Előző

Bemutatjuk a Szülőszobát

Látogassa meg otthonos Szülőszobánkat a II. számú Női Klinikán! Tegyen egy "virtuális" sétát fényképek és egy rövid videó segítségével a felújított Szülőszobánkban. Ismerkedjen meg a szülés helyszínével, hogy könnyebben felkészülhessen A Nagy Napra! tovább »

Ha nem jön a baba...

Szerencsére manapság igen ritka az, hogy egy párnak nem születhet saját gyermeke! Mégis gyakori, hogy a szülés boldog pillanata sokat várat magára! Amennyiben Ön is így érez, ideje, hogy felkeressen. tovább »
photo

HPV szűrés és védőoltás

Csak néhány éve lett közismert, hogy a méhnyakrákot szinte kivétel nélkül minden esetben a Humán Papilloma Vírus (HPV) okozza. A HPV ráadásul ma az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó, így minden 4-5. nőnél előfordul. Igazán hasznossá vált ennek a vírusnak a szürése illetve a HPV -elleni védőoltás bevezetése. tovább »

Hüvelyi folyásom van. Ez normális?

A panasz háttérében nem minden esetben áll betegség, hiszen mint másban, ebben is nagy egyéni variációk lehetnek. Azonban a női test gyakran jelzi, ha probléma lép fel a működése kapcsán, és ez megjelenhet hüvelyi folyás képében is. Hogy milyen esetekben célszerű nőgyógyászhoz fordulni? tovább »

Mikor eshetek teherbe? Termékeny napok kiszámítása

Azoknak, akik gyermeket szeretnének, illetve azoknak, akik egyelőre nem kívánnak teherbe esni, hasznos a termékeny napok kiszámítása. Akár a fiú vagy a lánygyermek valószínűségét is növelheti! Csak adja meg az utolsó menses első napját és a menstruációs ciklus hosszát… tovább »
photo

Modern fogamzásgátlás

Manapság újabb és újabb fogamzásgátlási módszerek, modernebb készítmények szolgálják a nőket, hogy szabadon élhessék életüket. Az utóbbi években az alacsonyabb hormontartalmú illetve az új mechanizmusú készítmények nyertek teret, ezeket hasonlítjuk itt össze. tovább »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6
Következő

NŐi panaszok

Kismamáknak

Szűrővizsgálatok

Szeméremtest gyulladásai

A szeméremtest alatt a szeméremdomb, a csikló, a kisajkak, a nagyajkak, a gát és a hüvelybemenet környékét értjük. Érthető módon a szexuálisan terjedő betegségek okoznak itt leginkább tüneteket. Lássuk a gyakori eltéréseket!

Szemölcsök – Condylomák

A külső nemi szerveken leggyakrabban látott eltérések a szemölcsök, melyet a HPV vírus okoz. Ezt a fertőzést hasonló humán papillóma vírus okozza, mint a méhnyakrákot, de más típus. A kondilómákat okozó vírus nemi úton terjed, a védekezésben az óvszer az egyetlen lehetőség. A kondilómák kozmetikailag okoznak panaszt, ezért sokan kérik eltávolításukat.

A kondilómát többféle módon lehet kezelni vagy eltávolítani. Gyógyszeres kezelésében helyileg alkalmazott oldatok és kenőcsök, illetve szájon át szedhető immunerősítőké a szerep. Létezik szikével történő kimetszés, leégetés vagy lézerrel történő eltávolítás. A lényeg, hogy a gyakran előforduló méhnyak érintettséget ki kell zárni citológiai vizsgálattal. Bővebben a rákszűrésről »

Genitális herpesz

A szeméremtesti herpesz egy szexuálisan terjedő betegség, melyet a herpesz vírus 1-es és 2-es típusa okoz. A nemi herpeszt többnyire a HSV-2 okozza. A herpeszfertőzés sok esetben rejtve marad, mivel nem feltétlenül jár tünetekkel. A betegség elsődleges tünete a bőrön és a szeméremtájon észlelt hólyagok formájában jelentkezik. A hólyagok megrepedését követően apró fekélyek alakulnak ki, amelyek 2-4 hét alatt gyógyulnak első alkalommal..

Az első tüneteket követően hetekkel vagy akár hónapokkal típusosan újabb kiütések jelentkeznek, melyek általában rövidebb ideig tartanak és enyhébb panaszokat okoznak. Bár a fertőzés a szervezetben maradhat határozatlan ideig, az évek során a kiújulás gyakorisága csökken.  A HSV-2 herpesz világszerte elterjedt, 6 emberből egy hordozza a 14-49 éves korosztályban. Nőkben előfordulása gyakoribb, akár 20%-ot is elérhet, mert férfiakról nőkre könnyebben fertőz.

A vírus főként a bőrhólyagokból fertőz, de két fellángolás közti tünetmentes szakban is átterjedhet. A fertőzés alapjában véve szexuális aktus során terjed. A HSV-1 típus is okozhat szeméremtáji fertőzést, de inkább ajakherpeszt okoz. A nemi szervekre orális közösülés útján terjedhet.

A herpesz tünetmentes lehet, így a fertőzött esetleg nem is tud fertőzöttségéről. Az első tünetek a fertőzés után két héten belül megjelennek, a kiütések 2-4 héten belül gyógyulnak. A kiütéseket influenzaszerű (láz, nyirokcsomó megnagyobbodás) jelek kísérhetik. Az első évben 4-5 alkalommal kiújulhatnak a bőrkiütések, de ezek gyakorisága az évek során csökken.

A herpesz szövődményei az immunrendszer gyengesége és terhesség alatt történő fertőzés esetén lehetnek súlyosak, akár végzetes kimenetelűek  is. Ezért fontos, hogy ezen nők megelőzzék a fertőzést, illetve a tünetek észlelésekor haladéktalanul jelentkezzenek. A terhesség harmadik trimeszterében súlyosabb fertőzést okozhatnak és ilyenkor császármetszést kell végezni.

A tünetek és a bőrjelenségek alapján igen könnyű a herpesz felismerése, rejtett esetekben speciális vizsgálatok segíthetnek a gyanú megerősítésében vagy kizárásában. 

A felismert esetek kezelése vírusellenes szerekkel felgyorsítja a gyógyulást, ritkábbá teszi a kiütéseket. Az óvszer használata megnehezíti a herpesz terjedését, ezért a megelőzés első számú eszköze.

Bartholin-ciszta vagy tályog

A Bartholin-mirigy a kisajkakban elhelyezkedő mirigy, melynek váladéka a hüvely síkosságához járul hozzá. Ha a mirigy begyullad vagy kivezető nyílása eltömítődik, a mirigy folyadéktartalmú hólyaggá, azaz cisztává alakul át. Csak idő kérdése és az itt pangó váladék felülfertőződésével tályog, azaz gennyet tartalmazó abszcesszus alakul ki, amely megnő, fájdalmasan feszít és lázat is okozhat. A tályog akár spontán megnyílhat, ilyenkor gennyes bennéke kiürül, ez átmeneti megkönnyebbülés jelent, de a panaszok hamar kiújulhatnak. A panaszokat okozó Bartholin-ciszta teljes eltávolítása lehet indokolt, még mielőtt tályog alakul ki. A már kialakult Bartholin-tályogot teljes egészében eltávolítani nem lehet, falának megnyitásával csak átmeneti panaszmentesség érhető el.

Anyajegyek

A bőrgyógyászat határterületébe tartozó elváltozások, melyek intim létüknél fogva sokszor a nőgyógyásznál kerülnek felismerésre. Ha újonnan kialakult festékes foltról van szó, ha az anyajegy növekszik, ha a színe vagy alakja észrevehetően változik vagy könnyen megsérül, akkor indokolt a bőrgyógyászati konzílium. 

Szeméremtest rosszindulatú elváltozásai

A szeméremtest, latinul vulva daganatos betegségei ritkák. A rendszeres rutin nőgyógyászati szűrővizsgálat és rákszűrés során jelentős részük felismerésre kerülhet, ami időben történő kezelést jelent.

Lényeges továbbá, hogy akár banális tünetek, mint a nem múló viszketés vagy a bőr színének elhalványodása is felvethetik a gyanút. Szintén kiemelt jelentősége van itt a HPV vírusnak.

Panasz esetén feltétlenül szólni kell a nőgyógyásznak, hogy még alaposabb, kolposzkópos vizsgálatnak vethesse alá a szeméremtest bőrét.


Bejelentkezés:

+36 1 456 78 99


Rendelő

Bp. VII. kerület
Madách Imre út 11.

(kapucsengő: 13)

weboldal

Bejelentkezés

Online bejelentkezéshez kattintson ide

telefonszám:

+36 1 456 78 99

(munkanapokon: 08-20 óráig)