Előző

Bemutatjuk a Szülőszobát

Látogassa meg otthonos Szülőszobánkat a II. számú Női Klinikán! Tegyen egy "virtuális" sétát fényképek és egy rövid videó segítségével a felújított Szülőszobánkban. Ismerkedjen meg a szülés helyszínével, hogy könnyebben felkészülhessen A Nagy Napra! tovább »

Ha nem jön a baba...

Szerencsére manapság igen ritka az, hogy egy párnak nem születhet saját gyermeke! Mégis gyakori, hogy a szülés boldog pillanata sokat várat magára! Amennyiben Ön is így érez, ideje, hogy felkeressen. tovább »
photo

HPV szűrés és védőoltás

Csak néhány éve lett közismert, hogy a méhnyakrákot szinte kivétel nélkül minden esetben a Humán Papilloma Vírus (HPV) okozza. A HPV ráadásul ma az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó, így minden 4-5. nőnél előfordul. Igazán hasznossá vált ennek a vírusnak a szürése illetve a HPV -elleni védőoltás bevezetése. tovább »

Hüvelyi folyásom van. Ez normális?

A panasz háttérében nem minden esetben áll betegség, hiszen mint másban, ebben is nagy egyéni variációk lehetnek. Azonban a női test gyakran jelzi, ha probléma lép fel a működése kapcsán, és ez megjelenhet hüvelyi folyás képében is. Hogy milyen esetekben célszerű nőgyógyászhoz fordulni? tovább »

Mikor eshetek teherbe? Termékeny napok kiszámítása

Azoknak, akik gyermeket szeretnének, illetve azoknak, akik egyelőre nem kívánnak teherbe esni, hasznos a termékeny napok kiszámítása. Akár a fiú vagy a lánygyermek valószínűségét is növelheti! Csak adja meg az utolsó menses első napját és a menstruációs ciklus hosszát… tovább »
photo

Modern fogamzásgátlás

Manapság újabb és újabb fogamzásgátlási módszerek, modernebb készítmények szolgálják a nőket, hogy szabadon élhessék életüket. Az utóbbi években az alacsonyabb hormontartalmú illetve az új mechanizmusú készítmények nyertek teret, ezeket hasonlítjuk itt össze. tovább »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6
Következő

NŐi panaszok

Kismamáknak

Szűrővizsgálatok

Méheltávolítás – Hiszterektómia

Ha szükséges, akkor több módszer is létezik a méh eltávolítására. A javasolt műtéttípus csak egyénre szabottan választható meg, a döntésben sok tényező játszik szerepet. Lényeges az életkor, a testalkat, a korábbi műtétek, az egyéb betegségek, a méh mérete, a műtétet indokoló betegség és panaszok, illetve számos egyéb tényező. Bővebben a női nemi szervekről

Teljes és részleges méheltávolítás

A műtét során meg kell különböztetnünk, amikor a teljes méhet, tehát a méhtestet és a méhnyakat is eltávolítjuk, attól a részleges méheltávolítástól, amikor a méhnyak a helyén marad, tehát csak a méhtestet vesszük ki. Ez utóbbit Chrobak-műtétnek hívják, ilyenkor fel kell világosítani a beteget, hogy menstruációja kis mértékben továbbra is megmaradhat, illetve a méhnyakrák szűrést ugyanúgy rendszeresen kell elvégeztetni, mint műtét nélkül. A részleges méheltávolítás előnye, hogy a hüvely nem rövidül meg illetve a méhnyak a hüvelyt továbbra is eredeti helyéhez rögzíti, ami a szexuális élethez kedvezőbb.

Teljes méheltávolítás

Részleges méheltávolítás

Hasi méheltávolítás

A hasmetszés, azaz laparotómia útján történő műtétek előnye a jó hozzáférhetőség, a rövid műtéti idő, illetve hogy a műtét során az egész hasüreget megvizsgálhatjuk. Hátránya a hasi seb, amely lehet vízszintes, ún. bikinimetszés és függőleges, köldökig érő metszés is, a körülményektől függően.

Hasi méheltávolítás hege

Hüvelyi méheltávolítás

A speciális nőgyógyászati műtét előnye, hogy nem marad látható heg, mert a bemetszés a hüvelyben történik és az itt ejtett nyíláson át távolítjuk el a méhet. Gyors a gyógyulás is. Hátránya, hogy a hasüreget nem tudjuk áttekinteni, részben vakon, csak tapintás alapján dolgozunk, illetve hogy korábbi hasi műtétek vagy nagyméretű méh esetén a műtét kivitelezése nehéz, időnként lehetetlen, de ez előre látható, ezért utóbbi esetekben egyéb módszert javasolunk. Ha a hasüreget is át akarjuk tekinteni, a petefészkeket biztonsággal akarjuk eltávolítani vagy a méh a hüvely felé nehezen mozdul, akkor a has felől kis lyukakon át, laparoszkópos technikával kombinálhatjuk a műtétet, ezt nevezzük laparoszkóppal asszisztált hüvelyi méheltávolításnak.

Laparoszkópos méheltávolítás

A hasi méheltávolítás speciális formája, ahol laparoszkópos technikával, a hasfalon ejtett apró lyukakon keresztül -tehát a hasfal felvágása nélkül- távolítjuk el a méhet. Előnye a kozmetikailag kisebb seb és hogy a kismedencei és a hasi szervek jól áttekinthetőek, hátránya, hogy a műtét tovább tart, mint a hasi műtét. Akár nagy méretű, miómás méhet is el lehet távolítani a kis lukakon úgy, hogy egy speciális műszerrel az eltávolítandó képletet feldaraboljuk és darabokban vesszük ki.

Petefészekeltávolítás

Ha a méhet kell eltávolítani annak betegsége miatt, akkor normál esetben a petefészkeket meg lehet tartani, hogy hormontermelésüket a változókorig megőrizzük. Ha a méheltávolítás a változókor után szükséges, akkor a petefészkek már nem működnek, hormontermelésük leállt, ezért érdemes mindkét petefészket eltávolíttatni, hogy a későbbiekben gócként ne szerepeljenek a szervezetben. Hiszen nem ritka, hogy akár a méheltávolítás után évekkel alakul ki petefészek ciszta, vagy esetleg petefészek daganat.

50 éves kor felett már több előnye származik a páciensnek a petefészek eltávolításából, mint megtartásából, 45 és 50 éves kor között felajánljuk lehetőségként, hogy ha a páciens ezt kifejezetten kéri, akkor a petefészkek is eltávolításra kerüljenek. Ilyenkor azonban fel kell világosítanunk őket, hogy ez a műtét után rövid időn belül menopauzához, illetve annak tüneteihez vezethet. Bővebben a menopauzáról

Ha 45 éves kor alatt kényszerülünk méheltávolításra és az nem daganatos betegség miatt történik, akkor a hormontermelésből származó előnyök miatt javasolt a petefészkek megtartása.

Kortól függetlenül, nőgyógyászati rosszindulatú daganatos betegségek esetén általában a petefészkek eltávolítása is szükséges, mivel a daganatok sokszor hormonérzékenyek, illetve a daganat a petefészkekbe adhat áttétet.


Bejelentkezés:

+36 1 456 78 99


Rendelő

Bp. VII. kerület
Madách Imre út 11.

(kapucsengő: 13)

weboldal

Bejelentkezés

Online bejelentkezéshez kattintson ide

telefonszám:

+36 1 456 78 99

(munkanapokon: 08-20 óráig)