Előző

Bemutatjuk a Szülőszobát

Látogassa meg otthonos Szülőszobánkat a II. számú Női Klinikán! Tegyen egy "virtuális" sétát fényképek és egy rövid videó segítségével a felújított Szülőszobánkban. Ismerkedjen meg a szülés helyszínével, hogy könnyebben felkészülhessen A Nagy Napra! tovább »

Ha nem jön a baba...

Szerencsére manapság igen ritka az, hogy egy párnak nem születhet saját gyermeke! Mégis gyakori, hogy a szülés boldog pillanata sokat várat magára! Amennyiben Ön is így érez, ideje, hogy felkeressen. tovább »
photo

HPV szűrés és védőoltás

Csak néhány éve lett közismert, hogy a méhnyakrákot szinte kivétel nélkül minden esetben a Humán Papilloma Vírus (HPV) okozza. A HPV ráadásul ma az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó, így minden 4-5. nőnél előfordul. Igazán hasznossá vált ennek a vírusnak a szürése illetve a HPV -elleni védőoltás bevezetése. tovább »

Hüvelyi folyásom van. Ez normális?

A panasz háttérében nem minden esetben áll betegség, hiszen mint másban, ebben is nagy egyéni variációk lehetnek. Azonban a női test gyakran jelzi, ha probléma lép fel a működése kapcsán, és ez megjelenhet hüvelyi folyás képében is. Hogy milyen esetekben célszerű nőgyógyászhoz fordulni? tovább »

Mikor eshetek teherbe? Termékeny napok kiszámítása

Azoknak, akik gyermeket szeretnének, illetve azoknak, akik egyelőre nem kívánnak teherbe esni, hasznos a termékeny napok kiszámítása. Akár a fiú vagy a lánygyermek valószínűségét is növelheti! Csak adja meg az utolsó menses első napját és a menstruációs ciklus hosszát… tovább »
photo

Modern fogamzásgátlás

Manapság újabb és újabb fogamzásgátlási módszerek, modernebb készítmények szolgálják a nőket, hogy szabadon élhessék életüket. Az utóbbi években az alacsonyabb hormontartalmú illetve az új mechanizmusú készítmények nyertek teret, ezeket hasonlítjuk itt össze. tovább »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6
Következő

NŐi panaszok

Kismamáknak

Szűrővizsgálatok

Esemény utáni fogamzásgátlás

esemény utáni fogamzásgátlásHa az aktus előtt elfelejtődik a védekezés, még nincs minden veszve!  Az úgynevezett esemény utáni fogamzásgátlásra az együttlét után 3 napon belül van lehetőség!

A fogamzásgátlásnak ez a módja közel sem annyira biztonságos, mint a normál fogamzásgátló tabletta vagy a spirál, de végső megoldásként érdemes fejben tartani. Nevezik sürgősségi fogamzásgátlásnak is, mert a tablettát 3 napon belül be kell venni a hatás eléréséhez. 3 nap hosszú idő, sürgősség tehát nincsen a dologban, a lényeg, hogy 72 órán belül bejusson a hatóanyag a szervezetbe. Nem kell tehát az éjszakai ügyeletet emiatt zaklatni, mert bőven van idő.

Azokban az esetekben javasolt, ahol biztosan nem történt védekezés vagy a védekezés bizonytalan volt. Például ha megszakításos közösülést alkalmaztak, lecsúszott vagy kiszakadt az gumióvszer, nincsen garancia, hogy nem történik megtermékenyítés. Ilyenkor gondolni kell az utólagos fogamzásgátlásra!

Az esemény utáni tabletta hormontartalma évek óta változatlanul magas, tehát nem felel meg a modern fogamzásgátlás feltételeinek, de a célja inkább a maximális biztonság. Egy rendszeresen szedett modern hormonális fogamzásgátló tabletta kisebb megterhelést jelenthet a szervezetnek, mint az esemény utáni tabletta, tehát utóbbi módszert csak kivételes esetben, legfeljebb félévente egy alkalommal lehet alkalmazni.

Az esemény utáni tabletta felírásához nem szükséges nőgyógyászati vizsgálat, csak tudni kell az utolsó menstruáció első napját és ez nem lehet egy hónapon túl, mert ilyenkor a receptírás előtt ki kell zárni egy friss terhesteszttel a terhességet. Tudniillik, aki hajlamos rá, az, az előző ciklusban is elfelejtkezhetett a védekezésről és ilyenkor már létrejöhetett terhesség, amit a tablettával nem szabad veszélyeztetni.

A 72 órát komolyan kell venni, mert későbbi időpontban a tabletta hatástalan, sőt bevételével egy esetegesen már kialakult terhességnek árthatunk! 72 óra eltelte után tehát a tabletta bevétele tilos! Ilyenkor várni kell a menstruációra és ha nem jön meg a várt időpontban vagy legalább egy hónapon belül, akkor annak függvényében kell terhestesztet csinálni. 

A tabletta bevétele befolyásolhatja a menstruáció idejét, de legtöbbször akkor jön meg, amikorra eredetileg is vártuk. A tabletta nem abortuszt csinál, hanem meggátolja a peteérést és a beágyazódást! Nem kell tehát minden esetben azonnali vérzésre számítani, de a ciklust a hormontartalma miatt a készítmény felboríthatja, ilyenkor akár szabálytalan vagy elhúzódó vérzés is jelentkezhet.

Több készítmény létezik, melyeknek összhormon tartalma közel azonos. Az egyetlen tablettát tartalmazó készítmény azért praktikus, mert el sem lehet rontani a beszedését. Egyetlen tabletta és kész!

Ha a vérzés a várthoz képest nem jönne meg, friss terhesteszttel kell a nőgyógyászt felkeresni, mert az esemény utáni tabletta sem nyújt 100%-os védettséget. Ha ön nem védekezett vagy bizonytalan volt a védekezés módja gondoljon az utólagos fogamzásgátlás lehetőségére!  


Receptkérés:

recept@madach11.hu

vagy

+36 1 456 78 99


Rendelő

Bp. VII. kerület
Madách Imre út 11.

(kapucsengő: 13)

weboldal

Bejelentkezés

Online bejelentkezéshez kattintson ide

telefonszám:

+36 1 456 78 99

(munkanapokon: 08-20 óráig)