Előző

Bemutatjuk a Szülőszobát

Látogassa meg otthonos Szülőszobánkat a II. számú Női Klinikán! Tegyen egy "virtuális" sétát fényképek és egy rövid videó segítségével a felújított Szülőszobánkban. Ismerkedjen meg a szülés helyszínével, hogy könnyebben felkészülhessen A Nagy Napra! tovább »

Ha nem jön a baba...

Szerencsére manapság igen ritka az, hogy egy párnak nem születhet saját gyermeke! Mégis gyakori, hogy a szülés boldog pillanata sokat várat magára! Amennyiben Ön is így érez, ideje, hogy felkeressen. tovább »
photo

HPV szűrés és védőoltás

Csak néhány éve lett közismert, hogy a méhnyakrákot szinte kivétel nélkül minden esetben a Humán Papilloma Vírus (HPV) okozza. A HPV ráadásul ma az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó, így minden 4-5. nőnél előfordul. Igazán hasznossá vált ennek a vírusnak a szürése illetve a HPV -elleni védőoltás bevezetése. tovább »

Hüvelyi folyásom van. Ez normális?

A panasz háttérében nem minden esetben áll betegség, hiszen mint másban, ebben is nagy egyéni variációk lehetnek. Azonban a női test gyakran jelzi, ha probléma lép fel a működése kapcsán, és ez megjelenhet hüvelyi folyás képében is. Hogy milyen esetekben célszerű nőgyógyászhoz fordulni? tovább »

Mikor eshetek teherbe? Termékeny napok kiszámítása

Azoknak, akik gyermeket szeretnének, illetve azoknak, akik egyelőre nem kívánnak teherbe esni, hasznos a termékeny napok kiszámítása. Akár a fiú vagy a lánygyermek valószínűségét is növelheti! Csak adja meg az utolsó menses első napját és a menstruációs ciklus hosszát… tovább »
photo

Modern fogamzásgátlás

Manapság újabb és újabb fogamzásgátlási módszerek, modernebb készítmények szolgálják a nőket, hogy szabadon élhessék életüket. Az utóbbi években az alacsonyabb hormontartalmú illetve az új mechanizmusú készítmények nyertek teret, ezeket hasonlítjuk itt össze. tovább »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6
Következő

NŐi panaszok

Kismamáknak

Szűrővizsgálatok

Kóros citológia

P2 P3 P4 P5 ASCUS ASC-H LSIL HPV

HSIL CIN I. CIN II. CIN III.

Figyelem: újdonság a kóros rákszűrési eredmények kezelésére: bővebben itt!

citológia

A nőgyógyászati vizsgálat szerves része a méhnyakrák szűrése, más néven a citológiai és a kolposzkópos vizsgálat.

Részletesen a nőgyógyászati vizsgálat menetéről és bővebben a nőgyógyászati rákszűrésről

A rákszűrés során levett sejtek mikroszkópos vizsgálata, melyet citopatológus szakemberek végeznek, akár néhány napot is igénybe vehet. A leletezés szigorú nemzetközi szabványnak megfelelően zajlik, hogy a tévedés kizárható legyen.

A leletek magyarázata:

Régebben a Papanicolau-féle (görög orvos) beosztást használtuk, a páciensek is általában ez alapján jegyzik meg leletüket. Újabban a Bethesda-rendszert alkalmazzuk, amely a páciensek számára bonyolultabb, de az alábbiak szerint értelmezhető:

A lelet eredménye lehet:

I. Negatív                               II. Egyéb elváltozás                                 III. Kóros

 

I. Negatív: kontroll egy év múlva javasolt, igazolt HPV esetén fél év múlva. A lelet mellé nem küldünk magyarázó szöveget.

II. Egyéb elváltozás: nem kóros lelet, azonban enyhe jelek gyulladásra, azt követő regenerációs folyamatokra, esetleg hormonhiányra utalnak. Kontroll egy év múlva javasolt, de igazolt HPV esetén fél év múlva. A gyulladás sok esetben kezelést sem igényel, de panaszok vagy terhesség esetén terápia indokolt. Ha szükséges, erről külön értesítjük pácienseinket.

III. Kóros lelet: a sejtek többnyire még csak rákmegelőző állapotban vannak, de ilyen jelölés alatt találhatók az igazoltan daganatos sejtek is. Mindenképpen konzultáció, kezelés és kontroll javasolt. Legtöbbször HPV szűrés is indokolt, hogy a rákszűrés eredményét alátámassza. Igazoltan kóros sejtek okaként legtöbbször a HPV is igazolható. Az esetek többségében érdemes néhány hónapot várni, hogy az immunrendszer regenerálja a sejteket és így a műtét sokszor elkerülhető. Ha bizonyosan súlyosbodó rákmegelőző állapotot vagy daganatos sejteket mutatnak ki, mielőbb műtét szükséges.

ASC - kóros laphámsejtek
    ASC-US - bizonytalanul megítélhető kóros laphámsejtek - HPV szűrés és kontroll
    ASC-H - nem egyértelműen megítélhető, de a súlyos laphám elváltozás nem                                 zárható ki, többnyire műtét javasolt
SIL - laphámbeli elváltozások
    LSIL  CIN I. - enyhén atípusos sejtek, CIN I.-nek megfelelő sejteltérések -                              HPV szűrés és kontroll
    HSIL - súlyosan atípusos sejtek, CIN II. - CIN III.-nak megfelelő sejteltérések -                        műtét javasolt
AGC - kóros mirigyhámsejtek
    AGC-NOS - bizonytalanul megítélhető kóros mirigyhámsejtek - kontroll
    AGC-FN - nem egyértelműen megítélhető, de a mirigyrák lehetőségét felvető sejteltérés - műtét javasolt
AIS - hámbeli mirigyrák - műtét javasolt

Kóros citológia miatti műtétekről bővebben itt olvashat

Lásd a folyamatábrát:

Az új beosztás, a Bethesda-rendszer szerinti teendők az Egészségügyi Minisztérium jelenleg érvényes protokollja alapján:

(egyéb tényezők befolyásolhatják!)

 

A Papanicolau szerinti beosztás már elavult, de nagyjából az alábbiakat jelenti:

P0 – Ismétlés szükséges, mert valamilyen okból nem lehet korrekt leletet adni, pl. kevés sejt miatt

P1 – Negatív lelet. Évente javasolt a szűrés. Ismert HPV esetén félévente szűrés.

P2 – Alapvetően nem kóros lelet. De: A normál sejtek mellett fehérvérsejtek, baktériumok, gomba, regenerációs folyamat nyomai vagy HPV vírus által károsított sejtek is előfordulhatnak ezen kenetekben. HPV gyanú esetén a HPV kimutatása (HPV tipizálás) javasolt. Egyéb esetben kezelés csak panaszok esetén szükséges. Évente javasolt a szűrés. Ismert HPV esetén félévente indokolt.

P3 – Kóros lelet. A vizsgálat ismétlése javasolt, emellett HPV szűrés is indokolt. Egy P3-as lelet még önmagában nem indokol műtétet, de szoros megfigyelést és kontrollt igen! Amennyiben az eltérés ismételten fennáll, vagy egyéb kóros eltérés is igazolódik, műtét jön szóba.

P4 – Kóros lelet. Kontroll vizsgálat és HPV szűrés indokolt. Konizációs műtét szükséges! 

P5 – Egyértelmű méhnyakrákos sejtek a kenetben! Műtét szükséges! Bővebben a méhnyakrákról


Bejelentkezés:

+36 1 456 78 99


 

Rendelő

Bp. VII. kerület
Madách Imre út 11.

(kapucsengő: 13)

weboldal

Bejelentkezés

Online bejelentkezéshez kattintson ide

telefonszám:

+36 1 456 78 99

(munkanapokon: 08-20 óráig)