Előző

Bemutatjuk a Szülőszobát

Látogassa meg otthonos Szülőszobánkat a II. számú Női Klinikán! Tegyen egy "virtuális" sétát fényképek és egy rövid videó segítségével a felújított Szülőszobánkban. Ismerkedjen meg a szülés helyszínével, hogy könnyebben felkészülhessen A Nagy Napra! tovább »

Ha nem jön a baba...

Szerencsére manapság igen ritka az, hogy egy párnak nem születhet saját gyermeke! Mégis gyakori, hogy a szülés boldog pillanata sokat várat magára! Amennyiben Ön is így érez, ideje, hogy felkeressen. tovább »
photo

HPV szűrés és védőoltás

Csak néhány éve lett közismert, hogy a méhnyakrákot szinte kivétel nélkül minden esetben a Humán Papilloma Vírus (HPV) okozza. A HPV ráadásul ma az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó, így minden 4-5. nőnél előfordul. Igazán hasznossá vált ennek a vírusnak a szürése illetve a HPV -elleni védőoltás bevezetése. tovább »

Hüvelyi folyásom van. Ez normális?

A panasz háttérében nem minden esetben áll betegség, hiszen mint másban, ebben is nagy egyéni variációk lehetnek. Azonban a női test gyakran jelzi, ha probléma lép fel a működése kapcsán, és ez megjelenhet hüvelyi folyás képében is. Hogy milyen esetekben célszerű nőgyógyászhoz fordulni? tovább »

Mikor eshetek teherbe? Termékeny napok kiszámítása

Azoknak, akik gyermeket szeretnének, illetve azoknak, akik egyelőre nem kívánnak teherbe esni, hasznos a termékeny napok kiszámítása. Akár a fiú vagy a lánygyermek valószínűségét is növelheti! Csak adja meg az utolsó menses első napját és a menstruációs ciklus hosszát… tovább »
photo

Modern fogamzásgátlás

Manapság újabb és újabb fogamzásgátlási módszerek, modernebb készítmények szolgálják a nőket, hogy szabadon élhessék életüket. Az utóbbi években az alacsonyabb hormontartalmú illetve az új mechanizmusú készítmények nyertek teret, ezeket hasonlítjuk itt össze. tovább »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6
Következő

NŐi panaszok

Kismamáknak

Szűrővizsgálatok

Spirál nem szült nőknek

Újdonság Magyarországon a hormontartalmú spirál kistestvére!

Mivel a spirált inkább már szülés utáni fogamzásgátlónak javasoltuk, igen nagy várakozás övezte az alacsony hormontartalmú és kisméretű méhen belüli eszköz bevezetését. Úgy tűnik, elérkezett ez a pillanat!

A spirálnál leírtak mind érvényesek az összes hormontartalmú spirálra is, de tudni kell, hogy az utóbbiak gesztagén hormont tartalmaznak, ezért további előnyös hatásaik vannak.

A hormontartalmú spirál a normál spirálhoz hasonlóan meggátolja a megtermékenyített petesejt beágyazódását a méh üregébe, de emellett gesztagén tartalma miatt hormonalisan is gátolja a méhnyálkahártya megvastagodását és így a teherbe esést. Mindezen összetett hatások eredőjeként még hatékonyabbá teszi a fogamzásgátlást. 

A nem szült nőknek kifejlesztett hormontartalmú spirál csupán 28 x 30 x 1.55 mm, azaz kisebb, mint három centiméter. Rugalmas műanyagból készült kis szerkezet, melynek anyagába hormonkészítményt építettek be, amelyet folyamatosan 3 éven át ad le. A hormon lassan szívódik fel és eloszlik a méh üregében, ahol kifejti a hatását. A hormon összetétele olyan, hogy a szoptatás alatt is lehet alkalmazni. Mivel a hatása nagyrészt helyi úton történik, kikerüli a májat, így nem terheli az egész szervezet hormonnal.

A nem szült nőknek kifejlesztett spirál hormontartalma miatt receptköteles. Ára 40 ezer Ft körül várható, patikánként eltérő lehet. A hormontartalmú méhen belüli fogamzásgátló módszer ugyan nem olcsó, de az előnyei tekintetében mindenképpen jó fogamzásgátlónak számít és hosszabb távon megtérülhet.

A hormontartalmú spirált egy üreges műanyag cső segítségével helyezzük föl a méhszájon át a méh üregébe, majd visszahúzzuk a csövet és a spirál ott marad a helyén. A felhelyezés általában nem jár különösebb fájdalommal, de van, aki menstruációs görcsként éli meg és néhány nőnek kellemetlenséget, enyhébb-erősebb fájdalmat okoz. A hormontartalmú spirál a felhelyezés után akár 3 évig bent maradhat a méhben, de ezt követően elveszíti hatékonyságát, ezért ezután cserélni kell.

A hormontartalmú spirál felhelyezése után pecsételő vérzés jelentkezhet, ha ez nem fokozódik, illetve ha a vérzés pirosasból barnássá válik, akkor  nincsen sürgős teendő. Hormontartalmú spirál mellett ez a vérzés kezdetben jellemző, de néhány hét-hónap alatt a vérzés általában megszűnik. Az első három hónapban azonban még a méhnyálkahártyára való hatását nem tudja teljesen kifejteni. Ezért az első három hónapban előfordulhat közti vérzés, ami akár olyan is lehet, hogy az egész három hónap alatt barnás-pirosas vérzés jelentkezik. Ez igen kellemetlen sokszor, ilyenkor nagyon fontos a páciens megnyugtatása, mert a három hónap letelte után a  méhnyálkahártya kellően elvékonyodik, így a gyógyszer teljesen kifejti hatását, és természetesen a menstruációs vérveszteség is lecsökken és megszűnik a barnás közti vérzés is. Bővebben a nőgyógyászati vérzészavarokról »

A hormontartalmú spirál helyzetét a felrakást követően nőgyógyászati ultrahanggal kell ellenőrizni. A spirálból műanyag zsinór nyúlik ki, amelynek segítségével ellenőrizni lehet, hogy nem lökődött-e ki a szerkezet. Ezt a jelzőszálat sem a nő, sem partnere nem szokta érezni.

A hormontartalmú spirált is csak szakorvosnak szabad kiszednie, ő ugyanis méhtükör segítségével óvatosan ki tudja húzni a zsineget. Ez rendszerint gyorsabb és kevésbé fájdalmas, mint a felhelyezés.

A gyógyszer elvileg szült nőknek javasolt. Azoknak, akik szültek és a fogamzásgátló tabletta szedésével nem akarnak bajlódni, illetve egy pár évig biztosan nem kezdenek újabb gyermekvállalásba. A készítményt lehet idősebb korban is használni, akár 40 év felett is akár a változókorban.

Természetesen a hormontartalmú spirál felhelyezését követően, ha bármikor meggondolja magát a páciens és gyermeket szeretne el lehet távolítani a készítményt, és a gyermekvállalásba bele lehet kezdeni, nem szükséges türelmi idő. A születendő gyermekre nem lesz hatással a hormontartalmú spirál korábbi jelenléte. Nemcsak szült nőknek lehet alkalmas a gyógyszer. Olyan esetekben, amikor a fogamzásgátló tabletta szedése ellenjavallt, vagy pedig a páciens nem tudja megszokni a rendszeres tablettaszedést, akkor kellő orvosi ellenőrzés mellett fel lehet helyezni hormontartalmú méhen belüli fogamzásgátlót is a nem kívánt terhesség elleni védelem céljából.

A gyógyszernek nemcsak fogamzásgátló hatása van. Mivel a méhben fejti ki hatását, tehát a méh üregében viszonylag nagy koncentrációban van a hormon. Így egyéb jótékony hatása lesz. A készítmény gátolja a miómák, a jóindulatú méhdaganatok kialakulásának kockázatát, de a kialakult miómák növekedését is megakadályozhatja, illetve a méretüket csökkentheti. A méhnyálkahártya elvékonyodása miatt pedig a változókori vérzés zavarokat akadályozza meg és természetesen a méhtestrák előfordulási arányát is csökkenti.

A hormontartalmú spirál felhelyezése negatív citológia birtokában a nőgyógyászati vizsgálat során kerül behelyezésre a menses 3-5. napja között vagy a szülés/császármetszés után 6 héttel a gyermekágyas szak végén. Azért ekkor, mert ilyenkor nyitva a méhszáj. Megjegyzem, hogy a Mirenát szoptatós anyák is használhatják, mert hormontartalma nem jut be a tejbe. Ez ugyanolyan biztonságos, mint a szoptatás mellett szedhető tabletta a gesztagén tartalmú mini tabletta. Bővebben a szoptatásról »

A hormontartalmú spirál előnyei a Normál spirálhoz képest

 • A spirálnál hatásosabban akadályozza meg a teherbe esést, és ha föltették, azonnali és folyamatos biztonságot jelent.
 • Nem kell megszakítani a szeretkezést a védekezéshez, illetve nem kell új eszközt beszerezni, legfeljebb 5 évenként.
 • Ha az árát összehasonlítjuk a naponta szedett tablettával, akkor kiszámíthatjuk, hogy több évre alkalmazva olcsóbb is lehet!
 • Nem befolyásolja az anyatej-kiválasztást, és nem borítja fel a természetes hormonháztartást, a későbbi fogamzó képességre sem ártalmas.
 • Változókori vérzési rendellenesség, mióma, vastag méhnyálkahártya esetén további jótékony hatása, hogy hormonálisan csökkenti a panaszok gyakoriságát. A méhnyálkahártyát nem engedi megvastagodni, így az elhúzódó, visszatérő vérzészavar és egyúttal a hormonfüggő méhtestrák kialakulása is gátolt. Nem káros az emlőkre, a petefészkekre és nem okoz hízást. 

A hormontartalmú spirál hátrányai megegyeznek a NORMÁL spirál hátrányaival

 • Egyetlen plusz, említésre méltó, hogy a felhelyezés után elhúzódó, de gyenge vérzés jelentkezhet, amely a méhnyálkahártya elvékonyodásáig tart.
 • Másrészről egyeseknél a menses teljesen elmaradozhat. Ennek semmiféle hátránya nincsen, de furcsa lehet
 • Súlyos szövődmények igen ritkán fordulnak elő a spirál használata miatt. De van rá példa, hogy vagy a behelyezésnél, vagy későbbi elmozdulás következtében sérül a méh, és ugyanúgy, mint bármely spirálnál, kezeletlen hüvelygyulladás esetén kismedencei fertőzés alakulhat ki. Ez időben kezelve megelőzhető.
 • Gyakrabban fordul elő méhen kívüli terhesség a spirált használó nőknél, ez gyakran végződik spontán vetéléssel. Ha kiderül a terhesség, a spirált vagy hurkot azonnal el kell távolítani.
 • Egyes férfiaknak kényelmetlen érzést okoz a spirál közösülés közben, bár ezen segíthet az orvos a zsineg megrövidítésével.
 • Előfordulhat kilökődés, ezért érdemes rendszeresen ellenőrizni a zsineget. Ha a szál felkunkorodna a méhnyakba, az orvosnak kell helyre tennie.

Most már Magyarországon a még nem szült nők között is ajánlott a hormontartalmú spirál, mint középhosszú távú fogamzásgátlási módszer. Mivel kettős védelmet ad, igen biztonságos megoldást is jelenthet.

+36 1 456 78 99

Rendelő

Bp. VII. kerület
Madách Imre út 11.

(kapucsengő: 13)

weboldal

Bejelentkezés

Online bejelentkezéshez kattintson ide

telefonszám:

+36 1 456 78 99

(munkanapokon: 08-20 óráig)