Előző

Bemutatjuk a Szülőszobát

Látogassa meg otthonos Szülőszobánkat a II. számú Női Klinikán! Tegyen egy "virtuális" sétát fényképek és egy rövid videó segítségével a felújított Szülőszobánkban. Ismerkedjen meg a szülés helyszínével, hogy könnyebben felkészülhessen A Nagy Napra! tovább »

Ha nem jön a baba...

Szerencsére manapság igen ritka az, hogy egy párnak nem születhet saját gyermeke! Mégis gyakori, hogy a szülés boldog pillanata sokat várat magára! Amennyiben Ön is így érez, ideje, hogy felkeressen. tovább »
photo

HPV szűrés és védőoltás

Csak néhány éve lett közismert, hogy a méhnyakrákot szinte kivétel nélkül minden esetben a Humán Papilloma Vírus (HPV) okozza. A HPV ráadásul ma az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó, így minden 4-5. nőnél előfordul. Igazán hasznossá vált ennek a vírusnak a szürése illetve a HPV -elleni védőoltás bevezetése. tovább »

Hüvelyi folyásom van. Ez normális?

A panasz háttérében nem minden esetben áll betegség, hiszen mint másban, ebben is nagy egyéni variációk lehetnek. Azonban a női test gyakran jelzi, ha probléma lép fel a működése kapcsán, és ez megjelenhet hüvelyi folyás képében is. Hogy milyen esetekben célszerű nőgyógyászhoz fordulni? tovább »

Mikor eshetek teherbe? Termékeny napok kiszámítása

Azoknak, akik gyermeket szeretnének, illetve azoknak, akik egyelőre nem kívánnak teherbe esni, hasznos a termékeny napok kiszámítása. Akár a fiú vagy a lánygyermek valószínűségét is növelheti! Csak adja meg az utolsó menses első napját és a menstruációs ciklus hosszát… tovább »
photo

Modern fogamzásgátlás

Manapság újabb és újabb fogamzásgátlási módszerek, modernebb készítmények szolgálják a nőket, hogy szabadon élhessék életüket. Az utóbbi években az alacsonyabb hormontartalmú illetve az új mechanizmusú készítmények nyertek teret, ezeket hasonlítjuk itt össze. tovább »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6
Következő

NŐi panaszok

Kismamáknak

Szűrővizsgálatok

Nőgyógyászati onkológiai műtétek

A daganatos betegek kivizsgálása igen részletes, hogy a kezelést optimalizálni tudjuk. Több orvos bevonásával úgynevezett onkoteam dönt a páciens számára leginkább javasolt therápiáról. Minden egyes pácienst a betegségének megfelelően egyénileg felállított műtéti terv alapján kezelünk, de általánosságban a műtétek megfelelnek az alábbiaknak.

Méhnyakrák műtéti kezelése

A szövettanilag igazolt méhnyakrákos betegeknél előrehaladott stádiumban a konizáció már legtöbbször nem elegendő, ilyenkor kiterjesztett műtét szükséges.

A leggyakoribb eljárás a méh, illetve szükség esetén a hüvely felső harmadának és a petefészkek eltávolítása, melyet a medencei nyirokcsomók kivétele egészíthet ki. A műtét előtt, úgynevezett üregi sugárkezelés kiegészítheti a kezelést. Az eltávolított szerveket szövettani vizsgálatnak vetik alá.

Ha a tumor nem távolítható el teljesen vagy nagyobb kezdeti kiterjedés esetén műtét után a hüvely csonkját sugarazzuk üregi kezelés formájában (a készülék elektromágneses sugárzását közvetlen közelről irányítjuk a hüvelycsonk területére), ezt szükség esetén kiegészítjük külső besugárzással, mely a kismedence területére irányul.

Menstruáló nőknél a petefészkek eltávolítása a nemi hormonok hiánya miatt évek múlva csontritkuláshoz, következményes csonttörésekhez vezethet, ezért ha nincs gyanú ezek daganatos érintettségére, a petefészkek egyikét vagy mindkettőt megkímélik. Bővebben a menopauzáról »

A betegek túlélése, a gyógyulás valószínűsége 80-91 százalékos. Ha a hüvely alsó harmada, a méhszalagok is beszűrtek, vagy a húgyhólyag, a végbél is daganatosan érintett, általában daganatpusztító dózisú sugárkezelés történik. Ilyen nagy kiterjedésű folyamat sebészi megoldása nagyon nehéz, sokszor nem is lehetséges, vagy komoly késői szövődményekkel jár. Ki kell irtani a hólyagot, a végbelet vagy mindkettőt.

Méhtestrák műtéti kezelése

Az ajánlott megoldás a méheltávolítás és a kétoldali petefészek eltávolítás. A műtétet általában alsó középvonali metszésből végezzük, de újabban bizonyos esetekben laparoszkóppal is kivitelezhető. Bizonyos esetekben a kismedencei nyirokcsomók eltávolítása is indokolt, ezzel meggátolható a betegség továbbterjedése. A megoperált méhtestrákos betegek utánkövetése az első két évben 3 havonta nőgyógyászati vizsgálattal, a hüvelycsonkból levett cytologiával történik, később félévente nőgyógyászati ultrahang, évente mellkas RTG javasolt.

Petefészekrák műtéti kezelése

A petefészekrák biztos megállapítása műtét nélkül csak a panaszok alapján igen nehéz. A panaszok és az ultrahang által látott kép mellett az emelkedett CA125 tumormarker már önmagában műtétet indokol. Manapság, ahogyan régebben is hasmetszés vagyis laparotómia útján történik a hasüreg átvizsgálása, de manapság már válogatott esetekben laparoszkópiára is van mód. A műtét közben levett minta előzetes szövettani vizsgálata már a műtét közben elkészül és ennek függvényében lehet a műtétet befejezni vagy folytatni.

Igazolt petefészekrák esetén a kétoldali petefészek eltávolítás és a cseplesz részleges eltávolítása a bevett módszer. A műtétet a méh és a kismedencei nyirokcsomók eltávolításával lehet kiegészíteni. Ilyenkor terhesség már csak adományozott petesejttel lehetséges.

A petefészkek eltávolítása 50 éves kor előtti menopauzához vezet. Bővebben a menopauzáról »


Bejelentkezés:

+36 1 456 78 99


Rendelő

Bp. VII. kerület
Madách Imre út 11.

(kapucsengő: 13)

weboldal

Bejelentkezés

Online bejelentkezéshez kattintson ide

telefonszám:

+36 1 456 78 99

(munkanapokon: 08-20 óráig)