Előző

Bemutatjuk a Szülőszobát

Látogassa meg otthonos Szülőszobánkat a II. számú Női Klinikán! Tegyen egy "virtuális" sétát fényképek és egy rövid videó segítségével a felújított Szülőszobánkban. Ismerkedjen meg a szülés helyszínével, hogy könnyebben felkészülhessen A Nagy Napra! tovább »

Ha nem jön a baba...

Szerencsére manapság igen ritka az, hogy egy párnak nem születhet saját gyermeke! Mégis gyakori, hogy a szülés boldog pillanata sokat várat magára! Amennyiben Ön is így érez, ideje, hogy felkeressen. tovább »
photo

HPV szűrés és védőoltás

Csak néhány éve lett közismert, hogy a méhnyakrákot szinte kivétel nélkül minden esetben a Humán Papilloma Vírus (HPV) okozza. A HPV ráadásul ma az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó, így minden 4-5. nőnél előfordul. Igazán hasznossá vált ennek a vírusnak a szürése illetve a HPV -elleni védőoltás bevezetése. tovább »

Hüvelyi folyásom van. Ez normális?

A panasz háttérében nem minden esetben áll betegség, hiszen mint másban, ebben is nagy egyéni variációk lehetnek. Azonban a női test gyakran jelzi, ha probléma lép fel a működése kapcsán, és ez megjelenhet hüvelyi folyás képében is. Hogy milyen esetekben célszerű nőgyógyászhoz fordulni? tovább »

Mikor eshetek teherbe? Termékeny napok kiszámítása

Azoknak, akik gyermeket szeretnének, illetve azoknak, akik egyelőre nem kívánnak teherbe esni, hasznos a termékeny napok kiszámítása. Akár a fiú vagy a lánygyermek valószínűségét is növelheti! Csak adja meg az utolsó menses első napját és a menstruációs ciklus hosszát… tovább »
photo

Modern fogamzásgátlás

Manapság újabb és újabb fogamzásgátlási módszerek, modernebb készítmények szolgálják a nőket, hogy szabadon élhessék életüket. Az utóbbi években az alacsonyabb hormontartalmú illetve az új mechanizmusú készítmények nyertek teret, ezeket hasonlítjuk itt össze. tovább »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6
Következő

NŐi panaszok

Kismamáknak

Szűrővizsgálatok

Mióma

A mióma a méh izomszövetének jóindulatú daganata. Időnként egy nagyobb, máskor több kisebb göbből is állhat. A kötőszövetből és az izomból álló mióma csomók mérete a gombostűfej nagyságtól a dinnye nagyságig terjedhet. A kisméretű, panaszokat nem okozó miómával sok teendő nincsen, kezelni nem feltétlenül szükséges.

A mióma hormonfüggő betegség, ezért a fogamzóképes korban alakul ki, gyakran a 25-30. életév után, s az egyik leggyakoribb nőgyógyászati megbetegedésnek számít.

miómaElhelyezkedését illetően megkülönböztetünk a méh ürege felé terjeszkedő, magában a méh izomzatában, vagy a méh külső felszíne felé kialakuló miómákat. A miómás betegek panaszai a miómák elhelyezkedése szerint változnak: fájdalom, vérzészavarok, meddőség, folyás, nyomásérzet – főleg a hólyagon vagy a bélen – szövődményes terhesség, problematikus szülés stb.

A mióma képződésre hajlamosító tényezők ma még nem ismertek, de az valószínűsíthető, hogy kialakulásában a hormonok is közrejátszanak. ösztrogén kezelés hatására a mióma általában megnő ugyanúgy, mint a terhesség alatt.

A mióma nem mindig okoz panaszokat. Mielőbbi felfedezéséhez célszerű a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálat. A mióma pontos mérete és elhelyezkedése nőgyógyászati ultrahang vizsgálattal határozható meg. A kis, tüneteket nem okozó miómát rendszeresen ellenőrizni kell. A mióma azonban előidézhet alhasi fájdalmat, vérzészavart és bővebb folyást is. A megnagyobbodott mióma nyomja a húgyhólyagot és vizelési ingert, húgyúti fertőzést vagy akár meddőséget idézhet elő. Bővebben a meddőségről »

A panaszok súlyossága és a beteg életkora dönti el, hogy a miómát gyógyszeresen vagy hormonálisan kezelik ill. műtéti úton eltávolítják.

A miómát gyógyító sebészeti eljárások lehetnek konzervatív vagy gyökeres műtétek. A műtéti beavatkozás hüvelyen keresztül vagy hasmetszéssel hajtható végre, esetleg az egész méh eltávolítása is szükségessé válhat. Bővebben a műtéti megoldásokról »

Az 50 éves kor körül beköszöntő menopauza után a mióma visszafejlődhet. Ennek ellenére az utolsó havivérzés után továbbra is szükséges a rendszeres nőgyógyászati vizsgálat. A mióma nőgyógyászati vizsgálattal állapítható meg. Esetlegesen laparoszkópia – hasfalon keresztüli hasüregi tükrözés – is szükségessé válhat.

Ismeretlen eredetű kismedencei fájdalom, ill. kitapintható csomó, duzzanat érzékelése esetén feltétlenül nőgyógyászhoz kell fordulni. Hólyag- vagy bélpanaszok, megváltozott vagy rendszertelen menstruáció esetén szintén haladéktalan orvosi vizsgálatra van szükség. Mi lehet még az alhasi fájdalom oka?


Bejelentkezés:

+36 1 456 78 99


Rendelő

Bp. VII. kerület
Madách Imre út 11.

(kapucsengő: 13)

weboldal

Bejelentkezés

Online bejelentkezéshez kattintson ide

telefonszám:

+36 1 456 78 99

(munkanapokon: 08-20 óráig)