabban az időben elkezdheti használni a Nuv*Ring-et. De ne felejtsen el kiegészítő védekezésről (pl. óvszerről) gondoskodni a gyűrűhasználat első 7 napján!

Injekciós vagy beültetett (implantált) készítményt használt az elmúlt hónapban

Akkor kezdje használni a NuvaRing-et, amikor a következő injekció esedékes lenne, vagy amikor az implantátumot eltávolítják! De ne felejtsen el kiegészítő védekezésről (pl. óvszerről) gondoskodni a gyűrűhasználat első 7 napján!

Szülés után

Ha mostanában szült, és nem szoptat, akkor használhat Nuv*Ring-et. Szoptatás mellett azonban nem használható!

Ha a Nuv*Ring véletlenül kikerül a hüvelyből

A NuvaRing véletlenül kikerülhet a hüvelyből, pl. ha nem megfelelően volt betéve, vagy tampon eltávolításakor, erős bélmozgás kapcsán, vagy erőlködéskor. Akkor is előfordulhat, ha például székrekedése vagy prolapszusa (előreesés) van. Ha a gyűrű kikerült, öblítse le hideg vagy langyos (de nem forró) vízzel és helyezze vissza!

Ha a gyűrű átmenetileg a hüvelyen kívül volt

A Nuv*Ring hormonokat bocsát ki magából lassan, hogy a terhességet megelőzze. Ha a gyűrű több mint 3 óráig a hüvelyen kívül volt, akkor túl hosszú ideig nem volt hormonkibocsátás és a gyűrű fogamzásgátló hatékonysága csökkenhet. Ezért ne legyen a gyűrű 3 órát meghaladó ideig a hüvelyen kívül 24 óra leforgása alatt!

 • Ha 3 óránál rövidebb ideig van a gyűrű a hüvelyen kívül, a fogamzásgátló hatékonyság nem csökken. Amint lehet, célszerű visszahelyezni a gyűrűt, de legkésőbb 3 órán belül.
 • Ha 3 óránál hosszabb ideig van a gyűrű a hüvelyen kívül, a fogamzásgátló hatékonyság csökkenhet. Helyezze vissza a gyűrűt a hüvelybe, amint észreveszi, és hagyja a helyén megszakítás nélkül 7 napig! Használjon óvszert, ha közösülésre kerül sor ez alatt a 7 nap alatt!

Ha a 3. hétre esik, hogy a gyűrű több mint 3 óráig a hüvelyen kívül volt, ez azt jelenti, hogy összességében 3 hétnél tovább fogja használni a gyűrűt. Ha ez a helyzet, akkor a 7 nap elteltével eltávolíthatja a gyűrűt és megkezdheti a szokásos egyhetes gyűrű-mentes időszakot.

Ha a gyűrű a gyűrűhasználat első hetében volt 3 órát meghaladó ideig a hüvelyen kívül és a megelőző héten közösülésre került sor, fennáll a terhesség veszélye. Keresse fel orvosát haladéktalanul!

Ha elfelejtette alkalmazni a gyűrűt a gyűrűmentes időszak után

A gyűrű-mentes időszak 7 napnál hosszabb lett. Amint észleli, helyezzen új gyűrűt a hüvelyébe! Használjon kiegészítő fogamzásgátló módszert (pl. óvszert), ha a következő 7 napban közösül! Ha a gyűrű-mentes időszakban került sor közösülésre, előfordulhat, hogy teherbe esett. Ebben az esetben keresse fel orvosát haladéktalanul! Minél hosszabb a gyűrű-mentes időszak, annál nagyobb a teherbeesés esélye.

Ha elfelejtette eltávolítani a gyűrűt

Ha a gyűrű 3 hétnél tovább, de legfeljebb 4 hétig marad a hüvelyben, a fogamzásgátló hatékonyság nem csökken. Kezdje meg a szokásos egyhetes gyűrű-mentes időszakot, majd helyezzen be új gyűrűt!

Ha több mint 4 hétig bent felejtette a gyűrűt, a fogamzásgátló hatékonyság csökkenhetett és fennáll az esélye, hogy teherbe esett. Keresse fel orvosát, mielőtt új gyűrűt venne elő!

Ha kimaradt egy menstruáció

Az utasításoknak megfelelően használta a gyűrűt. Ha kimarad egy menstruáció és az utasításoknak megfelelően használta a Nuv*Ringet és nem használt más gyógyszert, akkor nagyon kicsi a valószínűsége, hogy teherbe esett. Folytassa a Nuv*Ring használatát a szokásos módon! Mindamellett, ha kétszer egymás után kimarad a menstruáció, mégis terhes lehet. Közölje orvosával haladéktalanul! Ne kezdje használni a következő Nuv*Ringet, amíg orvosa ki nem zárta a terhességet!

Ha az utasításoktól eltérően használta a Nuv*Ringet. Ha kimaradt egy menstruáció és az utasításoktól eltérően használta a Nuv*Ringet, és az első normális gyűrű-mentes időszakban sem jön meg a várt vérzés, lehet, hogy teherbe esett. Keresse fel orvosát, mielőtt a következő Nuv*Ringet elkezdené használni!

Ha szeretné tartósan megváltoztatni menstruációja kezdő napját

Ha a megadottak szerint használja a Nuv*Ringet, minden 4. héten nagyjából ugyanazon a napon fog menstruálni. Megváltoztathatja menstruációja első napját, ha lerövidíti a két gyűrű közötti időt. Azaz, nem 7 nap után kezdi az új gyűrűt, hanem hamarabb. Például, ha a menstruációja péntekenként kezdődik és szeretné, ha keddenként kezdődne (3 nappal korábban), akkor az új gyűrűt ezúttal 3 nappal korábban kell behelyeznie, mint ahogy egyébként tenné. Így a következő menstruációja szintén más napon fog kezdődni, jelen esetben 3 nappal korábban. Ha nagyon lerövidíti a gyűrű-mentes időszakot (pl. 3 nap vagy kevesebb), lehet, hogy nem lesz ezalatt vérzése. Előfordulhat, hogy a következő gyűrű használata közben pecsételő vagy áttöréses vérzés jelentkezik. A gyűrű-mentes időszak soha ne legyen 7 napnál hosszabb; csak rövidíteni szabad, nyújtani nem!

Ha késleltetni akarja a menstruációt

Késleltetheti a menstruációját, ha a gyűrű eltávolítása után, a gyűrű-mentes időszak kihagyásával mindjárt behelyezi a következő gyűrűt, amit utána akár 3 hétig is bent hagyhat. Az új gyűrű használata közben pecsételő vagy áttöréses vérzést tapasztalhat. Amikor szeretné, hogy menstruációja kezdődjön, egyszerűen csak távolítsa el a gyűrűt! Az új gyűrűt a szokásos egyhetes gyűrű-mentes időszak után kezdheti használni.

Ha váratlan vérzése van

A Nuv*Ring használata során előfordulhat néhány nőnél, hogy két menstruáció között váratlan hüvelyi (pecsételő vagy áttöréses) vérzést tapasztal. Lehet, hogy egészségügyi betétet kell használnia. Ilyen esetben hagyja a gyűrűt a hüvelyben és használja tovább úgy, mint normálisan! Ha a szabálytalan vérzés folytatódik, erősödik vagy ismétlődik, mondja el orvosának!

Az hüvelygyűrű megszakításakor jelentkező hatások

A Nuv*Ring használatát bármikor abbahagyhatja. Ha nem akar teherbe esni, kérdezze meg orvosát a születésszabályozás egyéb módjairól!

Ha azért hagyja abba a Nuv*Ring használatát, mert teherbe akar esni, általánosan ajánlott megvárni egy normális vérzést, mielőtt a fogamzás megtörténne. Ez segít kiszámolni, mikorra várható a baba. 


Bejelentkezés:

+36 1 456 78 99


Rendelő

Bp. VII. kerület
Madách Imre út 11.

(kapucsengő: 13)

weboldal

Bejelentkezés

Online bejelentkezéshez kattintson ide

telefonszám:

+36 1 456 78 99

(munkanapokon: 08-20 óráig)