Előző

Bemutatjuk a Szülőszobát

Látogassa meg otthonos Szülőszobánkat a II. számú Női Klinikán! Tegyen egy "virtuális" sétát fényképek és egy rövid videó segítségével a felújított Szülőszobánkban. Ismerkedjen meg a szülés helyszínével, hogy könnyebben felkészülhessen A Nagy Napra! tovább »

Ha nem jön a baba...

Szerencsére manapság igen ritka az, hogy egy párnak nem születhet saját gyermeke! Mégis gyakori, hogy a szülés boldog pillanata sokat várat magára! Amennyiben Ön is így érez, ideje, hogy felkeressen. tovább »
photo

HPV szűrés és védőoltás

Csak néhány éve lett közismert, hogy a méhnyakrákot szinte kivétel nélkül minden esetben a Humán Papilloma Vírus (HPV) okozza. A HPV ráadásul ma az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó, így minden 4-5. nőnél előfordul. Igazán hasznossá vált ennek a vírusnak a szürése illetve a HPV -elleni védőoltás bevezetése. tovább »

Hüvelyi folyásom van. Ez normális?

A panasz háttérében nem minden esetben áll betegség, hiszen mint másban, ebben is nagy egyéni variációk lehetnek. Azonban a női test gyakran jelzi, ha probléma lép fel a működése kapcsán, és ez megjelenhet hüvelyi folyás képében is. Hogy milyen esetekben célszerű nőgyógyászhoz fordulni? tovább »

Mikor eshetek teherbe? Termékeny napok kiszámítása

Azoknak, akik gyermeket szeretnének, illetve azoknak, akik egyelőre nem kívánnak teherbe esni, hasznos a termékeny napok kiszámítása. Akár a fiú vagy a lánygyermek valószínűségét is növelheti! Csak adja meg az utolsó menses első napját és a menstruációs ciklus hosszát… tovább »
photo

Modern fogamzásgátlás

Manapság újabb és újabb fogamzásgátlási módszerek, modernebb készítmények szolgálják a nőket, hogy szabadon élhessék életüket. Az utóbbi években az alacsonyabb hormontartalmú illetve az új mechanizmusú készítmények nyertek teret, ezeket hasonlítjuk itt össze. tovább »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6
Következő

NŐi panaszok

Kismamáknak

Szűrővizsgálatok

Laparoszkópia – Hastükrözés

Endoszkópia - Kulcslyuk sebészet

Az üreges szervek, testüregek kis behatolásokon vagy testnyíláson át bevezetett kamera (optikai eszköz) segítségével könnyedén vizsgálhatók, a bennük talált elváltozások speciális eszközök segítségével kezelhetők, ez az endoszkópia. Például a hasüregbe vezetett kamera képe az optikai eszközön át monitorra kivetítve követhető a műtét során.

Lényege, hogy nem kell a hasat felvágni, hanem csak a bőrt és a hasfalat apró nyílásokkal átszúrni. Ez napokkal gyorsabb, kevésbé fájdalmas és esztétikailag szebb gyógyulást eredményez. A nőgyógyászati betegségek döntő többsége megoldható endoszkópos módszerrel, ezért ezt részesítjük előnyben a has felvágásával szemben.

Laparoszkópia hegei

Laparoszkópia hegei

Laparotómia hegei

A nőgyógyászati endoszkópia két fő típusa

Laparoszkópia / Hastükrözés 

A laparoszkópos műtét során a hasüregbe eszközöket szúrva diagnosztikus és terápiás beavatkozások végezhetők el. Míg pár évvel ezelőtt még a legkisebb nőgyógyászati műtétnél is felvágták a hasat, addig napjainkban a leggyakrabban elvégzett nőgyógyászati műtéti beavatkozások már ilyen technikával is elvégezhetőek.

Hiszteroszkópia / Méhtükrözés

A hüvelyen és a méhszájon keresztül a méh üregébe vezetett eszközzel vizsgálódunk és beavatkozásokat is végezhetünk. Erről bővebben »

Nőgyógyászati laparoszkópos beavatkozások

Diagnosztikus / kivizsgáló műtétek

Műtéti beavatkozások

  • ciszták leszívása 
  • művi meddővé tétel ("sterilizálás") 
  • méhen kívüli terhesség ellátása 
  • összenövések oldása (gyulladás, műtét után) 
  • letapadt petevezető felszabadítása 
  • petevezeték plasztika 
  • mióma eltávolítása 
  • kóros petefészek, petevezeték eltávolítása 
  • méh eltávolítása (hiszterektómia)
  • kismedencei nyirokcsomók eltávolítása

Laparoszkópia kivitelezése

A beavatkozás minden esetben altatásban történik. A hasüregbe való behatolás a köldökben, illetve a has alsó részén kétoldalt történik. Általában 2-3, de szükség esetén akár 4 apró, kb. 1-2 cm-es nyílást készítünk a hason. A hasüreg előzetes feltöltéséhez szén-dioxid gázt használunk, mert a felfújt hasüregben több hely lesz a munkához és többet lehet látni.

A hasüregbe bejutva a látható hasűri szerveket (máj, epehólyag, gyomor, belek, rekesz) megvizsgáljuk. Majd a kismedencei szervek hozzuk látótérbe. Vizsgálható, ill. kezelhető a méh, a petefészkek, a petevezetékek, a végbél alsó szakasza, a húgyhólyag és a kismedencei hashártya.

Operatív laparoszkópia

Amennyiben operatív beavatkozásra van szükség három-négy helyen történik a behatolás a hasüregbe. Ezeken a behatolási helyeken át bevezethetőek különböző eszközök, fogók, ollók, elektromos kések, fonalak, tűfogók stb.

A művi meddővé tétel műtéte során a petevezetőt zárjuk el például a petevezető csipesszel történő átégetésével történik. Erről bővebben »

Egyéb kezelésre nem javuló ismeretlen eredetű alhasi fájdalmak okainak tisztázására szintén történhet laparoszkópiával. Ezek során gyakran észlelünk a hasüregben, főleg előzetes műtéteket követően letapadásokat, összenövéseket. Ilyen esetekben a belek, a petefészek, a petevezető, egyéb hasi szervek különböző erősséggel tapadnak egymáshoz és a hasfalhoz. Gyakran ezek okozzák a mozgás, székletürítés, szexuális élet stb. során jelentkező hasi fájdalmakat. A laparoszkópos beavatkozás során ezen letapadások az esetek legnagyobb részében ezek oldhatóak.

Meddőségi panaszok miatt végzett laparoszkópia során a petevezeték átjárhatóságának vizsgálata mindig szükséges. Gyakran van szükség letapadt petevezeték oldására illetve a petevezeték szájadékának szabaddá tételére.

Nőgyógyászati vizsgálat és ultrahang vizsgálatok során ciszták kerülhetnek felismerésre. Bizonyos esetekben ezeket szükséges eltávolítani. A jóindulatú petefészek ciszták műtéte során a ciszták általában kihámozásra kerülnek, ennek során a képlet falát távolítjuk csak el, így a petefészek ép része megmarad. Akik még gyermeket szeretnének, azoknál mindig törekszünk arra, hogy a petefészkeket ne távolítsuk el csak rosszindulatú daganat alapos gyanúja esetén.

Amennyiben laparoszkópos műtét során felmerül a rosszindulatú elváltozás lehetősége a beavatkozást nyitott hasi műtéttel szokás folytatni.

Szívó-mosó berendezés segítségével a hasüreg vérzés, gyulladás vagy egyéb ok miatt alaposan átmosható.

Méhen kívüli terhesség laparoszkópos műtéte során az általában a petevezetőben elhelyezkedő terhességi szövet eltávolítása a cél. Amennyiben ez korán felismerésre kerül laparoszkópos műtéttel is kivitelezhető úgy, hogy a petevezeték nem kerül eltávolításra. Tudni kell azonban, hogy a visszamaradt petevezetőben az ismételt méhen kívüli terhességre nagyobb az esély.

Miómák közül a műtét szempontjából ideális elhelyezkedésű göbök ollók és fogók segítségével eltávolíthatóak, az utánuk visszamaradó seb speciális technikával meg is varrható. A laparoszkópos mióma műtétek már nehezebb műtétek közé sorolhatók, ezért ilyenkor a műtéti idő akár több óra is lehet, illetve nagyobb arányban kell nyitott hasi műtétre áttérni.

Akár panaszokat okozó vagy a megnagyobbodott méh eltávolítása is lehetséges laparoszkópos beavatkozás segítségével. Ilyenkor a méhet vagy a hüvelyen át, vagy a hason készített apró lyukakon át feldarabolva távolítjuk el.

Laparoszkópia szövődményei

A beavatkozás során, mint minden más műtét esetében, szövődmények lehetnek. Leggyakrabban ez a hasüregbe való behatolásnál történik. Sérülhetnek a belek, erek, hólyag, minden hasűri szerv. A szövődmény ellátása sokszor lehetséges laparoszkópos behatolásból, de időnként ilyenkor meg kell nyitni a hasat hagyományos hasi metszésből. Ennek során a sérülés, vérzés ellátható.

A műtétet követő szövődmény az utóvérzés, gyulladás, és ezen beavatkozásokat követően is kialakulhatnak összenövések. Ezek időben felismerve gyorsan elláthatóak, kezelhetőek.


Bejelentkezés:

+36 1 456 78 99


Rendelő

Bp. VII. kerület
Madách Imre út 11.

(kapucsengő: 13)

weboldal

Bejelentkezés

Online bejelentkezéshez kattintson ide

telefonszám:

+36 1 456 78 99

(munkanapokon: 08-20 óráig)