Előző

Bemutatjuk a Szülőszobát

Látogassa meg otthonos Szülőszobánkat a II. számú Női Klinikán! Tegyen egy "virtuális" sétát fényképek és egy rövid videó segítségével a felújított Szülőszobánkban. Ismerkedjen meg a szülés helyszínével, hogy könnyebben felkészülhessen A Nagy Napra! tovább »

Ha nem jön a baba...

Szerencsére manapság igen ritka az, hogy egy párnak nem születhet saját gyermeke! Mégis gyakori, hogy a szülés boldog pillanata sokat várat magára! Amennyiben Ön is így érez, ideje, hogy felkeressen. tovább »
photo

HPV szűrés és védőoltás

Csak néhány éve lett közismert, hogy a méhnyakrákot szinte kivétel nélkül minden esetben a Humán Papilloma Vírus (HPV) okozza. A HPV ráadásul ma az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó, így minden 4-5. nőnél előfordul. Igazán hasznossá vált ennek a vírusnak a szürése illetve a HPV -elleni védőoltás bevezetése. tovább »

Hüvelyi folyásom van. Ez normális?

A panasz háttérében nem minden esetben áll betegség, hiszen mint másban, ebben is nagy egyéni variációk lehetnek. Azonban a női test gyakran jelzi, ha probléma lép fel a működése kapcsán, és ez megjelenhet hüvelyi folyás képében is. Hogy milyen esetekben célszerű nőgyógyászhoz fordulni? tovább »

Mikor eshetek teherbe? Termékeny napok kiszámítása

Azoknak, akik gyermeket szeretnének, illetve azoknak, akik egyelőre nem kívánnak teherbe esni, hasznos a termékeny napok kiszámítása. Akár a fiú vagy a lánygyermek valószínűségét is növelheti! Csak adja meg az utolsó menses első napját és a menstruációs ciklus hosszát… tovább »
photo

Modern fogamzásgátlás

Manapság újabb és újabb fogamzásgátlási módszerek, modernebb készítmények szolgálják a nőket, hogy szabadon élhessék életüket. Az utóbbi években az alacsonyabb hormontartalmú illetve az új mechanizmusú készítmények nyertek teret, ezeket hasonlítjuk itt össze. tovább »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6
Következő

NŐi panaszok

Kismamáknak

Szűrővizsgálatok

Természetes fogamzásgátlási módszerek

természetes fogamzásgátlásAz alábbi eljárások hatékonysága messze elmarad a gumióvszer, a hormonális tabletta vagy a méhen belüli eszköz hatékonysága mögött, ezért főleg azoknak javasolt, akik egy esetleg létrejövő terhességet nem szakítanának meg.

A terhesség megszakítása ugyanis igen veszélyes dolog, akár súlyos, hosszú távú következményei lehetnek, melyek a laikusok számára nem kellően ismertek.

Bizonytalanság esetén tehát inkább alkalmazzon más módszert! Bővebben a modern fogamzásgátlásról »

Akiket ez a bevezető sem tántorít el, azok megtalálhatják számításukat, csak sok odafigyelés és önkontroll szükséges.

Megszakításos közösülés – Coitus interruptus

Az együttlét kapcsán az ondó kilövellésével kerülnek a spermiumok a hüvelybe, onnan a méhszájon át a méh üregébe majd a petevezetékbe, ahol találkozhatnak a petesejttel.

Ha a pénisz idő előtti kihúzásával megakadályozzuk a spermiumok bejutását, nem jöhet létre terhesség. Amilyen egyszerűen hangzik, annyira bonyolult. Ugyanis a szex közben, már az ondó kilövellése előtt spermiumok juthatnak a hüvelybe és megtermékenyítést okozhatnak. Ehhez akár óvatlan petting is elég lehet. Emiatt indokolt az óvszer viselése a közösülés teljes ideje alatt! Ráadásul a fiúk, férfiak jelentős része nem vagy alig, esetleg későn érzékeli a kellő pillanatot. A módszer hatékonysága nem meggyőző, mert 100 nő közül több mint 50 esik ezzel a módszerrel egy év alatt teherbe. A megszakításos közösülés tehát más természetes módszerekkel kiegészítve is csak vállalkozó kedvűeknek ajánlott. Bővebben a terhestesztről »

Termékeny napok kiszámítása

Napármódszer (Ogino-Knauss módszer)

A menstruációs ciklus ismeretében a termékeny és terméketlen napok nagy valószínűséggel meghatározhatók a menses naptár alapján. Minél hosszabb ideje vezeti valaki a saját menstruációs naptárt, annál pontosabb lesz a módszer.

A számításkor a legrövidebb ciklusszámból ki kell vonni 18 napot, a leghosszabb ciklusszámból pedig 11 napot. A kapott eredmények közötti napok adják az illető nő menstruációs ciklusában előforduló termékeny időszakot - tehát ilyenkor lehet a legnagyobb valószínűséggel teherbe esni. Ha valaki nem szeretne terhességet, ezeket a napokat kell kerülnie vagy ilyenkor kiegészítő védekezési  módszert (pl. óvszer) érdemes alkalmazni.

Pl. ha a legrövidebb ciklus 24 napos volt: 24–18 = 6.

Ha a leghosszabb ciklus 32 napos volt: 32–11 = 21.

Tehát a termékeny napok: a menses 6 - 21. napjai közé esnek. Tágabb értelemben a havi vérzést követő nyolc nap és a következő mensest megelőző nyolc nap a terméketlen időszak egy cikluson belül. Ez, amint látjuk a ciklus nagy részét kiteszi, ezért ez alapján irányítani a szexuális életet nem könnyű.

Ebből következik, hogy a terméketlen (kevésbé termékeny) napok a ciklus első 6 napjáig illetve a 21-től a menstruációig tartanak. Ilyenkor tehát "nehezebb" teherbe esni.

Csak ezzel a módszerrel védekezni nagyon veszélyes. Magas a teherbeesések száma. Ma már sokféle, biztonságosabb védekezési módszerről tudunk, a „naptár módszert” önmagában nem célszerű alkalmazni

Ébredési hőmérséklet mérése

Legalább háromórás alvás után főleg reggel, az ébredést követően azonnal, még az ágyban, felkelés előtt végezzük el. Saját hőmérővel, mindig azonos helyen (szájban a nyelv alatt vagy hónaljban) kell mérni a test alap hőmérsékletét. Letölthető táblázat ébredési hőmérséklethez

A kapott értékeket a ciklus egész ideje alatt naponta fel kell jegyezni. Ha az értékeket grafikusan ábrázoljuk, megállapítható a tüszőrepedés időpontja és ezáltal a termékeny napok is. A tüszőrepedés jeleként, a legalább három napig tartó, minimum 0,2 C hőmérséklet emelkedés fogadható el, amely általában a 12-16. ciklusnapon szokott történni (normális 28 napos ciklus esetén). Termékeny napoknak a hőmérséklet emelkedését megelőző 4 nap és az emelkedést követő 4 nap tekinthető. Ez a módszer csak a szabályos ciklusú nőknek jelenthet nagy biztonsággal védekezési lehetőséget. 

Hüvelyváladék vizsgálata (méhnyak nyák vizsgálata,
Billings-módszer)

A ciklus ideje alatt a méhnyak váladékának, a nyáknak a minősége megváltozik. A termékeny napok alatt a nyák jellegzetesen nyúlékony. Ezen az elven alapul e védekezési módszer. A hüvelyváladék ellenőrzését naponta, rendszeresen, általában reggel és este, tiszta kézzel kell elvégezni az alábbiak figyelembe vétele mellett:

  • A hüvelybemenetnél található váladékból mintavétel a hüvelyk és a mutatóujj együttes használatával. Az ujjakon maradt nyákot vizsgáljuk.
  • A menstruáció utáni napokban nyák szinte nincs is, száraznak mondjuk.
  • A peteérés (ovuláció) előtti napokon ez az állapot megváltozik és a nyák tapintása: sűrű, tapadós, fehéres sárgás, tésztaszerű lesz.
  • Az ovuláció időpontjának közeledtével: a váladék mind hígabbá, tejszerűbbé válik.
  • Tüszőrepedéskor: a váladék egy kicsit hasonlít a tojásfehérjéhez: mennyisége megnő, üvegszerű és nyúlós lesz. A két ujjunkat összeérintve óvatosan akár 13-14 mm vékony nyákszálat is húzhatunk szét belőle. Ez az állapot mindaddig kiváltható, amíg az ovuláció (a termékeny napok ideje) tart. Termékeny időszaknak a legnedvesebb napot megelőző és követő 3-3 nap tekinthető. (1 hét)
  • A ciklus második felében a hüvelyváladék jellege ismét megváltozik: mennyisége csökken, állaga ragadós, esetleg lisztszerű de száraznak tűnő lesz. Majd következik az újabb menstruáció.

Ezen testi változások ismerete a világon sok százezer nőt segít ahhoz, hogy eredményesen védekezzen a nem kívánt terhességtől. Sok asszony számára csak ez a módszer lehetséges pl. vallási okokból vagy meglévő betegségük nem teszi lehetővé a fogamzásgátló tabletták alkalmazását stb. A módszer egyszerűségét, kivitelezhetőségét bizonyítja, hogy világszerte eredményesen alkalmazzák.

Aki hónapokon át „figyeli magát”, ezáltal megtanulja testének változásait és a változások jelentéseit. Könnyen, de nem 100%-ban meghatározhatók a termékeny napok, amikor az együttlét kerülendő, és ezáltal a nem kívánt terhesség megelőzhető. Előnyei közül kiemelhető: az egyszerűsége, ingyenessége, mindig kéznél van, bármikor ellenőrizhető, az egészségre ártalmatlan, bárki megtanulhatja. 

Ezen módszerek gyakorlással elsajátíthatók, őket együttesen alkalmazva igen nagyfokú (akár 98%-os) biztonságot érhetünk el. A gyakorlatban valójában e módszert alkalmazó 100 nő közül egy év alatt mindössze 10 nő lesz állapotos.

Mivel a természetes módszerek megtanulása nagy odafigyelést, rendszerességet, időt igényelnek, ezért fiataloknál önmagukban ezek a védekezési lehetőségek nem ajánlottak. 

Hüvely kiöblítése

Az aktust követően néhány percen belül a hüvely kiöblítése általában savas kémhatású oldatokkal (pl. tejsav, ecetsav, citromsav)  vagy meleg vízzel bénítja a spermiumváladék aktivitását – ezáltal elpusztítják a spermiumokat megakadályozva azok bejutását a méhbe.

Megbízhatatlan módszer, amely akár káros mellékhatásokkal is járhat a hüvelyi egyensúly felborításával, ezért nem ajánlott! 


Bejelentkezés:

+36 1 456 78 99


Rendelő

Bp. VII. kerület
Madách Imre út 11.

(kapucsengő: 13)

weboldal

Bejelentkezés

Online bejelentkezéshez kattintson ide

telefonszám:

+36 1 456 78 99

(munkanapokon: 08-20 óráig)